Τροπολογία για μετανάστες: Ο Σαμαράς θα πάει στη Βουλή και θα καταψηφίσει
Διαβάζεται σε 2'Τι θα πράξει τελικά ο πρώην πρωθυπουργός στην ονομαστική ψηφοφορία. Το πιθανότερο σενάριο είναι να καταψηφίσει, εμμένοντας μέχρι τέλους στη θέση του
- 19 Δεκεμβρίου 2023 12:50
Αποφασισμένος να εμμείνει μέχρι τέλους στη θέση του κατά της τροπολογίας για τους μετανάστες φέρεται ο Αντώνης Σαμαράς.
Μετά τη δήλωση- βόμβα και την αντίδραση του Μαξίμου δια της επιβολής κομματικής πειθαρχίας σε όλους τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας πλην Σαμαρά, το μεγάλο ερώτημα ήταν ποια στάση θα κρατήσει στη σημερινή ψηφοφορία ο πρώην πρωθυπουργός. Δηλαδή εάν θα πάει και θα καταψηφίσει ή εάν απλώς θα απέχει.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το πιθανότερο σενάριο είναι ο κ. Σαμαράς να πάει στη Βουλή και να καταψηφίσει την τροπολογία. Υπενθυμίζεται ότι ονομαστική ψηφοφορία έχει ζητήσει ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στο Μαξίμου πάντως δεν αναμένουν άλλες διαφοροποιήσεις βουλευτών της ΝΔ, καθώς ούτως ή άλλως οι περισσότεροι δέχονται και πιέσεις από αγρότες κλπ στις περιφέρεις τους να ψηφίσουν την τροπολογία, ενώ όσοι ήθελαν να σώσουν τα προσχήματα του “σκληρού δεξιού προφίλ” τους, καλύπτονται πίσω από την κομματική πειθαρχία. Για παράδειγμα ο Θάνος Πλεύρης και ο Κώστας Καραγκούνης δήλωσαν ότι δεν θα ψήφιζαν την τροπολογία εάν δεν υπήρχε η κομματική πειθαρχία.
“Είναι αυτονόητη η κομματική πειθαρχία για τα νομοσχέδια και τις τροπολογίες της κυβέρνησης εκτός αν ανακοινώνεται κάτι διαφορετικό”, επανέλαβε εν τω μεταξύ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, (ΣΚΑΪ). Εξαίρεσε δε τον κ.Σαμαρά, που είναι πλέον μετά την αποχώρηση του Κώστα Καραμανλή από τη Βουλή ο μόνος πρώην πρωθυπουργός στη γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Για όλους τους υπόλοιπους βουλευτές όμως ο κ. Μαρινάκης άφησε ανοιχτή την απειλή της διαγραφής, τονίζοντας: “Είναι αυτονόητες οι συνέπειες σε μια μη ψήφιση ενός νομοσχεδίου, μιας τροπολογίας.”
Ο κ. Μαρινάκης πάντως υποστήριξε ότι η στάση του κ.Σαμαρά δεν αποτελεί πρόβλημα και πως δεν υπάρχει ενόχληση στην κυβέρνηση. Ενώ επικαλέστηκε την ψήφιση του προϋπολογισμού την Κυριακή ως απόδειξη της ενότητας της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπερασπίστηκε άλλωστε εκ νέου την τροπολογία. “Δίνουμε μία άδεια διαμονής για εργασία, μόνο για εργασία, χωρίς κανένα άλλο δικαίωμα που παραπέμπει, ούτε σε ελληνοποίηση όπως είναι η ιθαγένεια ούτε σε μονιμοποίηση δηλαδή ταξιδιωτικά έγγραφα, δικαίωμα επανένωσης, ένα δικαίωμα παραμονής στη χώρα. Είναι μια άδεια διαμονής για εργασία για συγκεκριμένους ανθρώπους, οι οποίοι υπολογίζονται μέχρι 30.000”, τόνισε.