Ο σαφέστατος Δένδιας και η γλυκιά διάψευση του Βορίδη

Διαβάζεται σε 3'

Όταν ο υπουργός Επικρατείας διορθώνει τον πρωθυπουργό για το πότε θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και ο υπουργός Άμυνας μας πληροφορεί για το ποιος έδωσε εντολή να πάει μια ελληνική φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα

Αποστάσεις;

Οφείλουμε να ομολογήσουμε πως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, φρόντισε να καταστήσει σαφές ποιος έδωσε την εντολή να μετέχει ελληνική φρεγάτα στην επιχείρηση που διεξάγεται στην Ερυθρά Θάλασσα.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή που εξέδωσε για το θέμα – υποθέτουμε μετά από τις αντιδράσεις της αντιπολιτευσης – αναφέρει: «Κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη,  ζήτησα από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχο Ιωάννη Δρυμούση ΠΝ, να συμμετάσχει Φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην πολυεθνική Επιχείρηση «ProsperityGuardian».

Πάντως σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης επισημαίνει πως «η Ελλάδα, η χώρα με τον μεγαλύτερο ποντοπόρο στόλο, έχει πρωταρχικό συμφέρον για την διατήρηση της ελευθερίας των θαλασσίων οδών και της προστασίας της ζωής των ναυτικών».

Τώρα, το αν αυτό αποτελεί τήρηση αποστάσεων από τον (γνωστών «καραμανλικών» πεποιθήσεων) υπουργό το αφήνουμε στην κρίση σας.

Δεν χτύπησε καλά

Σε πολύ κόσμο «δεν χτύπησε καλά» η δήλωση Κασσελάκη με την οποία αναρωτιέται αν υφίσταται η όχι συμφωνία με το Πακιστάν για την «εισαγωγή» 500.000 ανθρώπων προκειμένου να δουλέψουν στις κατασκευές.

Κι όταν λέμε «πολύ κόσμο» εννοούμε προφανώς και ανθρώπους «εντός» του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι η γλώσσα, κάτι το ύφος, κάτι η χρήση ίδιων φράσεων με έντυπα και ιστοσελίδες γνωστά για τις ξενοφοβικές απόψεις τους.

Βέβαια η πολιτική θέση που διατυπώνεται είναι «τόσο…όσο», θολή και μάλλον αντιφατική. Δύσκολα πάντως, πολύ δύσκολα, την αποκαλείς «αριστερή».

«Αξιοκρατία»

Αξιοκρατία και διαφάνεια έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός για τις επιλογές των δημοσίων λειτουργών, αλλά φαίνεται ότι στο υπουργείο Υγείας υιοθετούνται άλλες πρακτικές. Όπως στην περίπτωση που έφτασε στα αυτιά μας και αφορά στην καρδιοχειρουργική κλινική του Ιπποκράτειου νοσοκομείου, η οποία και στο παρελθόν είχε απασχολήσει την κοινή γνώμη.

Εκεί ακούγεται ότι για τη θέση του συντονιστή διευθυντή (στη θέση του αποχωρούντος – λόγω συμπλήρωσης ορίου ηλικίας) μεταξύ των υπηρετούντων γιατρών, από τη διοίκηση του νοσοκομεόιυ προαλείφεται για συντονιστής διευθυντής ένας επιμελητής και όχι ο παλαιότερος διευθυντής, ο οποίος διαθέτει και τα απαραίτητα τυπικά προσόντα.

Δεν ξέρουμε αν η διοίκηση του νοσοκομείου θέλει να επενδύσει στην ανανέωση ή απλά είναι σύμπτωση ότι ο επιμελητής είναι φίλος του αρμόδιου υφυπουργού, καθώς και οι δύο έλκουν την καταγωγή τους από την Κύπρο. Σε κάθε περίπτωση, όπως αποφάσισε ο διοικητής του νοσοκομείου, η επιλογή θα γίνει με ανάθεση και όχι με κρίση.

Γλυκά

«Γλυκά το είπε» ο Μάκης Βορίδης, αλλά …πλάκα-πλάκα τον διέψευσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο λόγος για το νομοσχέδιο των ιδιωτικών πανεπιστημίων σχετικά με το οποίο ο πρωθυπουργός δήλωσε εμφατικά στην Βουλή και στην συζήτηση του προϋπολογισμού πως «θα έχει γίνει νόμος του κράτους εντός του πρώτου μήνα του 2024

Σύμφωνα με όσα μας είπε όμως ο (αρμόδιος για τα κοινοβουλευτικά υπουργός Επικρατείας) Μάκης Βορίδης το νομοσχέδιο «φιλοδοξούμε να το θέσουμε σε διαβούλευση γύρω στις αρχές με τα μέσα Ιανουαρίου. Άρα, αν τελειώσει η διαβούλευση τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου θα εισαχθεί στη Βουλή για ψήφιση».

Με λίγα λόγια …διόρθωσε διακριτικά τον πρωθυπουργό προϊδεάζοντάς μας για το ότι το νομοσχέδιο θα γίνει νόμος τον 2ο μήνα του 2024.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα