Γαλλία: Έλιωσε εκατομμύρια νομίσματα λόγω λάθους στα αστέρια της ΕΕ

Διαβάζεται σε 3'
Γαλλία: Έλιωσε εκατομμύρια νομίσματα λόγω λάθους στα αστέρια της ΕΕ
ISTOCK

Τα αστέρια της σημαίας της ΕΕ ήταν η πέτρα του σκανδάλου που οδήγησε το νομισματοκοπείο του Παρισιού να καταστρέψει 27 εκατομμύρια νομίσματα

Η Γαλλία αναγκάστηκε να καταστρέψει και να επανεκτυπώσει 27 εκατομμύρια νομίσματα, καθώς δεν ανταποκρίθηκε στις αυστηρές προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Monnaie de Paris, το νομισματοκοπείο της χώρας, παρήγαγε τα κέρματα των 10, 20 και 50 λεπτών με νέο σχέδιο τον Νοέμβριο, αλλά αργότερα ανακάλυψε ότι ο τρόπος με τον οποίο είχαν απεικονιστεί τα αστέρια της σημαίας της ΕΕ δεν ήταν σύμφωνος με τις πολύ ακριβείς απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως αναφέρει το Politico, σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, οι χώρες μπορούν να αλλάζουν το σχέδιο της “εθνικής” όψης των κερμάτων του ευρώ κάθε 15 χρόνια, αλλά χρειάζονται το πράσινο φως της Επιτροπής καθώς και των κυβερνήσεων των άλλων χωρών της ευρωζώνης, οι οποίες πρέπει να ενημερωθούν και να έχουν επτά ημέρες για να προβάλουν αντιρρήσεις.

Η Γαλλία επικοινώνησε ανεπίσημα με την Επιτροπή τον Νοέμβριο, πριν απευθύνει επίσημο αίτημα για την έγκριση του σχεδίου, αλλά το νομισματοκοπείο προχώρησε χωρίς να περιμένει την έγκριση της ΕΕ. Στη συνέχεια έλαβε ανεπίσημη προειδοποίηση από την Επιτροπή, στην οποία τονίζεται ότι το νέο σχέδιο δεν ήταν σύμφωνο με τους κανόνες της ΕΕ, σύμφωνα με αξιωματούχο του γαλλικού υπουργείου Οικονομίας με άμεση γνώση του φακέλου, ο οποίος μίλησε στο Politico υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής αρνήθηκε να σχολιάσει τις προηγούμενες συνεννοήσιες, αλλά επιβεβαίωσε ότι το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών υπέβαλε επίσημα το διορθωμένο σχέδιο στις 12 Δεκεμβρίου, το οποίο έλαβε την έγκριση της ΕΕ στις 21 Δεκεμβρίου.

Τα νέα κέρματα επρόκειτο να παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια επίσκεψης του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας Bruno Le Maire στην περίφημη έδρα της Monnaie στο Παρίσι, σχέδιο που τελικά ναυάγησε.

Το κόστος για τους φορολογούμενους

Τώρα, έχει ξεκινήσει ένα παιχνίδι ευθυνών μεταξύ της Monnaie και της κυβέρνησης.

Ο ίδιος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομίας τόνισε ότι η Monnaie είναι μια αυτόνομη δημόσια εταιρεία και όχι μέρος της γαλλικής διοίκησης. Αυτό σημαίνει ότι η Monnaie θα επωμιζόταν εξ ολοκλήρου το κόστος της επανεκτύπωσης των νομισμάτων.

“Δεν θα υπάρξει κανένα κόστος για τον Γάλλο φορολογούμενο, καθώς η εταιρεία θα το απορροφήσει στα λειτουργικά της έξοδα”, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η ιστορία αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το γαλλικό μέσο ενημέρωσης La Lettre, το οποίο επικαλέστηκε τον επικεφαλής της Monnaie, Marc Schwartz, λέγοντας ότι “το γαλλικό κράτος” ήταν υπεύθυνο.

Ο σχεδιασμός των νέων κερμάτων που προτάθηκαν από τη γαλλική κυβέρνηση και επικυρώθηκαν από την Κομισιόν είναι ακόμη μυστικός και θα αποκαλυφθεί πριν από την άνοιξη, δήλωσε το γαλλικό υπουργείο Οικονομίας.

Η Monnaie de Paris δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα