Ομηρία δεξαμενόπλοιου St Nikolas: Eντοπίστηκε εκτός λειτουργίας στα ανοιχτά του ιρανικού νησιού Κεσμ

Διαβάζεται σε 3'
Tanker
Tanker (φωτογραφία αρχείου) iStock

Ανοιχτά του ιρανικού νησιού Κεσμ στον Περσικό Κόλπο και εκτός λειτουργίας εντοπίστηκε το ελληνόκτητο τάνκερ, που κατέλαβαν οι ιρανικές δυνάμεις την Πέμπτη (11/1) στον Κόλπο του Ομάν. Αγωνία για τον 20χρονο Έλληνα δόκιμο.

Το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο (τάνκερ), που συνελήφθη την Πέμπτη (11/1) από το Ιράν στον Κόλπο του Ομάν, εντοπίστηκε ανατολικά του ιρανικού νησιού Κεσμ, σύμφωνα με όσα ανέφερε σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter) η υπηρεσία TankerTrackers.com.

“Το ελληνόκτητο, ασφαλισμένο στο Ηνωμένο Βασίλειο και με σημαία των Νησιών Μάρσαλ δεξαμενόπλοιο Suezmax ST NIKOLAS, φορτωμένο με 1 εκατομμύριο βαρέλια ιρακινό αργό πετρέλαιο, εντοπίσθηκε σήμερα ανατολικά του Νησιού Κεσμ του Ιράν. Το AIS (αυτόματο σύστημα αναγνώρισης πλοίων) είναι εκτός λειτουργίας”, ανέφερε συγκεκριμένα.

Οι ΗΠΑ είχαν ακινητοποιήσει το πλοίο σε μια επιχείρηση για την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν, όταν έφερε το όνομα Suez Rajan, με το Ιράν να προειδοποιεί τότε πως η ενέργεια αυτή δεν θα έμενε αναπάντητη.

Το Reuters από την πλευρά του σημειώνει πως η κατάληψη του St Nikolas συμπίπτει με εβδομάδες επιθέσεων από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούθι της Υεμένης με στόχο τις οδούς της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η διαμάχη ΗΠΑ – Ιράν με επίκεντρο το τάνκερ

Σημειώνεται πως τον περασμένο Σεπτέμβρη, το πετρελαιοφόρο -που είχε κατασχεθεί από τις ΗΠΑ επειδή μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο– μετονομάστηκε από “Suez Rajan” σε “St Nikolas”. Το εν λόγω πλοίο αντικείμενο διαμάχης μεταξύ ΗΠΑ – Ιράν επειδή φέρεται να μετέφερε περισσότερα από 980.000 βαρέλια λαθραίου ιρανικού αργού πετρελαίου με αποτέλεσμα, να κατασχεθεί από τις ΗΠΑ.

Μάλιστα, στις αρχές Σεπτεμβρίου η ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακή εταιρεία “Empire Navigation” είχε παραδεχτεί ότι παραβίασε τις κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν, μεταφέροντας πετρέλαιο από τη χώρα της Μέσης Ανατολής.

Ακολούθησε συμφωνία της εταιρείας με τις ΗΠΑ, που προέβλεπε ότι οι τελευταίες δεν θα ασκήσουν δίωξη με αντάλλαγμα τη συνεργασία της. Μάλιστα, η αμερικανική κυβέρνηση, όπως ανέφεραν δικαστικά έγγραφα, είχε ζητήσει από το δικαστήριο να μην αποκαλυφθεί η συμφωνία, καθώς υπήρχε ο φόβος για αντίποινα από το Ιράν. Κάτι που, όπως φαίνεται από τις σημερινές εξελίξεις, επιβεβαιώθηκε.

Αγωνία για τον 20χρονο Έλληνα δόκιμο

Το τάνκερ βρίσκεται σε καθεστώς ομηρίας από τις ιρανικές αρχές από την Πέμπτη (11/1), με την αγωνία για τον 20χρονο Έλληνα δόκιμο να κορυφώνεται, αφού η πλοιοκτήτρια εταιρεία, σε ανακοίνωσή της χθες, Παρασκευή (12/1), γνωστοποίησε πως δεν έχει καταφέρει να επικοινωνήσει με το πλήρωμα.

Την αγωνία της για την εξέλιξη των γεγονότων μοιράστηκε η μητέρα του 20χρονου Έλληνα δόκιμου πλοιάρχου, μιλώντας στην ΕΡΤ.

“Είμαι σε συνεχή ενημέρωση από την διαχειρίστρια εταιρία και τους εκπροσώπους της, τους οποίους εμπιστεύομαι απόλυτα και τους ευχαριστώ από τα βάθη της ψυχής μου για αυτό που κάνουν για το παιδί μου” είπε η μητέρα του 20χρονου και πρόσθεσε:

“Επίσης είμαι σε επικοινωνία με τον Πρέσβη της Ελλάδας στη Τεχεράνη κ. Κυριάκο Γαβριήλ καθώς και με τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Στυλιανίδη όπου με διαβεβαιώνουν ότι οι διαπραγματεύσεις οδεύουν σε καλό δρόμο”.

Καρέ καρέ η κατάληψη του ελληνόκτητου τάνκερ:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα