Θα επιτρέψει η Πρόεδρος να γίνει κουρέλι το Σύνταγμα;
Διαβάζεται σε 4'Καμία κυβέρνηση, στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης, δεν αποτόλμησε να κάνει αυτό που επιχειρεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη: να επιτρέψει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων αδιαφορώντας για την παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη της χώρας.
- 23 Δεκεμβρίου 2023 08:01
Η Ελλάδα δεν έχει ιδιωτικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Διότι το απαγορεύει το Σύνταγμα. Στο άρθρο 16 η απαγόρευση είναι ρητή και κατηγορηματική: ««H ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση. H σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται».
Καμία κυβέρνηση, στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης, δεν αποτόλμησε να κάνει αυτό που επιχειρεί να κάνει σήμερα η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη: να επιτρέψει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων αδιαφορώντας για την παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη της χώρας. Η παραβίαση και παράκαμψη του Συντάγματος γίνεται με ένα απλό κόλπο: την επίκληση ενός άλλου άρθρου και του ευρωπαϊκού δικαίου, το οποίο «υπερισχύει» του ελληνικού.
Πρόκειται, φυσικά, για εφεύρεση της σημερινής κυβέρνησης. Καμία άλλη δεν είχε τέτοιες φαεινές ιδέες. Ακόμα και κυβερνήσεις της ΝΔ, που ήθελαν να ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια, δεν κατέφυγαν σε τέτοια κόλπα. Ακολούθησαν τον ορθόδοξο δρόμο, τα θεσμική οδό. Δηλαδή την κατάργηση του άρθρου 16 με αναθεώρηση του Συντάγματος. Η οποία δεν επετεύχθη λόγω πολιτικών συσχετισμών.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δικαίωμα να επιδιώξει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αφού είχε κάνει γνωστή την πρόθεσή της από την πρώτη θητεία της. Αλλά δεν έκανε τίποτα προς την κατεύθυνση αυτή. Δεν άνοιξε το διάλογο, δεν κινητοποίησε την επιστημονική κοινότητα , ώστε να ακουστούν όλες οι απόψεις και επί της διαδικασίας και επί της ουσίας.
Και εν προκειμένω η διαδικασία εμπεριέχει πολλή ουσία. Διότι ένας σκοπός, όσο ισχυρός κι αν είναι, δεν μπορεί να επιτευχθεί με αντιθεσμικές ενέργειες. Και η σημερινή κυβέρνηση έχει κακή φήμη στο θεσμικό πεδίο. Έκανε το παν για να κουκουλώσει το σκάνδαλο των υποκλοπών, με κορυφαίες ενέργειες την εξουδετέρωση Ανεξάρτητων Αρχών και την εκτόξευση απειλών σε βάρος «απείθαρχων» μελών τους. Τώρα θεωρεί ότι έφτασε η ώρα να κουρελιάσει και το Σύνταγμα χωρίς αντίσταση. Της το «επιτρέπει» η αλαζονεία της παντοδυναμίας, που της προσφέρουν το εκλογικό αποτέλεσμα και η απουσία ισχυρής αντιπολίτευσης.
Ο πρωθυπουργός πήγε χτες στο Προεδρικό Μέγαρο και, μεταξύ πολλών άλλων, είπε στην Πρόεδρο για την επιδιωκόμενη ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων( ο ίδιος τα αποκαλεί, κατ’ ευφημισμόν, «μη κρατικά» και «μη κερδοσκοπικά»…). Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε όσα λέει εσχάτως η κυβερνητική προπαγάνδα. Εντύπωση προκαλεί η αφωνία της Προέδρου, η οποία περιορίστηκε στην εξής ανώδυνη φράση: «Για το θέμα της Παιδείας και τις ρυθμίσεις στις οποίες προχωρά η κυβέρνηση είχε την καλοσύνη να με ενημερώσει ο αρμόδιος Υπουργός. Η Παιδεία είναι εθνική υπόθεση, σημαντική για τις επόμενες γενιές, για όλους μας».
Δηλαδή; Ποια γνώμη έχει η κυρία Σακελλαροπούλου για τις «ρυθμίσεις στις οποίες προχωρά η κυβέρνηση»; Η ίδια είναι νομικός, πρώην επικεφαλής ενός από τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας. Αποκλείεται να μη γνωρίζει την απαγόρευση του Συντάγματος. Εκτός αν θεωρεί ότι πλέον το άρθρο 16 δεν ισχύει. Αν είναι έτσι, έχει υποχρέωση να το πει καθαρά, θα δώσει το ισχυρότερο επιχείρημα στην κυβέρνηση.
Όμως, μια τέτοια θέση από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα ήταν εξόχως προβληματική. Διότι θα άναβε (κατα)πράσινο φως στην κυβέρνηση να κουρελιάσει εντελώς ανεμπόδιστα το Σύνταγμα.
Η χώρα χρειάζεται καλή δημόσια ανώτατη εκπαίδευση. Μπορεί να χρειάζεται και ιδιωτική. Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει με θεσμικό αρπακολλισμό και ετσιθελισμό, για να ικανοποιηθεί η μεταρρυθμιστική φαινομενικότητα του κ. Μητσοτάκη και των συν αυτώ.
Το θλιβερότερο όλων θα είναι αυτός ο αρπακολλισμός και ετσιθελισμός να «επιτύχει» με την έγκριση(και) της Προέδρου της Δημοκρατίας. Θα είναι κατήφορος για τη θεσμική και πολιτική τάξη της χώρας. Τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς δεν τους ενδιαφέρει, την Πρόεδρο ης Δημοκρατίας θα έπρεπε.
Σε κάθε περίπτωση, για όλους ισχύει αυτή η προειδοποίηση του Ελβετού θεατρικού συγγραφέα Μαξ Φρις: «Αν η πορεία σου έχει γίνει υπερβολικά εύκολη, ίσως να σ’ έχει πάρει η κατηφόρα»…