Κόκκινα δάνεια: “Πατάει γκάζι” το 2024 ο εξωδικαστικός μηχανισμός
Διαβάζεται σε 3'Στην έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων προκειμένου να ενσωματωθούν οι νέες βελτιωμένες ρυθμίσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό που θα επιταχύνουν τις ρυθμίσεις οφειλών προχωράει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.
- 11 Ιανουαρίου 2024 06:23
“Γκάζι” για περισσότερες ρυθμίσεις σχετικά με τα κόκκινα δάνεια, μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, πατάει με το “καλημέρα” της νέας χρονιάς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προχωρώντας τις επόμενες μέρες στην έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων (ΚΥΑ).
Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης με κάθε ευκαιρία θέτει ψηλά τον στόχο για περισσότερες και κυρίως βιώσιμες ρυθμίσεις μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού για το 2024, στηριζόμενος στις βελτιώσεις που ψηφίστηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο με στόχο ένα πιο φιλικό και αποτελεσματικό πλαίσιο για τον οφειλέτη. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα το ποσοστό αθέτησης των ρυθμίσεων κυμαίνεται μεταξύ 35% – 40%.
Υπενθυμίζεται ότι με τις νέες αλλαγές η ρύθμιση για τους ευάλωτους που θα βγάζει ο αλγόριθμος θα γίνεται υποχρεωτικά και αυτόματα αποδεκτή από τους πιστωτές, ενώ, όπως έχει γράψει το NEWS 24/7 ο νέος αλγόριθμός θα δίνει ακόμα μεγαλύτερα “κουρέματα” στους οφειλέτες.
12.000 επιτυχείς ρυθμίσεις
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους στο τέλος Δεκεμβρίου στην πλατφόρμα υπήρχαν 53.000 αιτήσεις οι οποίες αντιστοιχούσαν σε συνολικές οφειλές 27,55 δις ευρώ εκ των οποίων το 59% αφορά επιτηδευματίες. Η πλειονότητα των οφειλών, περίπου το 77%, αφορά χρηματοπιστωτικούς φορείς.
Οι επιτυχείς ρυθμίσεις έφτασαν ξεπέρασαν τις 12.000 που αντιστοιχούν σε αρχικές οφειλές 4,36 δις ευρώ, σε οριστική υποβολή είναι 3,74 δις ευρώ ενώ τα υπόλοιπα αφορούν αιτήσεις που ήταν σε αρχικό στάδιο. Η πλειονότητα των αιτήσεων βρίσκονται στο εύρος οφειλής 50.000-200.000 ενώ οι οφειλές άνω του 1 εκ. ευρώ ανέρχονται συνολικά σε 16,4 δις. ευρώ και αποτελούν το 59% των συνολικών οφειλών του εξωδικαστικού
Σημειώνεται ότι στα 4,36 δις. ευρώ των ρυθμίσεων μέσω του εξωδικαστικού προστίθενται και οι ρυθμίσεις έχουν πραγματοποιήσει οι Servicers, το ύψος των οποίων ανέρχεται για το εννεάμηνο του 2023 σε οφειλές 4 δις. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά στα βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά των ρυθμίσεων μέσω του εξωδικαστικού, η Αττική και η Κεντρική Μακεδονία έχουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή με σύνολο οφειλών 12,9 δισ. ευρώ ή αλλιώς το 47% του συνόλου των οφειλών. Ακολουθεί η Κρήτη με κάτι λιγότερο από 10%. Σημειώνεται ότι η μέση διάρκεια αποπληρωμής για οφειλές προς το δημόσιο είναι 17 χρόνια και 18 για οφειλές προς χρηματοδοτικούς φορείς και ειδικά για στα στεγαστικά δάνεια 27 χρόνια.
Στο 27% το κούρεμα από τις τράπεζες
Το μέσο “κούρεμα” για οφειλές προς το Δημόσιο διαμορφώθηκε στο 17,13% και προς τους χρηματοδοτικούς φορείς στο 27%. Το μεγαλύτερο “κούρεμα” αφορούσε καταναλωτικά δάνεια (34,31%) και επιχειρηματικά (30,13%) ενώ το μέσο “κούρεμα” για τα στεγαστικά ήταν 13%. Το συνολικό ποσό διαγραφής ανέρχεται σε 1,24 δις ευρώ.
Σύμφωνα πάντα με τα ίδια διαθέσιμα στοιχεία, η εγκρισιμότητα των χρηματοδοτικών φορέων στις προτεινόμενες ρυθμίσεις ανέρχεται στο 75% (σε πλήθος) και 68% το αντίστοιχο ποσοστό βάσει οφειλών ενώ καταγράφεται οριακή μείωση – σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες – στις απορρίψεις των οφειλετών στις πολυμερείς (35%) και στις διμερείς (21%).
Οι λόγοι απόρριψης
Σε ό,τι αφορά τους λόγους απόρριψης από τους χρηματοδοτικούς φορείς, το 17,12% των συνολικών οφειλών απορρίφθηκε με αιτιολογία την ανεπαρκή οικονομική δυνατότητα εξυπηρέτησης της ρύθμισης, το 17.4% αφορά “άλλο” ή μη-αιτιολόγηση, το 12,7% απορρίφθηκε γιατί κρίνεται ότι ο Μηχανισμός δεν είναι το κατάλληλο εργαλείο ρύθμισης της συγκεκριμένης οφειλής λόγω ύψους ή φύσης αυτής.
Αντίστοιχα το 62,8% των προτεινόμενων ρυθμίσεων που απορρίφθηκαν από τους οφειλέτες δεν έχουν αιτιολογία και το 21,7% σε “αδυναμία εξυπηρέτησης