Αποδόμηση των κυβερνητικών θριαμβολογιών από τον Νίκο Ανδρουλάκη

Διαβάζεται σε 4'
O Νίκος Ανδρουλάκης στην Θεσσαλονίκη
O Νίκος Ανδρουλάκης στην Θεσσαλονίκη EUROKINISSI

“Η αγορά δεν αυτορυθμίζεται” τόνισε από την Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενώ επέμεινε στην άμεση κατάργηση της Golden Visa που επιτείνει καθοριστικά το στεγαστικό πρόβλημα.

Αποδόμηση του θριαμβολογικού αφηγήματος της κυβέρνησης περί ανάπτυξης επιφύλαξε από την Θεσσαλονίκη ο Νίκος Ανδρουλάκης εκφράζοντα παράλληλα το σαφές μέτωπο του ΠΑΣΟΚ στις λογικές «αυτό-ρύθμισης της αγοράς» που εκφράζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως απάντηση στο φλέγον ζήτημα της ακρίβειας. Δίνοντας έτσι σαφές στίγμα για την τακτική που θα ακολουθήσει και την νέα χρονιά το κόμμα του που ήδη φαίνεται να έχει «παγιωθεί» με βάση τις δημοσκοπήσεις στην 2η θέση.

«Η αγορά δεν αυτορυθμίζεται» επισήμανε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας σχετικά με το ζήτημα της ολοένα μεγαλύτερης κλιμάκωσης της ακρίβειας πως «όταν η αγορά λειτουργεί χωρίς κανόνες και η Επιτροπή Ανταγωνισμού υπονομεύεται και λοιδορείται όταν πάει να κάνει τη δουλειά της, αυτά είναι τα αποτελέσματα». Εξήγησε μάλιστα την τακτική που ακολουθεί το Μέγαρο Μαξίμου τονίζοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης προκειμένου να τα έχει καλά με ισχυρούς παραγωγούς ενέργειας, ισχυρά εμπορικά δίκτυα, τους ισχυρούς της ιδιωτικής υγείας, έχει αφήσει την αγορά να εξελίσσεται σε ένα εργαλείο κερδοσκοπίας στην πλάτη των φτωχότερων Ελλήνων. Φαίνεται αυτό από τους ισολογισμούς τους».

Παράλληλα ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέστησε σαφές πως το ΠΑΣΟΚ … «δεν αγοράζει» το κυβερνητικό αφήγημα που αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα με το οποίο η χώρα παρουσιάζεται από την κυβέρνηση ως ένα είδος αναπτυξιακού θαύματος. Χαρακτηριστικά παρατήρησε πως ένα θετικό αφήγημα για την κυβέρνηση που δημοσίευσε ο Economist έτυχε πολύ μεγάλης δημοσιότητας στην Ελλάδα. Σημειώνοντας όμως πώς δεν είχαν ανάλογη υποδοχή οι διεθνείς αναφορές που μιλούν για το σκάνδαλο των υποκλοπών ή τα τεράστια προβλήματα που καταγράφονται στον χώρο της υγείας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναρωτήθηκε ρητορικά: «Η κατάσταση στο ΕΣΥ είναι τραγική. Δεν έπρεπε τα μέσα ενημέρωσης να ασχολούνται καθημερινά για να ασκείται πίεση στην κυβέρνηση να βελτιώσει την κατάσταση;». Επίσης εξέφρασε την αντίθεση του με το είδος της ανάπτυξης που προωθείται από την κυβέρνηση. Όπως ανέφερε «κάνει ανάπτυξη real estate στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης οδηγώντας στον αφελληνισμό και σε κατακόρυφη αύξηση των ενοικίων. Δεν υπηρετώ αυτή την ανάπτυξη, γι’ αυτό ζήτησα την αναστολή ή την κατάργηση της golden visa στα ακίνητα. Ας βρούμε μια λύση, ώστε η golden visa να είναι προσαρμοσμένη στα συμφέροντα του ελληνικού λαού και όχι στο αφήγημα μιας ανάπτυξης, που κάνει τον Έλληνα ξένο στον τόπο του». Θυμίζουμε ότι όπως έχει δηλώσει πολλάκις ο Νίκος Ανδρουλάκης ο θεσμός της Golden Visa θα βρίσκεται συνεχώς στο στόχαστρο του ΠΑΣΟΚ με στόχο της κατάργησή της.

Όπως ήταν αναμενόμενο από την αντικυβερνητική ρητορική του Νίκου Ανδρουλάκη δεν εξαιρέθηκε η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης. Σε συνέχεια της κριτικής που ασκήθηκε στο πρόσφατα ψηφισμένο φορολογικό νομοσχέδιο ως ρύθμιση που ευνοεί τους μεγάλους (και σταθερούς) φοροφυγάδες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναρωτήθηκε αν «είναι τόσο πλούσια η χώρα μας ώστε να φοροαπαλλάσσουμε γονικές παροχές κινητών και ακινήτων αξίας ως 4,8 εκατ. ευρώ;» θυμίζοντας τον τρόπο φορολόγησης που έχει θεσμθετηθεί για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Όπως είπε «ο κ. Μητσοτάκης που υποσχόταν μειώσεις φόρων, έφερε ένα νομοσχέδιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και φορολογεί το επάγγελμα και όχι το εισόδημα».

Στο αντίποδα αυτής της πολιτικής ο Νίκος Ανδρουλάκης παράθεσε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ ώστε να θεσμοθετηθεί ΕΚΑΣ για 350.000 συνταξιούχους και μάλιστα με συγκεκριμένη κοστολόγηση. Θύμισε ότι «με ρώτησε ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή αν γνωρίζω πόσο κοστίζει το μέτρο. 600 εκατομμύρια κοστίζει, του απάντησα. Πόσα παραπάνω έσοδα έχει εισπράξει το κράτος από τον ΦΠΑ τα τελευταία χρόνια; Ας απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης στον ελληνικό λαό. Η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά έφερε αποτελέσματα στην Κύπρο και στην Πορτογαλία. Αποδίδει, όταν συνδυάζεται με ελέγχους στην αγορά. Κάνουν την αδυναμία τους πολιτική και την ανέχεια πολιτικό εργαλείο. Εισπράττουν δισεκατομμύρια έσοδα, που δεν είχαν προϋπολογιστεί, από τον ΦΠΑ και στο παρά πέντε τα κάνουν pass, ένα αντίδωρο για τα Χριστούγεννα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα