Η Κεραμέως πολέμια της αποχής και το κομμάτι του Τσίπρα

Διαβάζεται σε 3'

Όταν η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, εμφανίζεται ως υπέρμαχος της συμμετοχής στις εκλογές και πώς ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «χώρεσε» στην πίτα του κόμματος.

Πολέμια της αποχής

Το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο έρχεται «ώστε να παρακινήσουμε περισσότερο κόσμο να πάει να ψηφίσει». Αυτό δήλωσε χθες η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως για το νομοθέτημα που ξεκινά να συζητείται σήμερα στην Βουλή. Μόνο που δεν ακούγεται αρκετά …πειστικό.

Βλέπετε προέρχεται από το ίδιο κόμμα και την ίδια κυβέρνηση που αρνήθηκε να διευκολύνει το περασμένο καλοκαίρι τους (νέους κυρίως) πολίτες που δουλεύουν «σεζόν» ώστε να συμμετέχουν στις εκλογές. Ενώ ήδη έχει δώσει δείγματα για το πώς αντιλαμβάνεται την …συμμετοχή στην κάλπη.

Μιλάμε φυσικά για τους εκβιασμούς της Ντόρας Μπακογιάννη στους ψηφοφόρους της Ροδόπης στις εθνικές εκλογές ή τις γνωστές «παραινέσεις» του Άδωνι Γεωργιάδη και του Λευτέρη Αυγενάκη πριν τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.

Οπότε μια κυβέρνηση με τέτοια συμπεριφορά περισσότερο πείθει ότι επιθυμεί τους ψηφοφόρους που …θα την ψηφίσουν παρά για το ότι θέλει να αντιμετωπίσει την αποχή.

Απόψεις

Τις δικές του απόψεις για την αμυντική θωράκιση της χώρας έχει, όπως φάνηκε στην συνέντευξή του στην «Καθημερινή, ο Νίκος Δένδιας. Πράγμα πολύ λογικό για …τον υπουργό Άμυνας της χώρας.

Έτσι λοιπόν δεν φάνηκε και ιδιαίτερα ενθουσιασμένος με την προοπτική άμεσης προμήθειας μαχητικών F-35 λέγοντας πως «η Πολεμική Αεροπορία που έχει F-35, αλλά δεν έχει επαρκή μεταγωγικά, δεν είναι μία σύγχρονη Πολεμική Αεροπορία». Επίσης έδωσε έμφαση στην εγχώρια παραγωγή αναφέροντας πως «δεν είναι δυνατόν μία χώρα, με έναν μεγάλο αμυντικό προϋπολογισμό, να αγοράζει τα πάντα από το ράφι και μάλιστα ράφι του εξωτερικού και να μην παράγει το παραμικρό».

Οι θέσεις του υπουργού Άμυνας φαίνονται -αν μη τι άλλο- λογικές και σίγουρα …ευνοϊκές για τα κρατικά ταμεία. Μια και οι εξοπλισμοί συνιστούν παγίως τεράστιες δαπάνες, σε μία περίοδο μάλιστα που η Ελλάδα έχει «μπροστά της» να ξεπληρώσει τα Ραφάλ και τις φρεγάτες που προμηθεύθηκε από την Γαλλία.

Το σημαντικό ερώτημα που προκύπτει όμως είναι αν οι απόψεις του Νίκου Δένδια είναι συμβατές με αυτές του Μεγάρου Μαξίμου. Σε αντίθεση περίπτωση το θέμα – όπως αντιλαμβάνεστε- είναι εξαιρετικά σημαντικό. Οι εξελίξεις πιθανότατα θα απαντήσουν στο ερώτημα.

Χώρεσε

Δύσκολα μεν αλλά …χώρεσε τελικά ο Αλέξης Τσίπρας στην πίτα του ΣΥΡΙΖΑ που κόπηκε στην συνεδρίαση της Κεντρικής του Επιτροπής, από τον Στέφανο Κασσελάκη.

Ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «σταύρωνε» και μοίραζε κομμάτια (με δεύτερο το …κομμάτι του προέδρου) όταν έφτασε κάπου στο 12ο κάποιος από τους γύρω θυμήθηκε και τον Αλέξη Τσίπρα. Επιδεικνύοντας αντανακλαστικά ο Στέφανος Κασσελάκης «βάφτισε» ένα ακόμη κομμάτι και το αφιέρωσε στον προκάτοχό του.

Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήταν εκεί για να το παραλάβει. Αφού δεν συμμετείχε στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπως δεν θα συμμετάσχει και στο «bonding» τη κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που θα γίνει τελικά στις Σπέτσες.

Σταυροκόπημα

Μια και αναφερθήκαμε στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως φαίνεται η αξιωματική αντιπολίτευση επιθυμεί να «δραπετεύσει» λίγο από την χαοτική εικόνα που παρουσίασε σχετικά με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Έτσι καταθέτει πρόταση νόμου για τον διαχωρισμό Εκκλησίας και Κράτους.

Αυτή θα βασίζεται στην συμφωνία των 15 σημείων που είχε επιτύχει ο Αλέξης Τσίπρας με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Δεν συνιστά δηλαδή κάποια …πρωτογενή νομοθετική παραγωγή της περιόδου Κασσελάκη.

Στα ρετιρέ της Κουμουνδούρου πάντως καλό θα είναι να … «κάνουν τον σταυρό τους» (μια και ως γνωστόν δηλώνουν θρησκευόμενοι) να πάει καλά αυτό. Να μην βρεθεί δηλαδή κανένας άλλος βουλευτής η στέλεχος που να διαφωνεί ή τέλος πάντων να έχει τις δικές του ιδέες…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα