Αυτά είναι τα ισχυρότερα διαβατήρια στον κόσμο για το 2024 – Η θέση της Ελλάδας

Διαβάζεται σε 6'
Διαβατήρια
Διαβατήρια ISTOCK

Μόλις τέσσερις χώρες στερούν στην Ελλάδα μια θέση στην κορυφή των χωρών με τα ισχυρότερα διαβατήρια στον κόσμο. Όλη η κατάταξη των 227 προορισμών. Ποια χώρα είναι στην τελευταία θέση.

Ανακατατάξεις στη φετινή παγκόσμια λίστα με τα «χρυσά διαβατήρια», με δυναμική άνοδο των Ευρωπαϊκών κρατών και μοίρασμα της πρώτης θέσης από 6 χώρες που μπήκαν «εμβόλιμα» στις δύο ασιατικές που ήταν πάντοτε στην κορυφή.

Η παγκόσμια κατάταξη διαβατηρίων που εκδίδεται κάθε χρόνο από την εταιρεία Henley & Partners και βασίζεται σε αποκλειστικά δεδομένα που της παρέχει τη Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), υποδεικνύει της χώρες των οποίων τα διαβατήρια έχουν πρόσβαση σε διάφορους προορισμούς χωρίς να χρειάζονται βίζα. Ο Δείκτης Διαβατηρίων Henley 2024 δείχνει ρεκόρ ελεύθερης πρόσβασης, σε πολλές χώρες, ανάμεσα τους και η Ελλάδα.

Μάλιστα η χώρα μας, που είναι πάντα ψηλά στην κατάταξη, φέτος ανέβηκε δύο θέσεις και βρέθηκε στην 5η μαζί με τη Μάλτα και την Ελβετία, που σημαίνει ότι οι Έλληνες ή όσοι κατέχουν ελληνικά διαβατήρια, μπορούν να ταξιδεύουν σε 190 χώρες χωρίς βίζα. Πέρυσι η χώρα μας ήταν στην 7η θέση μαζί με τον Καναδά με πρόσβαση σε 185 χώρες. H Κύπρος κατέλαβε την 12η θέση στο δείκτη, με ελεύθερη πρόσβαση σε 182 προορισμούς, την οποία μοιράζεται με το Λιχτενστάιν και τη Μαλαισία.

Τέσσερα κράτη μέλη της ΕΕ — Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία — βρέθηκαν στην πρώτη θέση μαζί με την Ιαπωνία και τη Σιγκαπούρη με τα πιο ισχυρά διαβατήρια στον κόσμο, με τους πολίτες τους να μπορούν να επισκέπτονται 194 προορισμούς από τους 227 σε όλο τον κόσμο χωρίς διατυπώσεις. Τα δύο ασιατικά έθνη κυριαρχούσαν στην 1η θέση του δείκτη τα τελευταία πέντε χρόνια. Στην τελευταία θέση της κατάταξης, στην 104, βρέθηκε το Αφγανιστάν που οι πολίτες του μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς βίζα σε μόλις 28 χώρες.

Ο Δρ. Christian H. Kaelin, πρόεδρος της Henley & Partners και ο εφευρέτης της έννοιας του δείκτη διαβατηρίων, λέει ότι παρόλο που η γενική τάση στην ιστορία της κατάταξης εδώ και 19 χρόνια, ήταν προς μεγαλύτερη ελευθερία στα ταξίδια, το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στις χώρες που βρίσκονται στην κορυφή και στο κάτω μέρος του δείκτη είναι πλέον μεγαλύτερο από ποτέ.

«Ο μέσος αριθμός προορισμών που μπορούν οι ταξιδιώτες να έχουν πρόσβαση χωρίς βίζα έχει σχεδόν διπλασιαστεί από 58 το 2006 σε 111 το 2024. Ωστόσο, καθώς μπαίνουμε στη νέα χρονιά, οι χώρες στην κορυφή της κατάταξης μπορούν πλέον να ταξιδέψουν σε 166 ακόμη προορισμούς χωρίς βίζα, όμως το Αφγανιστάν, το οποίο βρίσκεται στην τελευταία θέση, έχει πρόσβαση σε μόλις 28 χώρες χωρίς βίζα».

Τουρίστρια
Τουρίστρια ISTOCK

Ποιες χώρες βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα

Η Νότια Κορέα προσχωρεί στη Φινλανδία και τη Σουηδία στη 2η θέση, με τους πολίτες τους να μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς βίζα σε 193 προορισμούς. Άλλα τέσσερα κράτη της ΕΕ, Αυστρία, Δανία, Ιρλανδία και Ολλανδία, μοιράζονται την 3η θέση με πρόσβαση σε 192 χώρες.

