Δωρεάν στην πόλη την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 5'
Δωρεάν στην πόλη την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
THE DOWNTOWN REFUGE

Ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου.

Ποικίλες δωρεάν εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα – τα οποία πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς – δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου.

Προβολή χριστουγεννιάτικης ταινίας στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Η μαγεία των εορτών πλημμυρίζει το Θέατρο με μια από τις πιο συγκινητικές ταινίες για τα Χριστούγεννα
H Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με την Mooviereel προβάλλουν την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023, στις 19:15, την κλασική ταινία του Τζορτζ Σίτον «Θαύμα στο Μανχάταν / Miracle on 34th Street» (1947).

Τζορτζ Σίτον «Θαύμα στο Μανχάταν / Miracle on 34th Street» (1947)

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου έχει συμπεριλάβει την ταινία στη λίστα του «AFI 100 Χρόνια… 100 Επευφημίες» κατατάσσοντάς την στην 9η θέση, ενώ έχει προταθεί για 4 βραβεία Όσκαρ, ανάμεσα στα οποία και Καλύτερης Ταινίας, κερδίζοντας τελικά 3: Καλύτερης Πρωτότυπης Ιστορίας, Καλύτερου Σεναρίου και Β’ Ανδρικού Ρόλου για τον Έντμοντ Γκουέν που υποδύεται τον Άγιο Βασίλη στην ταινία. Περισσότερα στο hau.gr

Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα στην Αγορά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Ο Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης, που φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια ζωής, έρχεται την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου στην Αγορά του ΚΠΙΣΝ να τραγουδήσει τα παραδοσιακά κρητικά κάλαντα των Χριστουγέννων! Το μουσικό πρόγραμμα ακολουθούν παραδοσιακοί Κρητικοί χοροί και είστε όλες και όλοι καλεσμένοι να “μπείτε” στον χορό!

ΚΠΙΣΝ Χορογραφημένα Σιντριβάνια Danai Kokkinaki

“Το Καταφύγιο Στην Ομόνοια”

Σήμερα στο κέντρο της Αθήνας, εκεί όπου κάποτε περπάτησαν ο Σοφοκλής και ο Σωκράτης, στους δρόμους που φέρουν τα ονόματα τους, εκατοντάδες εξαθλιωμένοι άνθρωποι αγωνίζονται να επιβιώσουν. Μετανάστες, εξαρτημένοι, ιερόδουλες, ζητιάνοι. Η πλατεία Ομονοίας ανέκαθεν ήταν κέντρο του υποκόσμου αλλά και των φτωχών και κατατρεγμένων. Από τις αρχές του 1900 όμως, είχε δημιουργηθεί εκεί ένα καταφύγιο ψυχών και σωμάτων. Η Πολυκλινική Αθηνών. Ένα θαύμα στην ιστορία της Ιατρικής στην Ελλάδα.

Ένα νοσοκομείο που στο καταστατικό του προέβλεπε δωρεάν φάρμακα και περίθαλψη, σε όλους τους φτωχούς και άπορους, ανεξαρτήτως εθνικότητας και θρησκεύματος, από το 1903. Μέχρι το 2013 που έκλεισε, παρέμεινε στην αιχμή της ιατρικής πρωτοπορίας χωρίς να παρεκκλίνει από τον ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό, που οραματίστηκαν οι ιδρυτές της.

Καθόλου τυχαία δεν βρέθηκε να υπηρετεί ως ιερέας στον Άγιο Γεράσιμο, το μικρό παρεκκλήσι της Πολυκλινικής επί της οδού Σωκράτους, ένας σπάνιος, απίθανος ερημίτης. Ο ιερομόναχος Πορφύριος. Σήμερα είναι ένας από τους μεγαλύτερους αγίους της ορθόδοξης εκκλησίας.

Την Πέμπτη 21/12 στις 20:00, σε πρώτη δημόσια προβολή στο Ρομάντζο, Αναξαγόρα 3 στην Ομόνοια, πολύ κοντά στην Πολυκλινική Αθηνών. Ελεύθερη είσοδος, με εθελοντική οικονομική ενίσχυση της συλλογικής κουζίνας Άλλος Άνθρωπος. www.thedowntownrefuge.com.

 

Χάρισε ένα βιβλίο!

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Νίκαιας, καθιερώνει την ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου (για το βόρειο ημισφαίριο) ως Ημέρα Ανταλλαγής Βιβλίων. Όσοι επιθυμούν μπορούν να χαρίσουν ένα βιβλίο, θα αποκτήσει GPS και θα έχουν την ευκαιρία να δουν τη διαδρομή που θα ακολουθήσει. Κατά τη διάρκεια της δράσης θα πραγματοποιηθεί λοταρία και κλήρωση βιβλίων.

Ελεύθερη είσοδος για μικρούς και μεγάλους. Την Πέμπτη 21/12 (όλη την ημέρα 8:00-20:00) στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νίκαιας (Αρκαδίου 23, τηλ. 2104936680).

 

Αφιέρωμα στο Ιταλικό Ντοκιμαντέρ στο Exile Room

Το Exile Room πραγματοποιεί ένα συναρπαστικό ταξίδι στο χρόνο, συνδέοντας το παρελθόν με το μέλλον του Ιταλικού Ντοκιμαντέρ. Πάνω από μισός αιώνας έχει περάσει από τη δεκαετία του ’50 και το μικρού μήκους κομψοτέχνημα του auteur Vittorio De Seta.  Την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου στις 21:00 θα δούμε τον “Χαμένο Κόσμο του Βιτόριο Ντε Σέτα” (1954-1959) σκηνοθετημένο από τον ίδιο (Διάρκεια: 114’).

Γοητευμένος από την αβυσσαλέα σκληρότητα της αγροτικής ζωής, ο Vittorio De Seta κινηματογράφησε μια θρυλική σειρά από μικρού μήκους ταινίες για τους βοσκούς, τους ψαράδες και τους μεταλλωρύχους της Σικελίας, της Σαρδηνίας και της Καλάμπριας, που τους έκαναν να μοιάζουν με αγίους, έτοιμους να μαρτυρήσουν στο βωμό της επιβίωσης.

Αυτά τα 10 μίνι αριστουργήματα, που ώθησαν τον Martin Scorsese να τον αποκαλέσει “ανθρωπολόγο με καρδιά ποιητή”, αποτελούν μια αξέχαστη κινηματογραφική εμπειρία για το μεγαλείο ενός κόσμου που έχει πλέον εξαφανιστεί. Τα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ του Vittorio De Seta θα προβληθούν αποκατεστημένα από τη Cineteca di Bologna και το The Film Foundation.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα