Τέλος η δωρεάν σύνδεση κατοικιών με φυσικό αέριο στις περισσότερες περιοχές της χώρας

Διαβάζεται σε 4'
Φυσικό αέριο
Φυσικό αέριο ISTOCK

Από την αρχή του έτους ο καταναλωτής φυσικού αερίου θα συμμετέχει στα τέλη σύνδεσης, γεγονός που δυσχεραίνει την επέκταση του καυσίμου.

“Φρένο” στις νέες συνδέσεις κατοικιών με το δίκτυο φυσικού αερίου εκτιμάται ότι θα επιφέρει σε πολλές περιοχές της χώρας ο περιορισμός, έως μηδενισμού, του καθεστώτος που ίσχυε μέχρι και το τέλος του 2023, σύμφωνα με το οποίο οι καταναλωτές δεν πλήρωναν ούτε ένα ευρώ από τα τέλη σύνδεσης.

Το καθεστώς αυτό είχε θετικά αποτελέσματα στο ρυθμό αύξησης των συνδέσεων στο δίκτυο, πράγμα που διευκόλυνε και τη συγκράτηση των τιμολογίων χρήσης του δικτύου, καθώς, ως γνωστόν, όσο μεγαλύτερες είναι οι καταναλώσεις τόσο μικρότερη είναι η ανά κιλοβατώρα επιβάρυνση για τέλη δικτύου.

Από εδώ και στο εξής η διείσδυση του φυσικού αερίου στην πλειοψηφία των περιοχών της χώρας θα γίνεται με μεγαλύτερη δυσκολία, προκαλώντας προβληματισμό για την «επόμενη μέρα» της αγοράς, καθώς ο καταναλωτής καλείται, εάν θέλει να βάλει φυσικό αέριο στο σπίτι του, να καταβάλλει μέρος ή και το σύνολο των τελών σύνδεσης.

Ειδικότερα, σε εφαρμογή σχετικής απόφασης της ΡΑΑΕΥ, από 1η Ιανουαρίου 2024, έπαψε να παρέχεται η έκπτωση 100% στα τέλη σύνδεσης (δηλαδή μηδενική επιβάρυνση του καταναλωτή) και πλέον το αν και πόσο θα πληρώνει ο καταναλωτής  συναρτάται με το ποσοστό διείσδυσης αερίου που καταγράφεται σε κάθε περιοχή.

Αναλυτικότερα, η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής προβλέπει ότι:

  • για τους Δήμους όπου η διείσδυση του φυσικού αερίου είναι μικρότερη ή ίση του 25%, δύναται να χορηγείται έως 100% έκπτωση στα Τέλη Σύνδεσης
  • για τους Δήμους όπου η διείσδυση του φυσικού αερίου είναι μεγαλύτερη του 25% και μικρότερη ή ίση του 75%, δύναται να χορηγείται έκπτωση στα Τέλη Σύνδεσης ως ακολούθως, και με στόχο τη σταδιακή απομείωσή της όσο αυξάνεται ο βαθμός διείσδυσης: έκπτωση έως 90% το 2022, έκπτωση έως 80% το 2023, έκπτωση έως 70% το 2024, έκπτωση έως 60% το 2025
  • για τους Δήμους όπου η διείσδυση του φυσικού αερίου είναι μεγαλύτερη του 75%, δεν χορηγείται καμία έκπτωση.

Σημειώνεται ότι για τον υπολογισμό του ποσοστού διείσδυσης ορίζεται ο λόγος «παροχές/κτήρια επί ενεργού δικτύου χαμηλής πίεσης» και με έτος αναφοράς 2 έτη πριν το έτος παροχής του ποσοστού έκπτωσης (δηλαδή για το 2024 θα ληφθεί υπόψη το ποσοστό διείσδυσης στα τέλη του 2022). Να διευκρινίσουμε ότι μέχρι και την περσινή χρονιά, δεν ίσχυσαν οι προαναφερόμενες ποσοστώσεις, παρά η 100% έκπτωση στα τέλη σύνδεσης για το σύνολο των 3 ΕΔΑ που πλέον βέβαια έχουν συγχωνευθεί σε μια ενιαία εταιρεία, την ΔΕΔΑ.

Με βάση τα παραπάνω, σε περιοχές όπως η Θεσσαλία και η Αττική, οι νέοι καταναλωτές θα κληθούν να καταβάλλουν οι ίδιοι το 30% των τελών σύνδεσης, ενώ στις περιπτώσεις Δήμων, όπως για παράδειγμα Καλαμαριά, Αμπελόκηποι και Θεσσαλονίκη, όπου η διείσδυση ξεπερνά το 75%, το κόστος από τα τέλη σύνδεσης θα επιβαρύνει πλέον εξ’ ολοκλήρου τον καταναλωτή.

Πηγές της αγοράς που κλήθηκαν να σχολιάσουν τα νέα δεδομένα στην αγορά αερίου υπογραμμίζουν ότι το νέο μοντέλο αντικειμενικά θα δημιουργήσει προσκόμματα στη διείσδυση του καυσίμου, ιδιαίτερα σε περιοχές που βάσει της διείσδυσης, οι νέοι καταναλωτές θα κληθούν να καλύψουν το σύνολο των τελών σύνδεσης από την τσέπη τους.

Να προσθέσουμε ακόμη, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, ότι τα αποτελέσματα του νέου καθεστώτος θα φανούν κύρια περί τα μέσα του 2024, δηλαδή την περίοδο Μάιο-Ιούλιο και όχι τώρα, δεδομένου ότι δεν έχει μεσολαβήσει σημαντικό διάστημα εφαρμογής των νέων χρεώσεων για τα τέλη σύνδεσης και επομένως η αντίστοιχη χειμερινή καμπάνια αναμένεται να κυλήσει ομαλά.

Μεγαλύτερο αναμένεται να είναι το πρόβλημα όταν θα «μπουν στο παιχνίδι» και οι αντλίες θερμότητας που θα λειτουργήσουν ανταγωνιστικά των αυτόνομων θερμάνσεων με αέριο και επιπρόσθετα θα επιδοτούνται, όπως έχει εξαγγελθεί από την ίδια την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ. Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ενδεχομένως η ΔΕΔΑ επαναφέρει το πρόγραμμα που λειτουργούσε για χρόνια η ΕΔΑ Αττικής στην περιοχή της Αττικής και επέτρεπε την χρηματοδότηση του κόστους από την ίδια την εταιρεία και μετέπειτα την ανάκτησή του σε δόσεις μέσα από τον λογαριασμό του καταναλωτή.

Να σημειωθεί τέλος ότι ο νέος υπολογισμός των τελών σύνδεσης αναμένεται να έχει περιορισμένο αντίκτυπο σε περιοχές που μέχρι «χθες» αφορούν την ΔΕΔΑ Λοιπής Ελλάδας, καθώς πρόκειται για περιοχές που ακόμη και σήμερα εμφανίζουν περιορισμένη διείσδυση φυσικού αερίου (κάτω από 25%) και επομένως τα τέλη σύνδεσης θα καλυφθούν από τον Διαχειριστή μέσω της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης στο 100%. Το πρόβλημα όπως προαναφέρθηκε θα εμφανιστεί, λιγότερο ή περισσότερο, σε περιοχές της πρώην ΕΔΑ ΘΕΣΣ και ΕΔΑ Αττικής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα