“Πράσινο φως” από την ΕΕ για ναυτική αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα

Διαβάζεται σε 3'
Πολεμικό πλοίο (φωτογραφία αρχείου)
Πολεμικό πλοίο (φωτογραφία αρχείου) Associated Press

Οι επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα κάνουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιταχύνει τις όποιες αποφάσεις για αποστολή ναυτικής αποστολής.

Τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν την αρχική έγκρισή τους σε ναυτική αποστολή για την προστασία πλοίων από τις επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, δήλωσαν Ευρωπαίοι διπλωμάτες την Τρίτη, μετά την ανακοίνωση αποστολής υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Πολλές εταιρείες – κολοσσοί, ανάμεσά τους η Shell, έχουν αποφασίσει την εκτροπή δρομολογίων μετά τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα από τους Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης και ενεργούν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους για τον πόλεμο στη Γάζα.

Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν ότι η Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας του μπλοκ, υπεύθυνη για την εξωτερική και αμυντική πολιτική, έδωσε το πράσινο φως για την αποστολή, η οποία θα γίνει σε συνεργασία με εταίρους.

Ο στόχος είναι να έχουν διευθετηθεί τα διαδικαστικά ζητήματα το αργότερο μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου και να ξεκινήσει η επιχείρηση αμέσως μετά. Αρκετοί διπλωμάτες, πάντως, εξέφρασαν την ελπίδα η διαδικασία να επισπευσθεί δεδομένης της έντασης στην περιοχή.

Το θέμα, σύμφωνα με το Reuters, αναμένεται να τεθεί επί τάπητος από τους υπουργούς Εξωτερικών στις 22 Ιανουαρίου.

Σημειώνεται πως οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα ότι, σε συνεργασία με άλλες χώρες, θα περιπολούν στην Ερυθρά Θάλασσα στο πλαίσιο αποστολής που έρχεται ως απάντηση στις επιθέσεις των Χούθι. Ωστόσο, ορισμένοι σύμμαχοι των ΗΠΑ, ιδίως οι ευρωπαϊκές χώρες, εξέφρασαν επιφυλάξεις για το σχέδιο.

Αξίζει να σημειωθεί πως το επόμενο διάστημα αναμένεται να μεταβεί στην αμερικανική ναυτική βάση NSA στη Μανάνα του Μπαχρέιν αξιωματικός του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού προκειμένου να ξεκινήσει ο σχεδιασμός και να καθοριστούν οι λεπτομέρειες της ελληνικής συμμετοχής στην επιχείρηση.

 

Η Ουάσινγκτον δεν θέλει πόλεμο με τους Χούθι

Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν να εμπλακούν σε πόλεμο με τους αντάρτες Χούθι, στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Δεν θέλουμε να το επεκτείνουμε. Οι Χούθι έχουν μία επιλογή να κάνουν και έχουν ακόμη χρόνο για να λάβουν τη σωστή απόφαση, που είναι να σταματήσουν αυτές τις επικίνδυνες επιθέσεις» σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι από αμερικανικά πλήγματα καταστράφηκαν σήμερα βαλλιστικοί πύραυλοι τους οποίους ετοιμάζονταν να εκτοξεύσουν οι αντάρτες. Όμως «ποτέ δεν είπαμε ότι οι επιθετικές δυνατότητες των Χούθι θα εκμηδενιστούν» τόνισε ο Κίρμπι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα