Νετανιάχου: Κυρίαρχο κράτος το Ισραήλ

Διαβάζεται σε 2'
Μπενιαμίν Νετανιάχου
Μπενιαμίν Νετανιάχου Abir Sultan/Pool Photo/AP IMAGES

Τις αναφορές ότι οι ΗΠΑ έχουν πείσει το Ισραήλ να μην επεκτείνει τις πολεμικές επιχειρήσεις του, απέρριψε ο Νετανιάχου, χαρακτηρίζοντας το Ισραήλ “κυρίαρχο κράτος”.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου στη διάρκεια ενός σημερινού εβδομαδιαίου υπουργικού συμβουλίου, απέρριψε αναφορές ότι οι ΗΠΑ έχουν πείσει το Ισραήλ να μην επεκτείνει τις πολεμικές επιχειρήσεις του.

“Το Ισραήλ είναι κυρίαρχο κράτος. Οι αποφάσεις των ενόπλων δυνάμεων βασίζονται στους δικούς μας υπολογισμούς”, δήλωσε ο Νετανιάχου.

Την ίδια ώρα, Παλαιστίνοι στη Λωρίδα της Γάζας που συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ για ανάκριση επέκριναν σφοδρά τις ισραηλινές διαδικασίες και τις ανακριτικές μεθόδους.

Ένας κάτοικος της Γάζας, που θέλησε να αναφερθεί μόνο το μικρό του όνομα, Μπραχίμ, δήλωσε στο dpa ότι υποβλήθηκε σε βασανιστήρια στη διάρκεια των τεσσάρων εβδομάδων της κράτησής του.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά, ο ισραηλινός στρατός απάντησε ότι κρατά προσωρινά και ανακρίνει ανθρώπους που είναι ύποπτοι ότι εμπλέκονται σε τρομοκρατικές επιχειρήσεις στις εμπόλεμες ζώνες στη Λωρίδα της Γάζας. Όσοι δεν αποδεικνύεται ότι δεν εμπλέκονται σε αυτού του είδους τις δραστηριότητες, αφήνονται ελεύθεροι.

Ο στρατός απέρριψε τις κατηγορίες περί κακοποίησης επισημαίνοντας: “Οι κρατούμενοι αντιμετωπίζονται με βάση το διεθνές δίκαιο”.

Ο Μπραχίμ, που κατάγεται από τη Μπέιτ Λαχία, έχει διαφορετική άποψη. Δήλωσε ότι κατευθυνόταν στο Ισραήλ όταν Ισραηλινοί στρατιώτες έδεσαν τα χέρια και τα μάτια στον ίδιο και σε δεκάδες άλλους κατοίκους της συνοικίας του και στη συνέχεια τους έβαλαν σε στρατιωτικό όχημα.

“Δεν γνωρίζαμε αν θα μας σκοτώσουν ή τι θα μας έκανε ο στρατός”, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ανησυχούσε πολύ για τη σύζυγό του και τα παιδιά του. Τόνισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι κρατούμενοι αναγκάστηκαν να γδυθούν επανειλημμένα.

Απαντώντας στις καταγγελίες, ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε: “Είναι συχνά απαραίτητο ύποπτοι για τρομοκρατία να παραδίδουν τα ρούχα τους ώστε να ερευνηθούν και προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν κρύβουν (μέσα σε αυτά) γιλέκα με εκρηκτικά ή άλλα όπλα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα