Οι “αξιοποιήσεις” του Χατζηδάκη και ο τομεάρχης που δεν βρέθηκε
Διαβάζεται σε 4'Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον δυσκολεύεται να αντικαταστήσει την Αθηνά Λινού στον τομέα της Παιδείας ενώ ο υπουργός Οικονομικών θα ασχοληθεί σήμερα με παραλιακά οικόπεδα του δημοσίου
- 11 Ιανουαρίου 2024 06:14
Αξιοποίηση
«Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές»! Και μόνον ο τίτλος της συνέντευξης τύπου που θα δώσει σήμερα ο Κωστής Χατζηδάκης, ξεκαθαρίζει το …που πάει το πράγμα.
Υποθέτουμε πως όσα θα παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών δεν θα αφορούν ενισχύσεις σε δήμους που βρίσκονται σε παραλιακά μέτωπα προκειμένου να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τα ακίνητά τους προς όφελος των δημοτών. Ούτε έχει ακουστεί τίποτε για κάποιο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που κατασκευάζει χώρους αναψυχής, αθλητικές εγκαταστάσεις και άλλα χρήσιμα πράγματα για τους πολίτες.
Οπότε εύλογα καταλαβαίνει κανείς πως οι παραχωρήσεις σε ιδιώτες θα πάνε …σύννεφο. Άλλωστε σε αυτές τις πολιτικές έχει διαπρέψει ο Κωστής Χατζηδάκης που είναι ήδη 6 μήνες υπουργός και έχει καταδείξει το γιατί προτιμήθηκε για την θέση.
Δεν βρέθηκε
Ενδιαφέρουσα όσο και περίεργη η ανακοίνωση που εξέδωσε η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ μετά την …δημοσιοποίηση από την Αθηνά Λινού πως εδώ και 3 εβδομάδες δεν ασκεί τα καθήκοντα του τομεάρχη Παιδείας.
Όπως αναφέρεται: «Λόγω της σπουδαιότητας του επικείμενου νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ για το επόμενο χρονικό διάστημα καθήκοντα Τομεάρχη Παιδείας θα ασκεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Διονύσης Καλαματιανός, σε συνεργασία με την Αναπληρώτρια Τομεάρχη, Ράνια Θρασκιά».
Μάλλον πρόκειται για έναν εύσχημο τρόπο να δηλώσει η αξιωματική αντιπολίτευση πως …δεν κατάφερε να βρει κάποιο πρόσωπο που θα αναλάβει τον συγκεκριμένο τομέα. Τώρα αν αυτό συμβαίνει λόγω του ότι δεν διαθέτει κοινοβουλευτικά στελέχη ή γιατί κανείς δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε έναν τομέα που η πολιτική του ΣΥΡΙΖ είναι μάλλον θολή είναι ένα ερώτημα που θα απαντηθεί – αντικειμενικά- στο μέλλον.
Κριτική
Σαφέστατη κριτική στην πορεία που ακολουθεί η Ε.Ε από την Έφη Αχτσιόγλου χθες στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, όπου ο πρεσβευτής του Βελγίου Marc Calocoen ανέλυσε τις προτεραιότητες της βελγικής προεδρίας στην Ένωση.
Όπως είπε η Έφη Αχτσιόγλου «δυστυχώς φαίνεται, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποφάσισε να κάνει μια ριζική στροφή στην οικονομική πολιτική της, παρά τα προφανή αδιέξοδα που αυτή η πολιτική γεννά στην καθημερινότητα και στις ζωές των πολιτών. Φαίνεται ότι επανερχόμαστε στους βασικούς- εν πολλοίς αυθαίρετους και σφιχτούς- αριθμητικούς κανόνες για το δημόσιο χρέος και για το έλλειμμα, φαίνεται ότι δεν λαμβάνονται υπόψη κοινωνικοί δείκτες, φαίνεται ότι δεν εξαιρούνται δαπάνες που αφορούν, για παράδειγμα, τη μείωση της φτώχειας από το έλλειμμα, άρα βλέπουμε μία επιστροφή σε ένα «σφιχτό μοντέλο» δημοσιονομικής πολιτικής».
Όσο για την απάντηση του πρέσβυ μάλλον ακολούθησε την ιδιότητά του. Αφού ήταν …διπλωματική: «Ένας από τους κυριότερους στόχους στην οικονομική διακυβέρνηση είναι η σύγκλιση και ίσως οι αυστηροί κανόνες να μην είναι τόσο χρήσιμοι, αλλά ούτε είναι χρήσιμοι οι πολύ χαλαροί κανόνες, γι’ αυτό θα πρέπει να βρεθεί ένας ισορροπημένος τρόπος».
Αυθαίρετα
«θα γνωρίζουμε μέσα από την δορυφορική εικόνα και τα drones, σε πιο σημείο είναι το αυθαίρετο» δήλωσε με ενθουσιασμό σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς. Τονίζοντας πως πλέον οι νέες τεχνολογίες μπαίνουν στην υπηρεσία του υπουργείου για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Να υποθέσουμε άραγε ότι τα αυθαίρετα υπάρχουν επί δεκαετίες επειδή οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν ήξεραν …που ακριβώς είναι; Γιατί ορισμένα από αυτά (σε πανάκριβες δασικές περιοχές εντός Αττικής π.χ) βγάζουν μάτι εδώ και πολλά χρόνια. Επίσης ολόκληρες επιχειρηματικές μονάδες ήταν αυθαίρετες και νομιμοποιήθηκαν.
Καλή η νέα τεχνολογία λοιπόν αλλά γι αυτού του είδους τα ζητήματα απαιτείται και πολιτική βούληση. Κι αυτή δεν αντικαθίσταται ψηφιακά. Άλλωστε είναι γνωστό πως τα αυθαίρετα είναι μια καλή πηγή εσόδων την οποία «επισκέπτονται» ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι κυβερνήσεις για να εισπράξουν φόρους «τακτοποίησης».