Ζωντανός ο “Επισκέπτης”, που σχεδίασε την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ

Διαβάζεται σε 3'
Ο Μοχάμεντ Ντέιφ
Ο Μοχάμεντ Ντέιφ AP PHOTO, EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ HATEM MOUSSA

Πλάνα από βίντεο που έχει στην κατοχή του ο Ισραηλινός Στρατός δείχνουν τον Μοχάμεντ Ντέιφ να περπατά κανονικά, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς πως βρίσκεται καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι.

Ο Μοχάμεντ Ντέιφ, διοικητής της στρατιωτικής πτέρυγας της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς και εγκέφαλος της επίθεσης στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου, είναι ζωντανός σύμφωνα με βίντεο που έχει στην κατοχή του ο Ισραηλινός Στρατός (IDF).

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Jerusalem Post, σε ένα από τα βίντεο που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, φαίνεται ο Μοχάμεντ Ντέιφ να περπατά, ενώ κουτσαίνει ελαφρώς.

Το συγκεκριμένο βίντεο έρχεται να διαψεύσει τους ισχυρισμούς του Ισραήλ, το οποίο πίστευε πως ο εγκέφαλος της Χαμάς βρίσκεται σε αναπηρικό καροτσάκι, μετά τις αλλεπάλληλες απόπειρες δολοφονίας του.

Ο Ντέιφ έχει επιβιώσει από συνολικά επτά απόπειρες δολοφονίας. Σε τέσσερις από αυτές, τραυματίστηκε σοβαρά, ωστόσο πλέον έχει αναρρώσει.

Σε συνεντεύξεις, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αναλυτές επισημαίνουν προς πρόκειται για έναν άνθρωπο που είναι αποφασισμένο να αλλάξει τη φύση της ισραηλινο-αραβικής σύγκρουσης, χρησιμοποιώντας τη βία ως μέσο για να το πετύχει.

Το Ισραήλ προσφέρει 100.000 δολάρια για πληροφορίες σχετικά με τον Ντείφ

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ισραηλινός Στρατός έριξε φυλλάδια στη Γάζα στα οποία ανέφερε πως δίνεται αμοιβή άνω των 100.000 δολαρίων σε όποιον θα παρείχε αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με το πού βρίσκονται ανώτεροι αξιωματούχοι της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου του Μοχάμεντ Ντέιφ.

Τα φυλλάδια ανέφεραν ότι ο Ισραηλινός Στρατός θα πλήρωνε 400.000 δολάρια για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στην τοποθεσία του Γιαχία Σινουάρ και 300.000 δολάρια για τον αδελφό του, Μαχμούντ.

Ποιος είναι ο “Επισκέπτης”

Για τον Ντέιφ, του οποίου το όνομα -σύμφωνα με τους Financial Times– σημαίνει «Ο Επισκέπτης» και αναφέρεται στη συνήθη πρακτική των Παλαιστίνιων μαχητών να περνούν κάθε βράδυ και σε άλλο σπίτι προκειμένου να αποφύγουν τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών, η επίθεση στο Ισραήλ ήταν η πιο τολμηρή και θανατηφόρα μέχρι στιγμής.

Κυνηγημένος από το Ισραήλ για δεκαετίες, παραλίγο να σκοτωθεί σε αεροπορική επιδρομή πριν από 20 χρόνια που φέρεται να τον καθήλωσε αναπηρικό καροτσάκι αφού έχασε ένα χέρι και ένα πόδι. Η ικανότητά του να ξεγελά τον Ισραηλινό στρατό, ενώ σκοτώνει στρατιώτες και πολίτες, έχει κερδίσει τον σεβασμό των Παλαιστίνιων μαχητών.

Ο  Ντέιφ έχει αναρριχηθεί στα υψηλότερα κλιμάκια της παλαιστινιακής ηγεσίας, επισκιάζοντας τους αντιπάλους του στη Φατάχ, την πιο μετριοπαθή φατρία που προτιμά η Δύση, και τους ομολόγους του στη Χαμάς, που θεωρείται τρομοκρατική ομάδα από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το Ισραήλ.

Σε συνεντεύξεις, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αναλυτές -συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων που γνώριζαν τον Ντέιφ προτού φτάσει στην κορυφή της Χαμάς- περιγράφουν έναν ήσυχο, έντονο άνθρωπο που δεν ενδιαφέρεται για τις εσωτερικές αντιπαλότητες των παλαιστινιακών φατριών. Αντίθετα, λένε, εμφανίζεται αποφασισμένος να αλλάξει τη φύση της ισραηλινο-αραβικής σύγκρουσης, χρησιμοποιώντας τη βία ως μέσο για να το πετύχει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα