Το ΠΑΣΟΚ “κόβει” κάθε συζήτηση περί ένταξης του ΣΥΡΙΖΑ στους ευρω-σοσιαλιστές

Διαβάζεται σε 5'
Το ΠΑΣΟΚ “κόβει” κάθε συζήτηση περί ένταξης του ΣΥΡΙΖΑ στους ευρω-σοσιαλιστές
Δημήτρης Μάντζος INTIME NEWS

“Θα μπορούσε ο κ. Κασσελάκης να είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος” σχολίασε ο Δημήτρης Μάντζος, θυμίζοντας την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον ΣΕΒ

Να «κόψει» κάθε συζήτηση περί ένταξης του ΣΥΡΙΖΑ στην ευρω-ομάδα των σοσιαλιστών πριν αυτή καν ξεκινήσει φρόντισε το ΠΑΣΟΚ. Εστιάζοντας μάλιστα την κριτική του στα ασαφή πολιτικά χαρακτηριστικά του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης που όπως εκτιμά φθάνουν …μέχρι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Αυτά ενώ στην Χαριλάου Τρικούπη ετοιμάζονται για έναν Ιανουάριο σύγκρουσης με την κυβέρνηση για τα ζητήματα της ακρίβειας και της στέγασης.

Περί ένταξης

Θυμίζουμε πως το ζήτημα των σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ με την ευρω-ομάδα των σοσιαλιστών έθεσαν με κοινό τους κείμενο τρία στελέχη του κόμματος, οι Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης και Κώστας Ζαχαριάδης. Προτείνοντας αλλαγή πλεύσης και ένταξη του κόμματος στην Πολιτική Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου αντί για την ευρω-ομάδα της Αριστεράς.

Παρά το γεγονός πως η πρόταση αυτή δεν φαίνεται να βρίσκει «ευήκοα ώτα» στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζει πολιτικό ενδιαφέρον πως το ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε κατηγορηματικό στην προσέγγισή του. Στην Χαριλάου Τρικούπη μάλιστα θυμίζουν πως ουδέποτε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα είχε αποκτήσει οργανική σχέση με τους ευρωπαίους σοσιαλιστές, αφού στις προσυνόδους τους και στις διαδικασίες, καλούνταν ως παρατηρητής προσωπικά ο μέχρι πρότινος πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας.

Εμπόδιο

Ξεχωριστό πολιτικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι το ΠΑΣΟΚ μοιάζει να αναδεικνύει τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη, ως «εμπόδιο» συνολικά στην σχέση των δύο χώρων. Ενδεικτικές μάλιστα είναι οι αναφορές του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Μάντζου, που έκανε λόγο για θολά πολιτικά χαρακτηριστικά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με κάποια εξ αυτών να  …ταιριάζουν περισσότερο στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Δηλαδή τον ευρωπαϊκό χώρο στον οποίο ανήκει η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπως επισήμανε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Μάντζος «διαβάσαμε με έκπληξη ότι ο κ. Κασσελάκης θα μπορούσε τώρα να είναι υπουργός του κ. Μητσοτάκη, τον οποίο ως πρωθυπουργό οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές και δημοκράτες τον έχουν κατηγορήσει σκληρά και δικαιολογημένα για τα ζητήματα του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Θα μπορούσε ο κ. Κασσελάκης να είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τελικά, έτσι όπως αποδεικνύεται»! Επίσης «ανέσυρε» την ομιλία που είχε κάνει στον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας πως «θυμόμαστε και τις δηλώσεις του κ. Κασσελάκη στον ΣΕΒ πριν κάποιους μήνες, τις οποίες δεν θα τις έλεγε κανείς σοσιαλδημοκρατικές». Υπενθυμίζουμε πως στην ομιλία του στις 10 Οκτωβρίου στον ΣΕΒ ο Στέφανος Κασσελάκης είχε αποφύγει κάθε αναφορά στον αναδιανεμητικό χαρακτήρα της φορολογίας ενώ είχε προτείνει αντί για αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων την παροχή μετοχών των επιχειρήσεων (stock options). Θέσεις που είχαν αποτιμηθεί ακόμη και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ως συμβατές με νεοφιλελεύθερες θέσεις.