Στις πρώτες δέκα θέσεις βρίσκονται κυρίως ευρωπαϊκές χώρες, με το Ηνωμένο Βασίλειο να ανεβαίνει δύο θέσεις για να βρεθεί στην 4η, με πρόσβαση χωρίς βίζα σε 191 προορισμούς σε σύγκριση με μόλις 188 πριν από ένα χρόνο. Την ίδια θέση μοιράζονται και το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Νορβηγία, η Πορτογαλία.

Οι κάτοχοι διαβατηρίων της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας βελτιώνουν την κατάταξή τους και βρίσκονται στην 6η θέση με 189 προορισμούς χωρίς βίζα, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν την 7η θέση τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει περάσει μια δεκαετία από τότε που το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ κατείχαν από κοινού την 1η θέση στον δείκτη, το 2014.

Ποιες χώρες ανέβηκαν θέσεις

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παραμένουν η χώρα που αναρριχήθηκε περισσότερο στο δείκτη Henley Passport Index την τελευταία δεκαετία, προσθέτοντας 106 προορισμούς που δεν απαιτούν βίζα, με αποτέλεσμα να κάνει άλμα 44 θέσεων στην κατάταξη από την 55η στην 11η θέση.

Η Ουκρανία και η Κίνα είναι επίσης μεταξύ των κορυφαίων 5 χωρών με τις πιο βελτιωμένες βαθμολογίες τα τελευταία 10 χρόνια (συνολική άνοδος 21 θέσεων η καθεμία), και αμφότερες έχουν ανέβει άλλες δύο θέσεις σε σχέση με πέρυσι. Η Ουκρανία βρίσκεται φέτος στην 32η θέση με 148 προορισμούς να μην ζητούν βίζα από τους πολίτες της, ενώ η Κίνα είναι 62η στην κατάταξη με πρόσβαση σε 85 προορισμούς ελεύθερα, σε σύγκριση με μόλις 44 το 2014.

Ενώ η Ρωσία την τελευταία δεκαετία κέρδισε 24 προορισμούς, παραμένει σχεδόν στην ίδια θέση από το 2017 και τώρα βρίσκεται στην 51η θέση με πρόσβαση σε 119 προορισμούς. Την ακολουθεί η Τουρκία με ταξίδια χωρίς βίζα σε 118 χώρες.

διαβατήριο
διαβατήριο iStock

Οι τελευταίοι της κατάταξης

Τις τελευταίες θέσεις της κατάταξης καταλαμβάνουν χώρες που έχουν πρόσβαση σε κάτω από 50 προορισμούς, ξεκινώντας από την 91η θέση που βρίσκεται το Τζιμπουτί (50 χώρες), η Μιανμάρ (48 χώρες), η Αιθιοπία (47 χώρες), το Κονγκό και το Νότιο Σουδάν (46 χώρες). Στη θέση 95 βρίσκονται το Ιράν, ο Λίβανος, η Νιγηρία και το Σουδάν (45 χώρες) και ακολουθούν η Ερυθραία και η Σρι Λάνκα (43 χώρες), το Μπαγκλαντές και η Βόρεια Κορέα (42 χώρες), η Λιβύη, το Νεπάλ και το Παλαιστινιακό Έδαφος (40 χώρες), η Σομαλία (36 χώρες), η Υεμένη (35 χώρες), το Πακιστάν (34 χώρες), το Ιράκ (31 χώρες), η Συρία (29 χώρες) και τέλος το Αφγανιστάν (28 χώρες).

Τα δέκα πιο ισχυρά διαβατήρια στον κόσμο για το 2024

  1. Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, Ισπανία (194 προορισμοί)
  2. Φινλανδία, Νότια Κορέα, Σουηδία (193 προορισμοί)
  3. Αυστρία, Δανία, Ιρλανδία, Ολλανδία (192 προορισμοί)
  4. Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο (193 προορισμοί)
  5. Ελλάδα, Μάλτα, Ελβετία (190 προορισμοί)
  6. Τσεχία, Νέα Ζηλανδία, Πολωνία (189 προορισμοί)
  7. Καναδάς, Ουγγαρία, Ηνωμένες Πολιτείες (188 προορισμοί)
  8. Εσθονία, Λιθουανία (187 προορισμοί)
  9. Λετονία, Σλοβακία, Σλοβενία ​​(186 προορισμοί)
  10. Ισλανδία (185 προορισμοί)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα