Ζάκυνθος: Σε τραγική κατάσταση το πλοίο στο “Ναυάγιο” – Αλαλούμ με την διαχείριση
Διαβάζεται σε 4'Σε τραγική κατάσταση έχει περιέλθει το πλοίο στο “Ναυάγιο” μετά την κακοκαιρία- Ο δήμος ζητά την διαχείρισή του.
- 12 Ιανουαρίου 2024 15:44
Την τραγική κατάσταση που έχει περιέλθει ο “Παναγιώτης”, το πλοίο στην παραλία “Ναυάγιο“, ανέδειξε -για μια ακόμη φορά- η κακοκαιρία που έπληξε και την Ζάκυνθο. Η άμμος έχει σκεπάσει σε μεγάλο βαθμό το κουφάρι του πλοίου, που εδώ και δεκαετίες γίνεται έρμαιο των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.
Επίσης, οι προσπάθειες διάσωσης και συντήρησης του πλοίου αποδεικνύονται αναποτελεσματικές, λόγω της έλλειψης συνεννόησης των φορέων που είτε έχουν είτε διεκδικούν ρόλο στο Ναυάγιο.
Ο νέος Δήμαρχος Ζακύνθου, Γιώργος Στασινόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, γνωστοποίησε ότι έχει ξεκινήσει σειρά επαφών με κυβερνητικούς φορείς, μαζί με τον τοπικό βουλευτή, Διονύση Ακτύπη, ζητώντας να αναλάβει ο Δήμος την αποκλειστική διαχείριση του Ναυαγίου, προκειμένου και ο “Παναγιώτης” να σωθεί και να λειτουργεί όπως πρέπει και η παραλία και το πλάτωμα θέασης.
Ο δήμαρχος Ζακύνθου είπε συγκεκριμένα πως «… από το 1980 που έγινε το ατύχημα με το καράβι και βρίσκεται εκεί… δεν έχει σκύψει κανένας επάνω σε αυτό το πρόβλημα για τη συντήρηση… Τώρα όμως ήρθε η ώρα εμείς εδώ στη Ζάκυνθο να διαχειριστούμε το συγκεκριμένο σημείο. Βλέπουμε όλοι πως το καράβι εξαφανίζεται… Είναι κρίμα ένα τόσο πολυφωτογραφημένο σημείο που έρχονται από όλο τον κόσμο, το δεύτερο σε επισκεψιμότητα σημείο στην Ελλάδα, να είναι στο έλεος του Θεού».
Μάλιστα με υπόμνημα που κατέθεσε ο Δήμαρχος Ζακύνθου Γιώργος Στασινόπουλος προς τον Υπουργό Οικονομίας & Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και τη Γενική Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας Αθηνά – Μαρία Κόλλια ζητά να εκδοθεί υπουργική απόφαση για άμεση παραχώρηση της ζώνης παραλίας και αιγιαλού της ευρύτερης περιοχής του Ναυαγίου στον Δήμου.
Οι επιστήμονες σήμερα αλλά και η τεχνολογία μπορεί να το επαναφέρει, να επαναφέρει την εικόνα αυτή την πολύ φωτογραφημένη, μπορεί να ξαναδημιουργήσει. Πρέπει να μας δώσει το δικαίωμα το κράτος να παρέμβουμε. Είμαστε σε συνεχή επαφή με το Υπουργείο για να πάρουμε όλες τις αδειοδοτήσεις. Αν μας δώσει τις άδειες και την ελευθερία να μπορέσουμε να κινηθούμε, εμείς αύριο το πρωί είμαστε έτοιμοι. Να τρέξουν οι διαδικασίες έτσι ώστε το καλοκαίρι να μπορεί πάλι και ο τουρίστας και ο επισκέπτης να έρθει να δει και να απολαύσει αυτή την πανέμορφη παραλία».
Σε δηλώσεις του στο imerazante.gr ο βουλευτής της ΝΔ Διονύσης Ακτύπης επεσήμανε ότι «το θέμα του Ναυαγίου ήδη είναι στα αρμόδια υπουργεία και στο Υπουργείο Τουρισμού έγινε επαφή με τον Γενικό Γραμματέα κ. Φλουρή για συντονισμό των ενεργειών τα οποία θα πρέπει να γίνουν άμεσα για να περάσει η διαχείριση του Ναυαγίου και η αποκατάσταση των ζημιών στο Δήμο Ζακύνθου.
Ποιος διαχειρίζεται το “Ναυάγιο”
Το Ναυάγιο της Ζακύνθου, βρίσκεται μεταξύ των τουριστικών φορέων της περιοχής, της Μητρόπολης Ζακύνθου και του υπουργείου Τουρισμού. To 2021, είχε αποφασιστεί να συσταθεί ανώνυμη εταιρεία που θα έχει ως έργο της την προστασία του από τη φθορά και τη διατήρησή του σε επισκέψιμη κατάσταση. Έτσι το υπουργείο Τουρισμού, προχώρησε στην ίδρυση ενός φορέα που θα έδινε περαιτέρω υπεραξία συνολικά στη Ζάκυνθο ως επενδυτικό προορισμό.
Θεσμοθετήθηκε η “Επιτροπή Ναυαγίου Α.Ε.”, με πέντε μέλη που ορίζονταν από τον υπουργό Τουρισμού, από την περιφέρεια Ιονίων Νήσων, από τον δήμο Ζακύνθου, από τους τοπικούς συλλόγους ξενοδόχων και από Επαγγελματικό Επιμελητήριο Ζακύνθου. Παρά τη σύσταση της Επιτροπής, η παραλία του Ναυαγίου παρέμεινε κλειστή και τη θερινή περίοδο του 2023 -όπως και τις προηγούμενες, λόγω των φόβων κατολισθήσεων. Στις 18 Οκτωβρίου 2023, η επιτροπή με απόφαση της υπουργού Τουρισμού, Όλγας Κεφαλογιάννη καταργήθηκε, αφήνοντας το «Ναυάγιο» κλειστό και την Περιφέρεια υπεύθυνη για τη φύλαξή του.