Ο Δημήτρης Μάντζος τόνισε επίσης ότι «οι ευρωομάδες συναπαρτίζονται από κόμματα με ίδιες αρχές και αξίες που ενώνονται γύρω από έναν κοινό σκοπό. Δεν είναι ξενοδοχεία για να βρεις δωμάτιο ή να στεγαστείς προσωρινά». Προσθέτοντας ότι «η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει να λύσει πολύ πιο σοβαρά ζητήματα για τη φιλοσοφία, το πολιτικό του πρόταγμα και την ιδεολογική του ταυτότητα».

Όλα αυτά σε μία περίοδο που «οι μετοχές» του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά του προέδρου του Νίκου Ανδρουλάκη, φαίνεται να είναι «ανεβασμένες» στην ευρωπαϊκή – σοσιαλιστική οικογένεια. Ιδίως μάλιστα μετά την άνοδο των εκλογικών ποσοστών του ΠΑΣΟΚ που (όπως επιβεβαίωσε και χθεσινή δημοσκόπηση) έχει εξοβελίσει τον ΣΥΡΙΖΑ από την δεύτερη θέση.

Ακρίβεια και στεγαστικό

Παράλληλα το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να μπει δυναμικά στο 2024 αναδεικνύοντας την δική του ατζέντα. Με έμφαση σε δύο ζητήματα: Αυτά της ακρίβειας και την στεγαστικής κρίσης. Στο μέτωπο των ανατιμήσεων θα συνεχιστεί με ένταση η διαδικτυακή καμπάνια του κόμματος με την διάδοση των προτάσεων που έχει καταθέσει.

Όσον αφορά το ζήτημα της στέγασης το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει στο εμβληματικό αίτημα για την κατάργηση της Golden Visa, το οποίο έχει αναδείξει ως κεντρικό και ο πρόεδρός του Νίκος Ανδρουλάκης. Το ζήτημα αυτό ανάδειξε άλλωστε και ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, Ανδρέας Σπυρόπουλος στην συνάντηση που είχε  με την Υπουργό Στεγαστικής Πολιτικής της Πορτογαλίας, Μαρίνα Γκονσάλβες στην Λισαβόνα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του ΠΑΣΟΚ η υπουργός της πορτογαλικής κυβέρνησης ανέδειξε ως απάντηση στο στεγαστικό ζήτημα « την αξιοποίηση 3,3 δισεκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την κατασκευή και ανακαίνιση 30.000 ακινήτων», την «την ενίσχυση ενοικίου για 250.000 δικαιούχους» και κυρίως «τους περιορισμούς στη βραχυχρόνια μίσθωση και την πλήρη κατάργηση της Golden Visa, μέτρο που εφαρμόζεται ήδη στην Πορτογαλία από την 1η Ιανουαρίου 2024».

Τέλος το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε ετοιμότητα για να ανταποκριθεί στις νομοθετικές προκλήσεις που αναμένεται να θέσει η κυβέρνηση με τα νομοσχέδια για την εκπαίδευση αλλά και την επιστολική ψήφο.

Θυμίζουμε πως όσον αφορά την επιστολική ψήφο το ΠΑΣΟΚ αντιτίθεται στην καθολική εφαρμογή της σημειώνοντας πως θα πρέπει να αξιοποιηθεί μόνον για τα πρόσωπα που εργάζονται μακριά από τον νομό που ψηφίζουν ή έχουν κινητικά προβλήματα.

Όσον αφορά το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο η θέση του ΠΑΣΟΚ δεν είναι δεδομένη καθώς θα απαιτήσει η όποια νομοθετική πρόταση να διασφαλίζει την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου και ταυτόχρονα να διασφαλίζει το ότι δεν θα έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα τα μη κρατικά πανεπιστήμια που θα θεσπισθούν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα