Ισραήλ: Ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου από σήμερα για γενοκτονία στη Γάζα

Διαβάζεται σε 2'
Ισραήλ: Ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου από σήμερα για γενοκτονία στη Γάζα
AP Photo/Hatem Moussa

Ξεκινά σήμερα η εκδίκαση της υπόθεσης μετά τις καταγγελίες της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα.

Το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης του ΟΗΕ ξεκινά σήμερα την εκδίκαση των καταγγελιών της Νότιας Αφρικής, η οποία κατηγορεί το Ισραήλ ότι διέπραξε γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα.

Το υπόμνημα καλεί επίσης το δικαστήριο να διατάξει το Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή.

Σύμφωνα με το BBC, το Δικαστήριο θα εκφέρει γνωμοδότηση μόνο σχετικά με τον ισχυρισμό για γενοκτονία, καθώς η υπόθεση δεν αφορά ποινική δίκη.

Το Ισραήλ έχει απορρίψει κατηγορηματικά την κατηγορία ως “αβάσιμη”.

Τι υποστηρίζει η Νότια Αφρική

Στην κατάθεσή της, η Νότια Αφρική αναφέρει ότι οι ενέργειες του Ισραήλ “προορίζονται να επιφέρουν την καταστροφή ενός σημαντικού μέρους της παλαιστινιακής εθνικής, φυλετικής και εθνοτικής ομάδας”.

Αναφέρει ότι οι ενέργειες του Ισραήλ περιλαμβάνουν “δολοφονία Παλαιστινίων στη Γάζα, προκαλώντας τους σοβαρές σωματικές και ψυχικές βλάβες και επιβολή συνθηκών ζωής που υπολογίζεται ότι θα επιφέρουν τη σωματική τους καταστροφή”.

Παράλληλα, ζητεί επειγόντως την εφαρμογή «προσωρινών μέτρων» από το δικαστήριο, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής από το Ισραήλ κάθε στρατιωτικής δραστηριότητας στη Γάζα.

Ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ χαρακτήρισε τις κατηγορίες “αποτρόπαιες και παράλογες”. “Θα βρισκόμαστε στο Διεθνές Δικαστήριο και θα παρουσιάσουμε με υπερηφάνεια την υπόθεσή μας για χρήση της αυτοάμυνας βάσει του ανθρωπιστικού δικαίου”, είπε.

Το δικαστήριο με έδρα τη Χάγη θα μπορούσε να αποφανθεί γρήγορα για το αίτημα της Νότιας Αφρικής να αναστείλει το Ισραήλ τη στρατιωτική του εκστρατεία, αλλά η τελική απόφαση για το εάν το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία μπορεί να πάρει χρόνια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα