Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Την Τετάρτη οι ανακοινώσεις, άγνωστο πότε η ψήφιση

Διαβάζεται σε 3'
Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Την Τετάρτη οι ανακοινώσεις, άγνωστο πότε η ψήφιση
Ομόφυλα ζευγάρια iStock

Ο Π. Μαρινάκης επιβεβαίωσε και επισήμως ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα εξηγήσει στην ΕΡΤ τι θα περιλαμβάνει η ρύθμιση για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, δεν απάντησε όμως εάν θα έρθει πριν ή μετά τις ευρωεκλογές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, κατά τη συνέντευξη του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ την Τετάρτη.

Την πρόθεση αυτή του πρωθυπουργού επιβεβαίωσε και επισήμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ερωτηθείς σχετικά από το NEWS 24/7 στο briefing. Δεν διευκρίνισε όμως πότε θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο και συγκεκριμένα εάν θα έρθει στη Βουλή πριν ή μετά τις ευρωεκλογές.

“Πρέπει πρώτα να εξηγήσουμε, να παραθέσουμε επιχειρήματα. Να εξηγήσουμε στους πολίτες και κόμματα στην κοινωνία τι θέλουμε να κάνουμε και μετά να ανακοινώσουμε τους χρόνους”, δήλωσε ο κ. Μαρινάκης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν θέλησε να επιβεβαιώσει και τις πληροφορίες ότι το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει το δικαίωμα στην τεκνοθεσία, ωστόσο δεν θα επιτρέπει σε ομόφυλα ζευγάρια ανδρών να αποκτήσουν παιδί δια παρένθετης μητέρας.

“Καλύτερα να τα ακούσουμε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ποιος είναι ο σχεδιασμός  και πως θα ξεκινήσει η συζήτηση”, είπε ο κ. Μαρινάκης. Δήλωσε πάντως ότι: “Οπως προκύπτει και στο συγκεκριμένο θέμα ο πρωθυπουργός τηρεί το λόγο του. Όμως ταυτόχρονα αυτό που θέλει – ειδικά σε ζητήματα δικαιωμάτων – είναι να γίνει συζήτηση χωρίς κραυγές, Χωρίς λογικές μαύρο άσπρο. Με επιχειρηματολογία”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απάντησε επίσης στο ειδικότερο ερώτημα εάν μία ενδεχόμενη απόφαση απαγόρευσης του δικαιώματος των ομόφυλων ζευγαριών ανδρών να χρησιμοποιήσουν παρένθετη μητέρα έρχεται σε σύγκρουση με σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Άφησε όμως εμμέσως πλην σαφώς ανοιχτό το ενδεχόμενο να τεθεί κομματική πειθαρχία στη Νέα Δημοκρατία για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

“Δεν είμαστε εκεί τώρα. Η πρώτη φάση είναι η συζήτηση, η ανάλυση η επεξήγηση και μετά η τελική νομοθέτηση. Η επόμενη φάση θα είναι η ανακοίνωση του χρόνου. Όταν ανακοινωθεί ο χρόνος, θα ανακοινωθούν και όλα τα παρεπόμενα της ψηφοφορίας από τον κ.Μητσοτάκη ως προς την ΚΟ της ΝΔ”, είπε ο κ. Μαρινάκης.

“Θέλουμε να εξηγήσουμε τη σημασία της νομοθέτησης. Να διαχωρίσουμε έννοιες. Να εξηγήσουμε τι συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες. Γιατί είναι σημαντικό να προχωράμε σε νομοθετικές πρωτοβουλίες όταν έχει να κάνει με τα δικαιώματα πολιτών”, πρόσθεσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πάντως αντιμετώπισε με αμηχανία ερωτήματα όσον αφορά στη στάση του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη.

“Όταν κάποιος ερωτάται για ένα θέμα απαντά με βάση την προσωπική του άποψη. Γενικότερα είναι σημαντικό να περιμένουμε να δούμε ακριβώς τι θα έρθει”, είπε ο κ. Μαρινάκης.

Σημειωτέον ότι νωρίτερα σήμερα ο κ. Βορίδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ δήλωσε ότι επιμένει στις πάγιες θέσεις του κατά του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και της τεκνοθεσίας, αλλά απέφυγε να απειλήσει με καταψήφιση ή και παραίτηση.

“Για να μην το κουράζουμε γιατί το λέμε και το ξαναλέμε… Ήμουν πολύ ξεκάθαρος στις θέσεις μου”, είπε ο κ. Βορίδης. “Σε μια κυβέρνηση η οποία είναι απολύτως συμπαγής, η οποία φέρνει αποτελέσματα στην οικονομία, στη μεταρρύθμιση του κράτους, στα εισοδήματα των πολιτών, στην άμυνα, στο μεταναστευτικό, καταλαβαίνω ότι η έλλειψη κακών ειδήσεων δημιουργεί ανάγκη διαιρέσεως, ζητημάτων”, πρόσθεσε και κατέληξε: “Τα ζητήματα αυτά, όλα, τα χειρίζεται ο πρωθυπουργός… Δεν είναι σωστό να τον προκαταλαμβάνουμε.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα