Μαύρη Θάλασσα: Η στιγμή που το ελληνόκτητο πλοίο προσκρούει σε νάρκη

Διαβάζεται σε 2'
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου Associated Press

Σε νάρκη προσέκρουσε, το πρωί της Τετάρτης, ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα που κατευθυνόταν στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά δύο Έλληνες ναυτικοί και να προκληθούν σοβαρές ζημιές.

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως σχετικά με το περιστατικό, κατά το οποίο ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο υπέστη ζημιές έπειτα από έκρηξη νάρκης στη Μαύρη Θάλασσα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο Έλληνες.

Όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ, το πλοίο ξηρού φορτίου Vyssos με σημαία Παναμά –ελληνικών συμφερόντων– απέπλευσε από τη Σικελία με κατεύθυνση προς το λιμάνι Ισμαήλ της Ουκρανίας στον Δούναβη, προκειμένου να φορτώσει σιτηρά.

Το πλοίο, εισερχόμενο στο κανάλι το πρωί της 27ης Δεκεμβρίου, φέρεται να προσέκρουσε σε ρωσική νάρκη, σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά, με αποτέλεσμα να σημειωθεί έκρηξη.

Αυξάνονται οι ρωσικές επιθέσεις

Το περιστατικό που έλαβε χώρα την Τετάρτη ήταν η τελευταία περίπτωση φορτηγού πλοίου που προσέκρουσε σε νάρκη στη Μαύρη Θάλασσα, με το Κίεβο να καταλογίζει στη Μόσχα ευθύνες για αντίστοιχες επιθέσεις.

«Ένα φορτηγό πλοίο με σημαία Παναμά δέχτηκε επίθεση από εχθρική θαλάσσια νάρκη στη Μαύρη Θάλασσα… Το πλοίο εξετράπη της πορείας του, ενώ ξέσπασε πυρκαγιά στο πάνω κατάστρωμα» ανέφερε η νότια στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας στο Telegram.

Η νάρκη φέρεται να προκάλεσε υλικές ζημιές στην πρύμνη, ενώ από την έκρηξη προκλήθηκε βλάβη στον εξοπλισμό και τα μηχανήματα του πλοίου.

Τραυματίστηκαν δύο Έλληνες

Η έκρηξη είχε, επίσης, ως αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό τριών μελών του πληρώματος από το ωστικό κύμα. Μεταξύ αυτών, δύο Έλληνες -ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος- η κατάσταση της υγείας των οποίων δεν εμπνέει ανησυχία.

Οι ουκρανικές Αρχές, μάλιστα, δημοσίευσαν μια φωτογραφία που φαίνεται να δείχνει την έκρηξη στο κατάστρωμα.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο καπετάνιος κατηύθυνε το πλοίο προς την ξηρά προκειμένου να αποτρέψει τη βύθισή του.

Όπως αναφέρει το BBC, βρίσκεται σε εξέλιξη η ρυμούλκηση του πλοίου στο λιμάνι του Ισμαήλ, ενώ η έκταση των ζημιών θα εκτιμηθεί μετά τον κατάπλου και τον σχετικό έλεγχο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα