Ο ΝΕΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΗΤΑΝ “Ο ΓΚΕΙ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ”
Ποιος είναι ο νέος Γάλλος πρωθυπουργός, Γκαμπριέλ Ατάλ. Το bullying, το coming out και η στενή σχέση με τη Μπριζίτ Μακρόν.
Ο 34χρονος Γκαμπριέλ Ατάλ ανέλαβε τα ηνία της πρωθυπουργίας της Γαλλίας και ο Μακρόν βασίζεται πολύ σ’ αυτόν. Η εν λόγω αλλαγή στον πρωθυπουργικό θώκο προέκυψε μετά την παραίτηση της Ελιζαμπέτ Μπορν.
Θεωρώντας πως είναι το κατάλληλο πρόσωπο, το οποίο θα αναζωογονήσει την κυβέρνησή του, ο Μακρόν στοχεύει μέσω του Ατάλ να “τσιμπήσει” τις ψήφους των νεαρών ψηφοφόρων.
Το μεγάλο στοίχημα για τον νέο πρωθυπουργό της Γαλλίας είναι να διασφαλίσει ότι η κυβέρνηση του Μακρόν θα καταφέρει να ξεπεράσει το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν, που συνεχίζει να κερδίζει έδαφος, εν μέσω της αντι-μεταναστευτικής, αντι-ισλαμικής ρητορικής.
Όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, η ακροδεξιά της Γαλλίας έχει επωφεληθεί από την παγκόσμια κρίση του κόστους ζωής, από την πίεση του μεταναστευτικού και τη δυσαρέσκεια απέναντι σε μια πολιτική τάξη –και έναν πρόεδρο– που θεωρούνται εκτός επαφής με τους πολίτες.
Την ίδια μέρα που ο Ατάλ ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο Μακρόν υποστήριξε μπορεί να βασιστεί στην «ενέργειά του».
Σύμφωνα με το γαλλικό πολιτικό σύστημα, ο πρωθυπουργός είναι ο αρχηγός της κυβέρνησης, υπεύθυνος για τη διαχείριση των υπουργών της κυβέρνησης. Ωστόσο, ορισμένα παλιά στελέχη της κυβέρνησης δεν είναι χαρούμενα με την άνοδο ενός ανθρώπου που είναι γνωστός μεταξύ των συναδέλφων υπουργών ως «ο νέος».
ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΓΚΑΜΠΡΙΕΛ ΑΤΑΛ
Με την είσοδό του στην πολιτική σε τόσο νεαρή ηλικία, ο Ατάλ αναπόφευκτα συγκρίνεται με τον Μακρόν, ο οποίος έγινε ο νεότερος πρόεδρος της Γαλλίας σε ηλικία 39 ετών. Ο νεότερος προηγούμενος πρωθυπουργός ήταν ο Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος διορίστηκε επικεφαλής της κυβέρνησης από τον Φρανσουά Μιτεράν το 1984 σε ηλικία 37 ετών.
Τα γαλλικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι ο Ατάλ θα μπορούσε να διαδεχθεί τον Μακρόν όταν φτάσει στο τέλος της δεύτερης θητείας του το 2027.
Άλλωστε, ο Attal χρειάστηκε λίγο περισσότερο από μια δεκαετία για να ανέλθει από την πρακτική άσκηση στο υπουργείο Υγείας, στο δεύτερο υψηλότερο γραφείο της γαλλικής Δημοκρατίας.
Γεννημένος στο νότιο προάστιο Clamart το 1989, ο Ατάλ μεγάλωσε στο Παρίσι με τρεις μικρότερες αδερφές. Ο πατέρας του, Yves Attal, τυνησιο-εβραϊκής καταγωγής, ήταν επιτυχημένος παραγωγός ταινιών, ο οποίος πέθανε το 2015. Η μητέρα του, Marie de Couriss, εργάστηκε επίσης στη βιομηχανία του κινηματογράφου με καταγωγή από ορθόδοξη χριστιανική οικογένεια από την Οδησσό.
Ο Attal φοίτησε στην École alsacienne, ένα ιδιωτικό σχολείο του Παρισιού, και αργότερα αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο Sciences Po. Σε ηλικία 17 ετών εντάχθηκε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και υποστήριξε την τότε προεδρική υποψήφια του Σεγκολέν Ρουαγιάλ, στις προεδρικές εκλογές του 2007.
Η Marisol Touraine, πρώην υπουργός Υγείας υπό τον Φρανσουά Ολάντ και μητέρα ενός από τους συμμαθητές του, πρόσφερε στον Attal μια θέση στο υπουργείο το 2012, η οποία τον οδήγησε σε θέση πλήρους απασχόλησης σε ηλικία μόλις 23 ετών.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Attal υπηρετούσε επίσης ως τοπικός σύμβουλος στο Vanves, έναν δήμο στα νοτιοδυτικά προάστια του Παρισιού.
Ο Attal ήταν ένας από τους πρώτους που εγκατέλειψαν το Σοσιαλιστικό Κόμμα για να ενταχθούν στο εκκολαπτόμενο κίνημα «En Marche» του Μακρόν το 2016 και εξελέγη στην Εθνοσυνέλευση (κάτω βουλή του γαλλικού κοινοβουλίου) ένα χρόνο αργότερα το 2017.
Η ΣΤΕΝΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΜΠΡΙΖΙΤ ΜΑΚΡΟΝ
Ο ίδιο έγινε αναπληρωτής υπουργός Παιδείας στα 29 του, ως το νεότερο μέλος της κυβέρνησης που έγινε ποτέ στη μεταπολεμική Πέμπτη Γαλλική Δημοκρατία.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, ο Ατάλ διορίστηκε κυβερνητικός εκπρόσωπος από τον πρώην πρωθυπουργό Jean Castex. Ενώ υπηρετούσε ως κατώτερος υπουργός στο γραφείο προϋπολογισμού μεταξύ 2022 και 2023, ο Attal υπερασπίστηκε το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος του Μακρόν.
Στη συνέχεια, τον Ιούλιο του 2023, διορίστηκε υπουργός Παιδείας, μια από τις πιο ευαίσθητες θέσεις του υπουργικού συμβουλίου.
Έχοντας βιώσει και ο ίδιος τον εκφοβισμό ως μαθητής, ο Attal υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει ως προτεραιότητα το φαινόμενο του μπούλινγκ, μετά και από μια σειρά αυτοκτονιών μαθητών που έγιναν πρωτοσέλιδα τα τελευταία χρόνια.
Ο ίδιος, συνεργάζεται στενά με την Πρώτη Κυρία Μπριζίτ Μακρόν, η οποία έχει έντονο ενδιαφέρον για το θέμα ως πρώην δασκάλα. Μπορεί να μην ήταν ποτέ πολύ κοντά με τον Μακρόν, ωστόσο η σχέση του με την σύζυγο του προέδρου της Γαλλίας θεωρείται καθοριστική για την εξέλιξή του.
Η ΠΙΟ ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ
Ο ίδιος έγινε το πρόσωπο της επικαιρότητας, όταν απαγόρευσε στις μαθήτριες να φορούν abayas, τις μακριές ρόμπες που φορούσαν ορισμένες μουσουλμάνες γυναίκες και κορίτσια. Η κίνηση αυτή θεωρήθηκε πρόκληση για τις κοσμικές αξίες της Γαλλίας, προκαλώντας κύμα οργής σε ολόκληρη τη χώρα.
Οι επικριτές του υποστήριξαν ότι το εν λόγω ένδυμα δεν αποτελεί “επίδειξη της θρησκείας”, κάτι που απαγορεύεται στα γαλλικά σχολεία από το 2004, και δεν θα έπρεπε να απαγορευθεί.
Με την κίνηση αυτή, ο ίδιος κέρδισε δεξιούς και ακροδεξιούς ψηφοφόρους, παρά το γεγονός ότι προέρχεται από τον χώρο της αριστεράς…
Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ COMING OUT
Ο Γκαμπριέλ Ατάλ ήταν μαθητής του περίφημου ιδιωτικού σχολείου l’Ecole Alsacienne μαζί με τον Χουάν Μπράνκο- πρώην δικηγόρο του Τζούλιαν Άσανζ- ο οποίος έχει στραφεί πολλές φορές κατά του νέου πρωθυπουργού, τόσο μέσω βιβλίου του, όσο και μέσα από τα social media.
Όπως έχει δηλώσει ο Ατάλ, έχει υποστεί επανειλημμένα ομοφοβικό bullying ως “ο γκέι του σχολείου”. Ο ίδιος, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του, σχεδόν κατονόμασε τον Μπράνκο ως τον θύτη του, δηλώνοντας ότι ο δικηγόρος είχε «εμμονή» μαζί του. Ο Μπράνκο αρνείται ότι συνέβαινε κάτι τέτοιο.
Ο Ατάλ έκανε coming out ως ομοφυλόφιλος λίγο αφότου εντάχθηκε στην κυβέρνηση το 2018. Έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον επικεφαλής της κεντρώας ομάδας Renew Europe. Στεφάν Σεζουρνέ.
Σύμφωνα με το Politico, οι δύο πολιτικοί δεν είναι πλέον ζευγάρι, αλλά μέχρι στιγμής κανείς από τους δύο δεν έχει επιβεβαιώσει δημόσια τον χωρισμό τους.