Θεσσαλονίκη: Έπεσαν σοβάδες στις τουαλέτες της Πολεοδομίας του Δήμου
Διαβάζεται σε 4'Ανησυχία επικρατεί στους κόλπους των εργαζομένων της Πολεοδομίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, μετά την πτώση σοβάδων στις τουαλέτες του κτιρίου.
- 11 Ιανουαρίου 2024 18:44
Μεγάλα κομμάτια από σοβάδες ξεκόλλησαν από το ταβάνι και έπεσαν στο πάτωμα στις τουαλέτες του κτιρίου όπου στεγάζεται η Πολεοδομία του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Το περιστατικό σημειώθηκε την Πέμπτη (11/1) στις τουαλέτες του 4ου ορόφου, με τους εργαζόμενους να εκφράζουν την ανησυχία τους για τη γενικότερη κατάσταση του κτιρίου το οποίο κατά πολλούς έχει αρκετά θέματα και χρειάζεται σημαντικές παρεμβάσεις και ουσιαστική ανακαίνιση.
Το κτίριο στην οδό Μανουσογιαννάκη 6 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μισθώνεται, όπως σημειώνει το GRTIMES από την Εκκλησία της Ελλάδος η οποία πριν από περίπου 6-7 χρόνια είχε προχωρήσει σε μια ανακαίνιση που κατά πολλούς ήταν περιορισμένης έκτασης.
Χτισμένο μετά τον σεισμό του 78, είχε μισθωθεί για πρώτη φορά από την Νομαρχία Θεσσαλονίκης με τη σύμβαση να ανανεώνεται στη συνέχεια όταν οι αρμοδιότητες της Πολεοδομίας πέρασαν στους δήμους.
Τα τελευταία χρόνια όμως οι φθορές αυξήθηκαν και πλέον οι υγρασίες είναι εμφανείς στις τουαλέτες που είναι σε κακή κατάσταση, ενώ και άλλοι χώροι χρήζουν συντήρησης και ανακαίνισης.
Η αρμόδια Επιτροπή Εκτίμησης Ακινήτων του δήμου, που είχε προχωρήσει σε αυτοψία στα τέλη του προηγούμενου χρόνου, έκρινε κατάλληλο το κτίριο υπό όρους, «στους οποίους περιλαμβάνονται εργασίες επισκευής και συντήρησης του μισθίου, που θα πραγματοποιηθούν με δαπάνες του δήμου Θεσσαλονίκης ως χρήστη». Η ίδια επιτροπή, με πρακτικό οικονομικής εκτίμησης του μισθώματος, είχε ορίσει το ποσό των 32.429,10 ευρώ, αυξημένο δηλαδή κατά περίπου 10.000 ευρώ σε σχέση με το μίσθωμα που ίσχυε μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023.
Η προηγούμενη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης εξάλλου, είχε φέρει το θέμα της μίσθωσης, «Έγκριση απευθείας μίσθωσης ακινήτου επί της οδού Μανουσογιαννάκη 6 για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών υπηρεσιών του Δήμου Θεσσαλονίκης» στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο στις 19/12/2023, το οποίο ωστόσο απορρίφθηκε λόγω μη συγκέντρωσης της απαιτούμενης πλειοψηφίας.
Έτσι λοιπόν, το θέμα καλείται να επιλύσει η νυν διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία, όπως ανέφερε στο GRTIMES και η Αντιδήμαρχος Αστικής Ανάπτυξης & Πολεοδομίας, Δήμητρα Αγκαθίδου, έχει ξεκινήσει σχετικές διεργασίες.
«Είχε γίνει μια διαπραγμάτευση μεταξύ του δήμου, της προηγούμενης διοίκησης και της Εκκλησίας, για να γίνει ένα καινούριο μισθωτήριο αλλά δεν πέρασε το θέμα στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο. Και τώρα βρισκόμαστε σε μια φάση που εξετάζουμε να δούμε τι συμφωνία θα κάνουμε με την Εκκλησία της Ελλάδος και φυσικά θα πρέπει να γίνουν και κάποιες διορθώσεις, κάποιες επισκευές. Δεν ξέρω από τώρα αν θα αναλάβει τις επισκευές ο δήμος ή η Εκκλησία της Ελλάδος, όμως είμαστε στη φάση που διαβουλευόμαστε για το θέμα» σημείωσε η κ. Αγκαθίδου.
Σχολιάζοντας την ανακαίνιση που είχε γίνει πριν λίγα χρόνια, είπε πως «μια επιφανειακή ανακαίνιση δεν είναι αρκετή» και πως θα πρέπει να γίνουν και κάποιες επισκευές στις σωληνώσεις γιατί το κτίριο είναι αρκετά παλιό και όσο υπάρχουν διαρροές, θα συμβαίνουν προβλήματα όπως το σημερινό.
«Όπως και να έχει, θα πρέπει να γίνουν οι επισκευές και η συντήρηση που είναι απαιτούμενα. Σήμερα δεν υπήρξε τραυματισμός αλλά όταν γίνονται τέτοια δεν ξέρει κανείς τι μπορεί να γίνει και για αυτόν τον λόγο πρέπει να γίνουν άμεσα κάποιες ενέργειες» κατέληξε η κ. Αγκαθίδου.
«Η εκκλησία πριν από περίπου επτά χρόνια, είχε κάνει ανακαίνιση. Και όταν ήρθε το θέμα για να γίνει το νέο μίσθωμα, μας είπε η Εκκλησία ότι δεν προτίθεται να κάνει νέα ανακαίνιση για ένα μίσθωμα που το χρησιμοποιεί ο δήμος τα τελευταία 40 χρόνια και έχει δίκαιο» σημείωσε ο τέως αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Σωκράτης Δημητριάδης.
Σχολιάζοντας και σενάρια για εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου, είπε χαρακτηριστικά πως δεν ξέρει κανέναν ιδιοκτήτη, τη στιγμή που μισθώνει 40 χρόνια ένα κτίριο σε κάποιον συγκεκριμένο, να πηγαίνει και να κάνει ενεργειακή αναβάθμιση με έξοδα του. «Αυτό μας έδωσε το δικαίωμα η Εκκλησία, αν θέλουμε να το κάνουμε εμείς. Να προχωρήσουμε δηλαδή σε μια αναβάθμιση η οποία επιδοτείται κιόλας» είπε ο κ. Δημητριάδης.
Ο ίδιος υπογραμμίζει πως το κτίριο δεν έχει κανένα θέμα στατικότητας και πως το πρόβλημα με τους σοβάδες δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο και πως κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει σε ένα κτίριο 40 χρόνων που δεν είναι καλοσυντηρημένο.
«Κάποιοι προσπαθώντας να δημιουργήσουν εντυπώσεις, λένε πράγματα που δεν ισχύουν. Δεν υπήρξε ποτέ θέμα στατικότητας, δεν υπήρξε ποτέ θέμα πυροσβεστικής – όσον αφορά τα παλιά δεδομένα -, έχουμε ένα κτίριο καθόλα νόμιμο το οποίο κατασκευάστηκε με την ισχύουσα νομοθεσία της εποχής που εκδόθηκε η άδεια» ανέφερε.