Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι δεν επιδιώκουν σύγκρουση με το Ιράν

Διαβάζεται σε 2'
Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι δεν επιδιώκουν σύγκρουση με το Ιράν
UK Ministry of Defence via AP

Μετά το σφυροκόπημα στην Υεμένη και τις επιθέσεις κατά στόχων των Χούθι, οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι “δεν επιδιώκουν σύγκρουση με το Ιράν”.

Οι ΗΠΑ δεν «επιδιώκουν σύγκρουση με το Ιράν», παρά τα αμερικανικά πλήγματα στην Υεμένη εναντίον των ανταρτών Χούθι δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

«Δεν επιδιώκουμε σύγκρουση με το Ιράν. Δεν επιζητούμε κλιμάκωση και δεν υπάρχει λόγος να υπάρξει κλιμάκωση πέρα από όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες», είπε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας στο MSNBC.

Υπενθυμίζεται ότι οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας εξαπέλυσαν πυραυλικά πλήγματα στην πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σανάα, και άλλες πόλεις που ελέγχουν οι Χούθι, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μασίρα, που πρόσκειται στους σιίτες αντάρτες.

Η παραπάνω δήλωση της Ουάσιγκτον προκαλεί αίσθηση, καθώς οι Χούθι υποστηρίζονται από το Ιράν, το οποίο άρχισε να ενισχύει τη βοήθειά του προς το κίνημα το 2014, όταν ο εμφύλιος πόλεμος κλιμακώθηκε και η αντιπαλότητά του με τη Σαουδική Αραβία εντάθηκε.

Το Ιράν έχει προμηθεύσει την ομάδα με όπλα και τεχνολογία, μεταξύ άλλων, για βαλλιστικούς πυραύλους, πυραύλους κρουζ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV ή drones), σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών του 2021.

Οι Χούθι αποτελούν μέρος του λεγόμενου “Άξονα της Αντίστασης” του Ιράν -μια υπό την ηγεσία του Ιράν αντι-ισραηλινή και αντι-δυτική συμμαχία περιφερειακών πολιτοφυλακών που υποστηρίζεται από την Ισλαμική Δημοκρατία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα