Cinema blank screen and people in red chairs in the cinema hall. Blurred People silhouettes watching movie performance.

ΟΙ 10 ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Αυτές είναι οι ταινίες που δεν πρέπει να χάσεις αυτό τον χειμώνα στα αθηναϊκά σινεμά.

Το καλύτερο που συμβαίνει αυτές μέρες των γιορτών; ΟΚ, τα γλυκά, η οικογένεια, τα δώρα, τα φαγητά, όλα αυτά. Αλλά μετά από όλα αυτά; Τα σινεμά, που είναι έτοιμα να δεχτούν θεατές με μερικές από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς να προβάλλονται αυτές ή τις αμέσως επόμενες μέρες.

Μπορείς να δεις από οικογενειακές ταινίες μέχρι τα κορυφαία οσκαρικά δράματα που τώρα αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα, κι από πολυαναμενόμενα μπλοκμπάστερ μέχρι το θριαμβευτικό φιλμ του Γιώργου Λάνθιμου που κέρδισε το Χρυσό Λιοντάρι στη Βενετία και βάζει πλώρη για τα Όσκαρ.

Αυτές είναι οι κορυφαίες ταινίες που δεν πρέπει να χάσεις τις γιορτές και αυτό τον χειμώνα στα αθηναϊκά σινεμά.

Poor Things

Το αριστούργημα του Γιώργου Λάνθιμου ακολουθεί μια γυναίκα που έχει (επαν)έλθει στη ζωή σαν άλλη Φρανκενστάιν και μαθαίνει ξανά τον κόσμο από την αρχή. Τις κινήσεις, τη γλώσσα, τις επιθυμίες, τη δίψα για ταξίδι, τις σεξουαλικές ορμές, τις ελπίδες για το μέλλον. Τα πάντα όλα. Η Έμμα Στόουν σε μια tour de force ερμηνεία μέσα στους τεράστιους κόσμους του Λάνθιμου, σε μια ταινία αστεία, συναρπαστική, περιπετειώδη, εκστατική.

Σχετικό άρθρο: https://www.news247.gr/magazine/culture/yorgos-lanthimos-emma-stone-poor-things-interview/

Τα Παιδιά του Χειμώνα

Ένας Πολ Τζιαμάτι σε τρομερά κέφια, σε μια ταινία που μας ταξιδεύει δεκαετίες πίσω στη διάρκεια χριστουγεννιάτικων διακοπών στις οποίες ένας μαθητής ξεμένει στο ακριβό του σχολείο παρέα με τον πιο στρυφνό καθηγητή του – κανείς δεν θέλει να είναι εκεί, όμως μέσα από αυτή τη συνύπαρξη θα ανακαλύψουν κάτι αναπάντεχο, καθένας για τον εαυτό του. Οι τρεις κεντρικοί χαρακτήρες (ο καθηγητής, ο μαθητής, αλλά και η υπεύθυνη της κουζίνας που επίσης μένει εκεί για τις διακοπές) είναι παιγμένοι ο ένας καλύτερα από τον άλλο κι ο Πέιν στήνει με σιγουριά, και συνδυάζοντας ζεστασιά και αλλά και μπόλικη πίκρα, ένα οικείο πορτρέτο ενηλικίωσης που θα αρέσει στο κοινό και θα πάει σφαίρα για (πολλά) Όσκαρ.

Σχετικό άρθρο: https://www.news247.gr/magazine/culture/festival-thessalonikis-prosopa/

Ζώνη Ενδιαφέροντος

Ίσως η #1 ταινία της χρονιάς για την παγκόσμια (και εγχώρια) κριτική, το συνταρακτικό φιλμ του Τζόναθανα Γκλέιζερ αποτελεί την απόλυτη σινεφίλ επιλογή της περιόδου. Πηγαίνοντάς μας πίσω, στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με τρόπο που δεν έχουμε δει ποτέ ξανά. Μέσα από την οπτική του διοικητή του Άουσβιτς που προσπαθεί να χτίσει μια τέλεια οικογενειακή ζωή με τη σύζυγό του, στην πίσω πλευρά του στρατοπέδου – κρατώντας την φρίκη διαρκώς εκτός πλάνου, και υπογραμμίζοντας την απλή καθημερινότητα του Κακού. Μεγάλο Βραβείο στις Κάννες και βέβαιες οσκαρικές διακρίσεις στην φετινή τελετή.

