Το μήνυμα του Idris Elba ανάμεσα σε διπλωμένα νεανικά ρούχα

Διαβάζεται σε 3'
Britain Knife Crime
Ο Βρετανός ηθοποιός Idris Elba στέκεται στην πλατεία Κοινοβουλίου 2024 Frank Augstein/AP Photo

Την άμεση απαγόρευση των σουγιάδων και των μαχαιριών τύπου “ζόμπι” ζητά ο ηθοποιός Idris Elba στο πλαίσιο εκστρατείας για τον τερματισμό της νεανικής βίας και εγκληματικότητας.

“Don’t Stop Your Future (Μη σταματάς το μέλλον σου)”. 

Έτσι ονομάζεται η εκστρατεία ευαισθητοποίησης που ξεκίνησε ο Βρετανός ηθοποιός Idris Elba ζητώντας την άμεση απαγόρευση των μαχαιριών και των σουγιάδων, την ίδια στιγμή που η εγκληματικότητα και η νεανική βία βρίσκονται σε “σημείο βρασμού”, με τον ίδιο να τονίζει πως πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτή τη φρίκη.

Πιέζει επίσης για περισσότερη χρηματοδότηση των υπηρεσιών για τη νεολαία και κυκλοφορεί ένα τραγούδι σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η νεανική βία σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Elba εγκαινίασε την εκστρατεία του στην Parliament Square, στο Λονδίνο, τη Δευτέρα και στάθηκε ανάμεσα σε διπλωμένα ρούχα και παπούτσια που αντιπροσωπεύουν το ανθρώπινο κόστος της εγκληματικότητας.

Δεν μπορώ να μείνω σιωπηλός καθώς περισσότερες νεαρές ζωές χάνονται σε αυτά τα βάναυσα και άκαρδα εγκλήματα“, δήλωσε ο Elba. “Καθώς ανοίγουν ξανά τα σχολεία, πάρα πολλοί νέοι δεν θα συναντήσουν τους συμμαθητές τους και πάρα πολλές οικογένειες που θρηνούν έχουν χάσει ένα νέο άτομο τα τελευταία χρόνια. Οι νέοι άνθρωποι είναι το μέλλον μας, οι δυνατότητές τους αξίζει να αξιοποιηθούν και όχι να αφαιρεθούν από τη βία”, είπε ο ίδιος.

“Το Κοινοβούλιο επανειλημμένα δεν έχει δώσει στο θέμα αυτό την προσοχή που του αξίζει και οι πολιτικοί μας ηγέτες πρέπει να του δώσουν προτεραιότητα τώρα. Εκτός από την άμεση απαγόρευση των μαχαιριών ζόμπι και των σουγιάδων, πρέπει να δώσουμε στους νέους περισσότερους λόγους για να μην φέρουν όπλο εξαρχής. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επενδύσουμε στις υπηρεσίες που αντιμετωπίζουν τα βαθύτερα αίτια του βίαιου εγκλήματος”, τόνισε.

Τον Αύγουστο του 2023, το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι θα εισαχθούν αυστηρότερα μέτρα για τους σουγιάδες και τα μαχαίρια τύπου “ζόμπι”.

Οι ματσέτες και τα μαχαίρια που έχουν σχεδιαστεί για να φαίνονται εκφοβιστικά και απειλητικά θα καταστούν παράνομα, ενώ η μέγιστη ποινή για την εισαγωγή, κατασκευή, κατοχή και πώληση αυτών των όπλων θα αυξηθεί σε δύο χρόνια, σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Elba κυκλοφορεί επίσης ένα τραγούδι με τίτλο “Knives Down“, το οποίο έχει ως στόχο να δώσει φωνή σε όσους πλήττονται περισσότερο από το έγκλημα με μαχαίρι και να χρησιμοποιήσει τη δύναμη της μουσικής για να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες.

Καλεί επίσης την κυβέρνηση να συγκαλέσει έναν συνασπισμό για τον τερματισμό του εγκλήματος με μαχαίρια: μια διακομματική, διακυβερνητική ομάδα εργασίας που θα συγκεντρώνει τους ενδιαφερόμενους φορείς που έχουν ρόλο να διαδραματίσουν στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.

Τα στοιχεία για την Αγγλία και την Ουαλία από τον Ιούλιο του 2022 έως τον Ιούνιο του 2023 δείχνουν ότι 247 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας εγκλημάτων με μαχαίρι.

Στον αριθμό αυτό δεν περιλαμβάνονται έφηβοι όπως ο Alfie Lewis, 15 ετών, ο οποίος μαχαιρώθηκε θανάσιμα στο Leeds τον Νοέμβριο, ή ο Harry Pitman, 16 ετών, ο οποίος σκοτώθηκε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα