Δωρεάν στην πόλη την Τρίτη 16 Ιανουαρίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 7'
Δωρεάν στην πόλη την Τρίτη 16 Ιανουαρίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
Βόλτα σε γκαλερί Pexels

Προτάσεις για όλους με δωρεάν είσοδο και ευκαιρίες για γιορτινές βόλτες χωρίς πορτοφόλι.

Ποικίλες δωρεάν εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα – τα οποία πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς – δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο την Τρίτη 16 Ιανουαρίου.

Κύκλος Συζητήσεων στο Εθνικό Θέατρο 

Ο κύκλος συζητήσεων που άνοιξε πέρσι το Εθνικό Θέατρο πάνω σε φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία και την τέχνη συνεχίζεται. Την Τρίτη 16 Ιανουαρίου στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Σκηνή, στο κτήριο Τσίλλερ, μια δημόσια συζήτηση με θέμα: “Καθημερινός σεξισμός”.

Στη συζήτηση θα συμμετέχουν η συγγραφέας, μεταφράστρια και συν-ιδρύτρια του “Women on Top” Στέλλα Κάσδαγλη, η δραματουργός, μεταφράστρια, πρώην Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου Έρι Κύργια, η συγγραφέας και ακαδημαϊκός Κάθριν Ράιλι, η σκηνοθέτρια και ηθοποιός Σοφία Πάσχου, η δημοσιογράφος και συγγραφέας Αγγελική Σπανού, η ηθοποιός και πρώην Αναπληρώτρια Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Κ.Θ.Β.Ε. Μαρία Τσιμά και η σκηνοθέτρια και ηθοποιός Αργυρώ Χιώτη. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Γενική Γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ακαδημαϊκός, Ζέφη Δημαδάμα.

Peter Katshihtis – “Ζωγραφική διαδρομή, Νέα Υόρκη-Αθήνα”

Την Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024, στις 19:30, στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων εγκαινιάζεται η έκθεση ζωγραφικής του επιφανούς επιχειρηματία Peter Katsihtis “Ζωγραφική διαδρομή, Νέα Υόρκη-Αθήνα“, από τον Δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα.

Peter Katshihtis - "Ζωγραφική διαδρομή, Νέα Υόρκη-Αθήνα"

Πρόκειται για την πρώτη ατομική του έκθεση μετά από σαράντα χρόνια επίμονης ενασχόλησης με τη ζωγραφική που αποκαλύπτει το έργο μιας μακράς καλλιτεχνικής διαδρομής. Εξήντα και πλέον πίνακες, μεγάλων και μεσαίων διαστάσεων, από ακρυλικό σε καμβά, αποκαλύπτουν τη ζωγραφική του αναζήτηση και περιπέτεια στην τωρινή του έκθεση.

Όπως γράφει, μεταξύ άλλων, ο επιμελητής της έκθεσης Τάκης Μαυρωτάς: “Ο Κατσίχτης ζωγραφίζει αδιάλειπτα τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, χωρίς την πίεση της επιτυχίας και της αναγνώρισης. Δούλεψε για πολλά χρόνια στο ατελιέ του στη Νέα Υόρκη και τις τελευταίες δύο δεκαετίες στο ατελιέ στη Γλυφάδα, δημιουργώντας έργα με ρέουσα ζωγραφικότητα που διευρύνουν τη φαντασία.”[…] Η τέχνη για τον Κατσίχτη καθρεφτίζει την εποχή και τα χρόνια διαμονής του κυρίως στη Νέα Υόρκη τα οποία αποδείχτηκαν εξαιρετικά καρποφόρα για τον ίδιο σε δύο άξονες. Ο πρώτος αναπτύσσεται γύρω από τη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας της προσωπικής του συλλογής σύγχρονων έργων τέχνης και ο δεύτερος στην επιμονή του απέναντι στη ζωγραφική δράση για τη χάραξη του ζωγραφικού του δρόμου, της ψυχικής και πνευματικής έκφρασης”. Η έκθεση μετά το πέρας της θα παρουσιαστεί στις Βρυξέλλες και τη Νέα Υόρκη.

Με τα λόγια (γίνεται): “Μεταφράζοντας τον Δεύτερο κόσμο” με την Γιάννα Μπούκοβα

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και οι ποιητικές συναντήσεις “Με τα λόγια (γίνεται)” παρουσιάζουν, στην 2η εκδήλωση της 13ης χρονιάς τους, την ποιήτρια και πεζογράφο Γιάννα Μπούκοβα ως μεταφράστρια βουλγαρικής και ρωσικής ποίησης. 

Η Γιάννα Μπούκοβα είναι δίγλωσση ποιήτρια, πεζογράφος και μεταφράστρια, γεννημένη στη Σόφια της Βουλγαρίας. Έχει εκδώσει, στα βουλγαρικά, τρεις ποιητικές συλλογές, μία συλλογή διηγημάτων κι ένα μυθιστόρημα. Από το 1994, ζει στην Αθήνα και είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού ποίησης “ΦΡΜΚ”. Στα ελληνικά, έχει εκδώσει τα ποιητικά βιβλία Ο ελάχιστος κήπος (2006), Drapetomania (2018) και Σ (2021). Την τελευταία δεκαετία, στo πλαίσιo συνεργασίας με περιοδικά όπως το “ΦΡΜΚ”, “The Books’ Journal” και “Ποιητική”, έχει μεταφράσει και παρουσιάσει μερικά από τα σημαντικότερα κείμενα της ρωσικής πρωτοπορίας του 20ού αιώνα· εμβληματικές φωνές Βούλγαρων ποιητών της ριζοσπαστικής γενιάς του 1960· και ποιήματα της σύγχρονης βουλγαρικής λογοτεχνικής σκηνής –πάντα με την σύμπραξη και την επιμέλεια του ποιητή Δημήτρη Άλλου.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται την Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024 στις 19:30 στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα). Περισσότερα στο hau.gr.

