Μαξίμου: Δεν μπορεί να λείπει η Ελλάδα από την επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα

Διαβάζεται σε 2'
Ελληνικές φρεγάτες
Ελληνικές φρεγάτες EUROKINISSI

Η Ελλάδα ως η χώρα με το μεγαλύτερο ποντοπόρο στόλο έχει πρωταρχικό συμφέρον τη διατήρηση της ελευθερίας των θαλασσίων οδών, τόνισε ο Π. Μαρινάκης, διασκεδάζοντας τις ανησυχίες για έμμεση εμπλοκή της χώρας μας στην κρίση στη Μέση Ανατολή

Την προστασία των συμφερόντων της ποντοπόρου ελληνικής ναυτιλίας προτάσσει η κυβέρνηση με την απόφαση για συμμετοχή ελληνικής φρεγάτας στην επιχείρηση Prosperity Guardian στην Ερυθρά Θάλασσα.

Απόφαση η οποία όμως δημιουργεί και ανησυχία για έμμεση εμπλοκή της χώρας μας στη Μέση Ανατολή, καθώς οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης εναντίον εμπορικών πλοίων, αποτελούν απάντηση στη χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα. Οι Χούθι έχουν άλλωστε διασυνδέσεις με ISIS και Ιράν, που υποστηρίζει τη Χαμάς.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απάντησε: “Όπως είπε και ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, η Ελλάδα ως η χώρα με το μεγαλύτερο ποντοπόρο στόλο έχει πρωταρχικό συμφέρον τη διατήρηση της ελευθερίας των θαλασσίων οδών και την προστασία των ναυτικών. Δεν μπορεί η χώρα μας να λείπει από μία τέτοια επιχείρηση. Δεν χρειάζεται διαφορετική ερμηνεία. Η απόφαση αυτή έχει το χαρακτήρα που περιγράφει ο κ.Δένδιας, χωρίς κάτι περισσότερο ή λιγότερο”,

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα, ότι με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα αποσταλεί ελληνική φρεγάταςστην Ερυθρά Θάλασσα, μια κίνηση που εξέταζε η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες.

Η ημερομηνία αναχώρησης του πλοίου και ο συγκεκριμένος ρόλος που θα κληθεί να αναλάβει θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.

Σημειώνεται πως η επιχείρηση, στην οποία έχουν ήδη δηλώσει ενδιαφέρον 10 χώρες (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Μπαχρέιν, Καναδάς, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Σεϋχέλλες και Ισπανία), θα έχει αντικείμενο την προστασία των εμπορικών πλοίων που πλέουν στην Ερυθρά Θάλασσα και αντιμετωπίζουν απειλή από τους Χούθι.

Το θέμα της Ερυθράς Θάλασσας και η συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε σήμερα  ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος με τον Αμερικανό ομόλογο του πτέραρχο Charles Q. Brown Jr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα