Γιατί βήχεις ασταμάτητα για εβδομάδες και πότε να ανησυχήσεις

Διαβάζεται σε 3'
Γιατί βήχεις ασταμάτητα για εβδομάδες και πότε να ανησυχήσεις
Έως 4 εβδομάδες, ο βήχας θεωρείται 'φυσιολογικός'. iStock

Γιατρός απαντάει σε βασικές ερωτήσεις για το βήχα που ταλαιπωρεί επί εβδομάδες. Όπως το διάστημα που θεωρείται φυσιολογικό να μας ταλαιπωρεί και πότε να ανησυχήσουμε.

Στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αποκαλύπτουν πως περίπου 1.5 δισεκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται επαγγελματία υγείας ετησίως, λόγω προβλημάτων που σχετίζονται με τον βήχα.

Γεγονός που καθιστά τον βήχα έναν από τους πιο συνηθισμένους λόγους για την αναζήτηση ιατρικής βοήθειας παγκοσμίως.

Ο Δρ. Darien Sutton, πιστοποιημένος γιατρός επειγόντων περιστατικών στο Χάρμπορ Σίτι της Καλιφόρνια και συνεργάτης αμερικανικών media, απάντησε σε κάποιες βασικές απορίες.

Για παράδειγμα, ποια είναι η συνήθης διάρκεια ενός βήχα.

Ο ειδικός εξήγησε πως υπάρχουν διαφορετικοί τύποι λοιμώξεων και ασθενειών που μπορούν να προκαλέσουν βήχα. Μόνο οι εξετάσεις που κάνουμε σε επαγγελματία υγείας, δείχνει την αιτία. «Πολλές από τις αιτίες είναι οι ιογενείς ασθένειες –γρίπη, RSV και Covid.

«Με την περίπτωση του ιού, η κύρια περίοδος των συμπτωμάτων είναι οι 3 εβδομάδες».

Από τις 3 έως τις 6 εβδομάδες, αποκαλούμε τη συνθήκη ως υποξία και χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση. Προσπαθούμε να καταλάβουμε τι άλλο θα μπορούσε να είναι επίσης η αιτία του βήχα. Μπορεί να πρόκειται για μεταμολυσματική περίπτωση. Αφορά την επούλωση των πνευμόνων».

Αν βήχουμε επί δυο μήνες, πρέπει να πάμε οπωσδήποτε σε γιατρό. «Σε αυτό το διάστημα, μιλάμε για χρόνιο βήχα και χρειάζονται πρόσθετες εξετάσεις».

Γιατί βήχουμε, αφότου αναρρώσουμε από γρίπη ή κρύωμα

Αν η συνάντηση μας με η γρίπη ή το κρύωμα είναι στο τέλος της, μπορεί να εξακολουθούμε να βήχουμε γιατί οι αεραγωγοί μας παραμένουν ερεθισμένοι. Έτσι, προκύπτει η παράταση του δράματος μας.

«Στους πνεύμονες έχουμε μικρούς αερόσακους που βοηθούν στην ανταλλαγή οξυγόνου στο αίμα μας, ώστε να μπορούμε να πάρουμε τον αέρα που χρειαζόμαστε.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου βήχα, συσσωρεύεται βλέννα που προκαλεί ερεθισμό, κάτι που διεγείρει τους υποδοχείς βήμα στο στήθος μας και αυτό προκαλεί το αντανακλαστικό του βήχα».

Ο Δρ Sutton διευκρινίζει ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη βλέννας.

«Τα πιο συχνά είναι οι ιογενείς ασθένειες, η παλινδρόμηση οξέος, οι αλλεργίες και το άσθμα». Άρα για να σταματήσουμε να βήχουμε, πρέπει να βρούμε την αιτία της συσσώρευσης βλέννας.

Πώς μπορούμε να φροντίσουμε το βήχα μας, ώστε να εξαφανιστεί το συντομότερο

«Από παιδιά μαθαίνουμε πως βοηθούν οι σούπες και οι ζωμοί. Έχουμε επίσης, το τσάι, το μέλι και το λάδι ευκαλύπτου. Το βάζουμε στο νερό να βράσει και κάνουμε εισπνοές. Έτσι καθαρίζουμε τους αεραγωγούς μας. Είναι και αντιφλεγμονώδες».

Τόνισε πως το μέλι δεν συνιστάται για παιδιά κάτω του ενός έτους.

Πότε πρέπει να πάμε στον γιατρό

Εάν ο βήχας επιμένει για διάστημα μεγαλύτερο των 3 εβδομάδων, είναι απαραίτητο να επισκεφτούμε επαγγελματία υγείας.

«Μετά από τρεις εβδομάδες, θα πρέπει να κάνετε μια εξέταση, ένα είδος απεικόνισης που θα υπαγορεύσει και την παρέμβαση.

Μερικοί άνθρωποι αγοράζουν και χρησιμοποιούν φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή. Ενδεχομένως να βοηθήσουν τα συμπτώματα, αλλά δεν θα γιατρέψουν το πραγματικό αίτιο. Δεν αποκλείεται να δημιουργήσουν και την ανάγκη πρόσθετων παρεμβάσεων».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα