Δεν μπορείς να κοιμηθείς; Ίσως δεν καθάρισες καλά το κρεβάτι σου

Διαβάζεται σε 4'
Δεν μπορείς να κοιμηθείς; Ίσως δεν καθάρισες καλά το κρεβάτι σου
istock

Το κρεβάτι σου είναι ο «ναός» σου, αλλά δεν ζεις μόνο εσύ σε αυτό. Πώς θα απαλλαγείς από ακάρεα και άλλα αλλεργιογόνα που μπορούν να απειλήσουν την υγεία σου.

Αρκεί να σκεφτείτε πως περνάμε κοιμώμενοι το 1/3 της ζωής μας, όπως και τη σχέση που έχει ο ύπνος με τη γενική μας υγεία, για να συνειδητοποιήσετε πως το καθάρισμα του κρεβατιού μας δεν είναι μια ακόμη δουλειά που πρέπει να κάνουμε στο σπίτι.

Είναι από εκείνες που οφείλετε να τακτοποιείτε με τον πιο ενδελεχή τρόπο.

Χαρακτηριστικά, ο ποιοτικός ύπνος έχει συσχετιστεί

  1. με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος (όταν κοιμόμαστε, το σώμα παράγει περισσότερα λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση των λοιμώξεων).
  2. με τη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου (επεξεργάζεται και οργανώνει τις πληροφορίες που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως ενισχύει τη διατήρηση της μνήμης και τη γνωστική λειτουργία),
  3. με τη φυσική επισκευή και την ανάπτυξη (το σώμα απελευθερώνει αυξητικές ορμόνες που προάγουν την ανάπτυξη των μυών και των οστών και την επισκευή των ιστών),
  4. με τη συναισθηματική ρύθμιση (ο επαρκής ύπνος συμβάλλει στη συναισθηματική σταθερότητα) και την ενίσχυση της δημιουργικότητας (κατά τη διάρκεια του ύπνου, εγκέφαλος δημιουργεί νέες συνδέσεις και επεξεργάζεται πληροφορίες με μοναδικούς τρόπους, προάγοντας τη δημιουργική σκέψη) και την καλύτερη προσοχή και εστίαση και συγκέντρωση.

Κατόπιν τούτων αντιλαμβάνεστε πως ο σωστός καθαρισμός είναι βασικό στοιχείο της διατήρησης ενός υγιούς περιβάλλοντος ύπνου. Επίσης, προλαμβάνει την εξάπλωση βακτηρίων, ακάρεων σκόνης και αλλεργιογόνων.

Ναι, όλα αυτά κυκλοφορούν στην περιοχή όπου ξεκουραζόμαστε, με τον ιδρώτα μας, τα έλαια που παράγουν τα κεφάλια μας, τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, συν τα ακάρεα της σκόνης να δημιουργούν μια συνθήκη που μπορεί να γίνει επιζήμια.

Δεδομένα μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο μας -να προκαλέσουν αϋπνία λόγω αλλεργιών.

Για αυτό και κρίναμε πως έχει ένα νόημα να ασχοληθούμε με τον σωστό καθαρισμό.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΣΩΣΤΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΡΕΒΑΤΙΟΥ

1) Μια φορά την εβδομάδα αφαιρούμε και πλένουμε τα κλινοσκεπάσματα (σεντόνια, μαξιλαροθήκες, προστατευτικό στρώματος, προστατευτικό μαξιλαριού, κουβέρτες, παπλώματα) σε ζεστό νερό (τουλάχιστον 60°C -ή όσο λέει η σχετική ετικέτα).

Είναι η θερμοκρασία που σκοτώνει τα ακάρεα και άλλα αλλεργιογόνα, όπως αφαιρούνται τα κύτταρα του δέρματος και οι οσμές.

Εάν υπάρχουν λεκέδες στο στρώμα, τα τοποθετήστε τα μείγμα με σόδα ψησίματος και υπεροξείδιο του υδρογόνου. Αυτός ο φυσικός συνδυασμός μπορεί να αφαιρέσει αποτελεσματικά μια ποικιλία από λεκέδες και να εξουδετερώσει τις οσμές.

Βεβαιωνόμαστε πως έχει αφαιρεθεί όλη η υγρασία στο στέγνωμα πριν την αποθήκευση ή την επανατοποθέτηση.

2) Όταν αλλάζουμε κλινοσκεπάσματα, καθαρίζουμε το στρώμα. Πασπαλίζουμε με σπάταλη ποσότητα μαγειρικής σόδας (απορροφά τις οσμές) στην επιφάνεια (δεν ξεχνάμε τις ραφές, τις γωνίες ή την περιοχή κάτω από το στρώμα). Αφήνουμε για τουλάχιστον μια ώρα και αφαιρούμε με ηλεκτρική σκούπα. Έτσι νικάμε τη σκόνη, τα ακάρεα και τα διάφορα υπολείμματα.

Ιδανικά, όταν ολοκληρώσουμε περιστρέφουμε κατά 180 μοίρες το στρώμα -ώστε να μην καταπονείται μόνο η ίδια πλευρά.

Εάν έχετε ατμοκαθαριστή προφανώς και τον επιστρατεύετε κάθε 6 με 12 μήνες.

3) Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει πως σύμμαχος μας είναι το κάλυμμα στρώματος και δη το αδιάβροχο. Βοηθά στην προστασία του στρώματος από διαρροές, λεκέδες και ακάρεα σκόνης.

4) Μέσα στην εβδομάδα, όταν ξυπνάμε βοηθά να τινάζουμε και να αερίζουμε -αν μπορούμε για μια ώρα- ό,τι χρησιμοποιούμε για να σκεπαστούμε. Εάν έχουμε ιδρώσει, ακολουθούμε τη διαδικασία και για το κατωσέντονο. Όταν μαζεύουμε και ξαναστρώνουμε, βεβαιωνόμαστε πως δεν έχει κρατήσει το ύφασμα υγρασία -που είναι η χαρά των ακάρεων σκόνης.

5) Εάν τυχόν έχετε κάτω από το κρεβάτι κουτιά στα οποία φυλάτε πράγματα, είναι χρήσιμο να επιλέγετε αεροστεγή κουτιά, τα οποία οφείλετε να απομακρύνετε τακτικά και να σκουπίζετε το πάτωμα με ηλεκτρική σκούπα. Προφανώς καθαρίζετε και τα κουτιά, εξωτερικά. Εάν υπάρχει κενό κάτω από το κρεβάτι, το τακτοποιούμε κάθε φορά που καθαρίζουμε -δεν το προσπερνάμε.

H Washington Post προτείνει και να σκουπίζουμε το δωμάτιο πρώτα με ηλεκτρική σκούπα. Πριν δηλαδή, ξεσκονίσουμε, περνάμε το χώρο με ηλεκτρική ώστε να αποφύγουμε τη δημιουργία χνουδιού, τη βρωμιά και αν έχετε κατοικίδια, τις τρίχες τους.

Μετά ξεσκονίζουμε από ψηλά (φωτιστικό -που είναι και πάνω από το κρεβάτι) προς χαμηλά. Δεν ξεχνάμε τους διακόπτες ή την περίμετρο της πόρτας.

Αν το νιώθουμε, κάνουμε και ένα ακόμα σκουπισματάκι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα