Δεν κρυολογείς όταν κοιμάσαι με βρεγμένα μαλλιά – Τι παθαίνεις
Διαβάζεται σε 3'Όταν κοιμόμαστε με βρεγμένα μαλλιά, δημιουργούμε το τέλειο περιβάλλον για μύκητες και βακτήρια πάνω μας και στο μαξιλάρι μας. Δεν αποκτάμε κρυολόγημα, αλλά διάφορα άλλα.
- 19 Ιανουαρίου 2024 10:39
Όσο πέφτει η θερμοκρασία, εκτός και αν ζείτε σε συνθήκη απόλυτης αυτονομίας στη θέρμανση που δεν στοιχίζει ακριβά (δηλαδή, έχετε αντλία θερμότητας) μάλλον δεν κοιμάστε με βρεγμένα μαλλιά, αν θέλετε να ξυπνήσετε χωρίς πονοκέφαλο και μύτη που ‘τρέχει’ δίχως τέλος.
Εν αντιθέσει όμως, με την κοινή πεποίθηση που θέλει τα βρεγμένα μαλλιά να μπορούν να μας αρρωστήσουν, για τον ύπνο ισχύει ό,τι και για την έξοδο μας από το σπίτι : δεν αποτελούν αιτία κινδύνου για την ασθένεια μας.
Το κοινό κρυολόγημα προκαλείται από ιούς.
Όχι από το κρύο. Ως εκ τούτου, δεν έχουμε θέμα. Εκτός και αν έχει εισβάλει ήδη στον οργανισμό μας ο ιός του κοινού κρυολογήματος (βλ. γρίπη). Τότε τα υγρά μαλλιά θα τον βοηθήσουν να αρχίσει να ‘δίνει’ συμπτώματα.
Σημειώστε και ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα είναι βούτυρο στο ψωμί για τον ίδιο ιό, προκειμένου να επιβιώσει.
Γενικά, ο χειμώνας δημιουργεί ένα πιο ευχάριστο περιβάλλον για τα μικρόβια που υπάρχουν γύρω μας, αλλά και μέσα μας.
Έχει διαπιστωθεί ότι η ευαισθησία μας σε ιογενείς λοιμώξεις σχεδόν διπλασιάζεται, όταν πέφτει η θερμοκρασία ακόμα και κατά 5 βαθμούς.
Όχι 12 που θα πέσει τις προσεχείς ώρες στην Ελλάδα.
ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΘΟΥΜΕ ΑΝ ΚΟΙΜΗΘΟΥΜΕ ΜΕ ΒΡΕΓΜΕΝΑ ΜΑΛΛΙΑ
Μολονότι λοιπόν, δεν θα κρυώσουμε αν κοιμηθούμε με βρεγμένα μαλλιά, μπορούμε να πάθουμε διάφορα άλλα.
Εάν τα μαλλιά είναι βρεγμένα, κατά τον ύπνο δημιουργείται μια πολύ πιο αργή διαδικασία στεγνώματος που εξελίσσεται σε τέλειο περιβάλλον για την ανάπτυξη των μυκήτων και των βακτηρίων.
Όταν αυτό συμβαίνει αρκετά συχνά, μπορεί να εξελιχθεί σε πραγματικό πρόβλημα, προκαλώντας κίτρινο αποχρωματισμό, κνησμό και ξηροδερμία.
Η συνήθεια να κοιμόμαστε με βρεγμένα μαλλιά
- αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων του τριχωτού της κεφαλής (τα βακτήρια και οι μύκητες ευδοκιμούν σε σκοτεινά, υγρά και υγρά περιβάλλοντα και μπορούν να ζήσουν στον νεκρό ιστό των μαλλιών, των νυχιών και των εξωτερικών στοιβάδων του δέρματος. Ως αποτέλεσμα, το μαξιλάρι μας γίνεται έδαφος αναπαραγωγής των μικροοργανισμών που μπορούν να οδηγήσουν σε μολύνσεις του τριχωτού της κεφαλής -πχ πιτυρίδα, σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και θυλακίτιδα).
- κάνει τα μαλλιά πιο εύθραυστα (έτσι γίνεται πιο πιθανό να σπάσουν, ειδικά όταν τρίβονται στη μαξιλαροθήκη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα μόρια του νερού στο στέλεχος της τρίχας την καθιστούν πιο ελαστική και λιγότερο ικανή να αντέχει το στρες).
- μπερδεύει τα μαλλιά και καλωσορίζουμε το φριζάρισμα (Όταν τα βρεγμένα μαλλιά στεγνώνουν κατά τη διάρκεια της νύχτας, μπορεί να δημιουργήσουν μπερδέματα και φριζάρισμα. Αυτό συμβαίνει γιατί οι τρίχες κολλούν μεταξύ τους και στη μαξιλαροθήκη όταν είναι βρεγμένα).
- ερεθίζει το δέρμα στο πρόσωπο, το λαιμό και τους ώμους (αυτό συμβαίνει επειδή το νερό μπορεί να απομακρύνει τα φυσικά έλαια από το δέρμα σας. Έτσι το νιώθουμε ξηρό και ερεθισμένο).