RSA: Ανησυχία για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου – Τα μελανά σημεία για την Ελλάδα
Διαβάζεται σε 3'Τις έντονες ανησυχίες της για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου επισημαίνει με ανακοίνωσή της η οργάνωση Refugee Support Aegean. Τι αναφέρει.
- 18 Δεκεμβρίου 2023 11:45
Τον κίνδυνο να καταλυθεί το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου με το “Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο” της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνει με ανακοίνωσή της η οργάνωση “Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο” (Refugee Support Aegean), καθώς, όπως τονίζει, αυστηροποιούνται και πάλι οι κανόνες για τις διαδικασίες ασύλου ενώ αποδυναμώνονται και τα κριτήρια ασφαλείας των “τρίτων χωρών”.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, “μέσα από τη μεταρρύθμιση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει και πάλι την αυστηροποίηση των κανόνων για τις διαδικασίες ασύλου ενώ οι χώρες που βρίσκονται στα σύνορα, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, θα εξακολουθούν να έχουν τη βασική ευθύνη”.
“Το αποτέλεσμα αυτής της μεταρρύθμισης θα είναι μια οπισθοδρόμηση των ελάχιστων προδιαγραφών στα σύνορα και η αποσάθρωση της προστασίας για την Ελλάδα“, τονίζει.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της RSA:
Άμεσο κίνδυνο να επισφραγιστεί η κατάλυση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου (ΚΕΣΑ-CEAS) αποτελεί ο σημερινός τριμερής διάλογος μεταξύ των ενωσιακών νομοθετών για το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.
Μέσα από τη μεταρρύθμιση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει και πάλι την αυστηροποίηση των κανόνων για τις διαδικασίες ασύλου ενώ οι χώρες που βρίσκονται στα σύνορα, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, θα εξακολουθούν να έχουν τη βασική ευθύνη. Το αποτέλεσμα αυτής της μεταρρύθμισης θα είναι μια οπισθοδρόμηση των ελάχιστων προδιαγραφών στα σύνορα και η αποσάθρωση της προστασίας για την Ελλάδα.
Στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων και με στόχο την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας επί των διαφορετικών νομοθετημάτων του Συμφώνου πριν τα τέλη του έτους, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει παραχωρήσει έδαφος στο Συμβούλιο σε όλα τα μείζονα σημεία της μεταρρύθμισης, με πιθανή συναίνεση, μεταξύ άλλων:
Στη διεύρυνση της έννοιας της «ασφαλούς τρίτης χώρας» ως λόγου απόρριψης των αιτήσεων ασύλου χωρίς εξέταση στην ουσία τους. Συγκεκριμένα, αποδυναμώνονται τα κριτήρια ασφαλείας των τρίτων χωρών και εισάγεται τεκμήριο ασφαλείας με μόνο κριτήριο το αν υπάρχει συμφωνία επανεισδοχής με την ΕΕ.
Στην υποχρεωτική υπαγωγή μεγάλου αριθμού αιτούντων άσυλο σε διαδικασίες συνόρων σε συνθήκες μαζικής και αυθαίρετης στέρησης ελευθερίας.
Στη θέσπιση της έννοιας της «εργαλειοποίησης μεταναστών» στην ενωσιακή νομοθεσία, βάσει της οποίας τα κράτη μέλη θα δύνανται να επικαλούνται ευρύτατες και αυθαίρετες παρεκκλίσεις από τις νομικές υποχρεώσεις τους.
Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει εμμείνει στις θέσεις του χωρίς να ανταποκριθεί με πραγματικό αντίκρυσμα στις υποχωρήσεις των Ευρωβουλευτών. Η πρόταση του Κοινοβουλίου για τη διασφάλιση δωρεάν νομικής συνδρομής και εκπροσώπησης στις διαδικασίες ασύλου σε α΄ βαθμό, ως μοναδικό αντίβαρο στη σφοδρή αποδυνάμωση των εγγυήσεων της διαδικασίας, έχει υποβιβαστεί στις διαπραγματεύσεις σε παροχή απλής ενημέρωσης των αιτούντων υπό τη μορφή «νομικής συμβουλευτικής», διάταξη η οποία προβλέπεται ήδη στην ισχύουσα Οδηγία για τις διαδικασίες ασύλου ως παροχή «νομικών και διαδικαστικών πληροφοριών».