Σχετικό άρθρο: https://www.news247.gr/politismos/cinema/zone-of-interest-wonka-reviews/

Ferrari

Η ζωή του Έντσο Φεράρι γίνεται ταινία από τον Μάικλ Μαν (Ένταση, Ο Τελευταίος των Μοϊκανών) ρίχνοντας βάρος στην οικογενειακή του ανθρώπου πίσω από το εμβληματικό μονοθέσιο. Η Πενέλοπε Κρουζ δίνει μια από τις κορυφαίες της ερμηνείες στο ρόλο της συζύγου κι ο Άνταμ Ντράιβερ ως Έντσο είναι παγωμένος, ψυχρός, καθώς γύρω του χτίζεται μια αυτοκρατορία γεμάτη πίεση και τραγωδία. Στιβαρό, συναρπαστικό βιογραφικό δράμα, με μερικές απλά απίστευτες σκηνές οδηγικής δράσης.

Σχετικό άρθρο: https://www.news247.gr/magazine/culture/sto-ferrari-tou-maikl-man-o-antam-ntraiver-einai-peritrigirismenos-apo-fantasmata/

Dune: Part 2

Το πολυαναμενόμενο δεύτερο μέρος του Dune, ενός εκ των πιο πετυχημένων μπλοκμπάστερ των τελευταίων χρόνων (με μεγάλη αποδοχή από κοινό και κριτική, με επιτυχίες στα ταμεία και στα Όσκαρ) έρχεται επιτέλους αυτό τον Φλεβάρη. Ύστερα από αλλεπάλληλες καθυστερήσεις λόγω της απεργίας των ηθοποιών, η ταινία έρχεται δύο χρόνια μετά το πρώτο μέρος, με πρωταγωνιστές τους Τίμοθι Σαλαμέ, Ζεντέγια, Φλόρενς Πιου, Όστιν Μπάτλερ και πολλούς ακόμα, για να μας βάλει ακόμα πιο βαθιά στον φανταστικό κόσμο του Φρανκ Χέρμπερτ, διασκευασμένο για το σινεμά από τον οραματιστή σκηνοθέτη Ντενί Βιλνέβ (Arrival, Blade Runner 2049).

Πεσμένα Φύλλα

Από τις σινεφίλ επιτυχίες του χειμώνα, με υποψηφιότητες-έκπληξη στις Χρυσές Σφαίρες, η ρομαντική κομεντί του σπουδαίο σκηνοθέτη Άκι Καουρισμάκι προσφέρει μια χρωματιστή, χιουμοριστική, γλυκόπικρη ιστορία αγάπης και τύχης για ένα ζευγάρι ανθρώπων που προσπαθούν να (ξανα)βρεθούν σε έναν κόσμο που μοιάζει αποφασισμένος να τους κρατήσει χώρια. Ένεση αισιοδοξίας, σε μια εποχή σκληρή και βίαιη.

Σχετικό άρθρο: https://www.news247.gr/politismos/cinema/reviews-fonissa-fallen-leaves-silent-night/

Φόνισσα

Το ελληνικό μπλοκμπάστερ της χρονιάς και ταυτόχρονα ένα από τα κορυφαία, πιο τολμηρά φιλμ του ‘23. Η διασκευή του κλασικού κειμένου του Παπαδιαμάντη από την σκηνογράφο Εύα Νάθενα φέρνει μια σκληρής αισθητικής ματιά στην ιστορία, με έντονα στοιχεία τραγωδίας και τα φαντάσματα του παρελθόντος να ενισχύουν έναν πόνο που διαπερνά τις γενιές. Σπουδαία η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στον κεντρικό ρόλο, εξαιρετικό καστ τριγύρω, σε ένα από τα αρτιότερα φιλμ που έχουν ποτέ διεκδικήσει κορυφαία θέση στις εισπράξεις της χρονιάς. Είναι ακόμα στις αίθουσες, και δεν χάνεται.