 

12 Λόγοι και ένας Στερνός

Με αφορμή το συνθετικό ποίημα του σπουδαίου Έλληνα ποιητή, Κωστή Παλαμά, ο Δωδεκάλογος του Γύφτου, παρουσιάζεται η ομαδική εικαστική έκθεση “12 Λόγοι κι ένας Στερνός” στον χώρο του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή. Εγκαίνια: Σάββατο, 13 Ιανουαρίου και ώρα 7 – 10μ.μ.

Yiannis Kaminis - Time bent, 70x70cm, Ακρυλικά

Το concept, η οργάνωση και η επικοινωνία της έκθεσης ανήκει στον εκπαιδευτικό και διοργανωτή εικαστικών εκθέσεων Δημήτρη Λαζάρου.

Ο Δωδεκάλογος του Γύφτου είναι ένα συνθετικό ποίημα που δημοσιεύτηκε το 1907. Είναι ο καρπός της ανήσυχης στάσης του ποιητή απέναντι στις οικονομικές Εθνικές Κοινωνικές, Πολιτικές και Πνευματικές διαμορφώσεις σε μια κρίσιμη στιγμή της νεότερης Ελληνικής ιστορίας. Σ’ αυτό ο Γύφτος παρουσιάζεται ως σύμβολο της ελεύθερης, αδούλωτης ψυχής και της δημιουργικής δράσης που δε σταματάει πουθενά, δεν υποτάσσεται σε τίποτε, αλλά προχωρεί συνεχώς γκρεμίζοντας τα παλιά και τα σάπια και χτίζοντας τα καινούρια και τα γερά. 27 σύγχρονοι εικαστικοί εμπνέονται, δημιουργούν, παρουσιάζουν έργα που επικαιροποιούν στίχους από τους Λόγους μιας ποιητικής σύνθεσης που αποδεικνύεται πιο επίκαιρη και σύγχρονη από ποτέ.

Συμμετέχουν οι: Jocasta M. – Jolanta Rutkowska – Lydia Georgieva – Maria Papa – Ms Aikaterini – Stella Papa – Yiannis Kaminis – Χρήστος Αθανασέλλης – Νίκος Αναγνωστόπουλος – Πόλυ Γεωργακοπούλου – Αγλαΐα Θανάσου – Κατερίνα Θηβαίου – Λεωνίδας Καμπανάκης – Σοφία Καραπατάκη – Μαρία Κιτσαντώνη – Ευαγγελία Λιάσκου – Μαργαρίτα Μελά – Βιβή Μεντζελοπούλου – Βάσια Μουστάκα – Αιμίλιος Μπαρμπάτος – Σοφία Νάκη – Όλγα Ξυθάλη – Σταυρούλα Πουλάκη – Αλεξάνδρα Σερέτη – Ρένα Σιγάλα – Κατερίνα Χατζή – Κατερίνα Χατζηνικήτα. Μaria-Marika Koenig έκθεση “Roots With Empty Soil”.

Roots With Empty Soil

Η Gallery “7” παρουσιάζει  την έκθεση της Μαρίας-Μαρίκας Κοένιγκ με τίτλο: “Roots With Empty Soil’’. Εγκαίνια: Τρίτη 9 Ιανουαρίου, 20:00-22:00. Η καλλιτέχνης μας καλεί σε ένα ταξίδι στον χρόνο και στην τέχνη. Μια συλλογή ελαιογραφιών σε δαντέλα, μονογραφιών, μονοτυπιών σε αυτοδημιούργητο χαρτί, γλυπτικές εγκαταστάσεις και ανθρωποκεντρικούς πίνακες.

κθεση της Μαρίας-Μαρίκας Κοένιγκ με τίτλο: "Roots With Empty Soil’’

Τα έργα της αφορούν την μετανάστευση, τον εκτοπισμό, τα σύνορα, την ταυτότητα, το περιβάλλον και τα φεμινιστικά ζητήματα. Η Μαρία Μαρίκα Κοένιγκ γεννήθηκε το 1962 στο Αμβούργο της Γερμανίας από Έλληνες γονείς. Αποφοίτησε από το Sir. J.J.School of Art, Βομβάη το 2014 ως πρώτη ξένη από το 1947 και κάτοχος πτυχίου MFA με διάκριση στη Ζωγραφική και το Σχέδιο από το Sir J.J.School of Art.

Έχει κερδίσει βραβεία όπως το “The Sutra” για τη Δημιουργική Ζωγραφική και το βραβείο “PIDILITE FINE ART”στην Ινδία. Τα καλλιτεχνικά της επιτεύγματα περιλαμβάνουν ζωγραφική, κεραμικά, σκηνικά θεάτρου και πολυάριθμες εκθέσεις στην Ινδία και στην Ευρώπη. Σήμερα κατοικεί και εργάζεται ως εικαστικός στο Αμβούργο και στην Αθήνα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα