Ο Σαμαράς καταψήφισε την τροπολογία: “Ό,τι είχα χρέος να πω, το είπα”
Διαβάζεται σε 3'Σε καταψήφιση της τροπολογίας που αφορά τις άδειες παραμονής – εργασίας μεταναστών προχώρησε, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει, ο Αντώνης Σαμαράς. “Πέρασε” με 262 υπέρ.
- 19 Δεκεμβρίου 2023 15:27
Ολοκληρώθηκε, το μεσημέρι της Τρίτης, η ψηφοφορία για την ρύθμιση που αφορά τις άδειες παραμονής – εργασίας μεταναστών, με την τροπολογία -που έφερε αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ- να υπερψηφίζεται.
Στη διαδικασία έλαβε μέρος και ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος είχε προαναγγείλει την καταψήφισή της. Μιλώντας μάλιστα σε δημοσιογράφους στη Βουλή, ανέφερε: “Ότι είχα χρέος να πω το είπα. Και όποιος θέλει να το καταλάβει το κατάλαβε”.
Η τροπολογία Καιρίδη πέρασε με 262 ψήφους υπέρ, 32 κατά και 1 παρών (αυτή της ανεξάρτητης βουλευτού, Αρετής Παπαϊωάννου). Στην ψηφοφορία μετείχαν συνολικά 295 βουλευτές.
Υπέρ της ρύθμισης τοποθετήθηκαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ, της Πλεύσης Ελευθερίας και της Νέας Αριστεράς. Η τροπολογία καταψηφίστηκε από την Ελληνική Λύση, τους Σπαρτιάτες, και τη Νίκη.
Πιέσεις στους βουλευτές που καλύπτονταν πίσω από την κομματική πειθαρχία
Στο Μαξίμου δεν ανέμεναν άλλες διαφοροποιήσεις βουλευτών της ΝΔ, καθώς ούτως ή άλλως οι περισσότεροι δέχονταν και πιέσεις από αγρότες κλπ στις περιφέρεις τους να ψηφίσουν την τροπολογία, ενώ όσοι ήθελαν να σώσουν τα προσχήματα του “σκληρού δεξιού προφίλ” τους, καλύφθηκαν πίσω από την κομματική πειθαρχία.
Για παράδειγμα ο Θάνος Πλεύρης και ο Κώστας Καραγκούνης δήλωσαν ότι δεν θα ψήφιζαν την τροπολογία, εάν δεν υπήρχε η κομματική πειθαρχία.
“Είναι αυτονόητη η κομματική πειθαρχία για τα νομοσχέδια και τις τροπολογίες της κυβέρνησης εκτός αν ανακοινώνεται κάτι διαφορετικό” επανέλαβε εν τω μεταξύ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, (ΣΚΑΪ). Εξαίρεσε δε τον κ.Σαμαρά, που είναι πλέον μετά την αποχώρηση του Κώστα Καραμανλή από τη Βουλή ο μόνος πρώην πρωθυπουργός στη γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Για όλους τους υπόλοιπους βουλευτές όμως ο κ. Μαρινάκης άφησε ανοιχτή την απειλή της διαγραφής, τονίζοντας: “Είναι αυτονόητες οι συνέπειες σε μια μη ψήφιση ενός νομοσχεδίου, μιας τροπολογίας.”
Ο κ. Μαρινάκης πάντως υποστήριξε ότι η στάση του κ. Σαμαρά δεν αποτελεί πρόβλημα και πως δεν υπάρχει ενόχληση στην κυβέρνηση. Ενώ επικαλέστηκε την ψήφιση του προϋπολογισμού την Κυριακή ως απόδειξη της ενότητας της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπερασπίστηκε άλλωστε εκ νέου την τροπολογία. “Δίνουμε μία άδεια διαμονής για εργασία, μόνο για εργασία, χωρίς κανένα άλλο δικαίωμα που παραπέμπει, ούτε σε ελληνοποίηση όπως είναι η ιθαγένεια ούτε σε μονιμοποίηση δηλαδή ταξιδιωτικά έγγραφα, δικαίωμα επανένωσης, ένα δικαίωμα παραμονής στη χώρα. Είναι μια άδεια διαμονής για εργασία για συγκεκριμένους ανθρώπους, οι οποίοι υπολογίζονται μέχρι 30.000” τόνισε.