Σχετικό άρθρο: https://www.news247.gr/magazine/culture/eidame-ti-fonissa-me-tin-exairetiki-i-kariofillia-karampeti/

Το Αγόρι και ο Ερωδιός

Ίσως το σημαντικότερο animation της χρονιάς, το νέο φιλμ του θρυλικού auteur Χαγιάο Μιγιαζάκι των ιαπωνικών Studio Ghibli (Spirited Away, My Neighbor Totoro) είναι ταυτόχρονα -ίσως!- η τελευταία ταινία του. Ένα νεαρό αγόρι βρίσκει έναν εγκαταλελειμμένο πύργο και από εκεί μπαίνει σε ένα μαγικό κόσμο όπου ένας ομιλών ερωδιός τον καθοδηγεί στην περιπέτεια της ζωής του. Μαγικές δυνάμεις, φονικοί παπαγάλοι, απίθανα πλάσματα και ένας γρίφος που μπορεί τελικά και να κρίνει το μέλλον του κόσμου – πώς συνδέονται όμως όλα αυτά με μια απώλεια που το αγόρι δεν έχει καταφέρει ποτέ να ξεπεράσει; Μεγαλεπίβολο σινεμά που συνδέει το προσωπικό με το μυθικό, όπως μόνο ο μέγας μάστορας Μιγιαζάκι ξέρει να το κάνει. Υποψήφιο για Χρυσές Σφαίρες και άνοιγμα-έκπληξη στο #1 του αμερικάνικου box office.

The Iron Claw

Σκληρό, καθηλωτικό οικογενειακό δράμα με οσκαρικές βλέψεις, βασισμένο σε μια αδιανόητη αληθινή ιστορία. Μια οικογένεια πυγμάχων, που δρα και μεγαλώνει υπό την αυστηρή επίβλεψη του καταπιεστικού πατέρα, βλέπει κάθε επιτυχία να τη διαδέχεται κάποια ανείπωτη τραγωδία. Όλα τα παιδιά ανεβαίνουν στον ρινγκ – είτε το θέλησαν, είτε όχι. Αλλά ποια είναι η διέξοδος; Πρωταγωνιστεί ο Ζακ Έφρον σε έναν ρόλο μεγάλης σωματικής μεταμόρφωσης, μαζί με τον Τζέρεμι Άλεν Γουάιτ του The Bear και τον Χάρις Ντίκινσον του Τριγώνου της Θλίψης. Δε θα πάρετε ανάσα.

Priscilla

Την ιστορία του Βασιλιά Έλβις την είδαμε πριν 2 χρόνια στο υπερ-επιτυχημένο Elvis του Μπαζ Λούρμαν, αυτή όμως είναι η αντίθετη όψη των πραγμάτων. Βασισμένη στην αυτοβιογραφία της Πρισίλα, η Σοφία Κόπολα δημιουργεί ένα τρυφερό στόρι ενηλικίωσης για ένα νεαρό κορίτσι που προσπαθούσε να βρει τον εαυτό της, το γούστο της, τα θέλω της, κλεισμένη μέσα σε ένα κάστρο μοναξιάς. Μεγάλη ανακάλυψη η Κέιλι Σπέινι ως Πρισίλα, με βραβείο ερμηνείας στο φεστιβάλ της Βενετίας, ενώ φοβερός ως Έλβις-σκιάχτρο είναι ο Τζέικομπ Ελόρντι του Euphoria – ένας ηθοποιός που μας εκπλήσσει ευχάριστα όλο και περισσότερο.

Σχετικό άρθρο: https://www.news247.gr/magazine/culture/i-priscilla-tis-sofia-kopola-fernei-stin-othoni-ti-skoteini-plevra-tis-sxesis-me-ton-elvis/

Μαζί με τη ΔΕΗ “ανάβουμε τα φώτα” σε ό,τι νέο συμβαίνει στην πόλη.

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα