Κακοκαιρία: Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες – Πού θα χιονίσει

Διαβάζεται σε 17'
ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ ΣΤΑ ΠΕΥΚΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ ΣΤΑ ΠΕΥΚΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ EUROKINISSI/ ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία που πλήττει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με τα χιόνια να έχουν ντύσει στα λευκά τη βόρεια Ελλάδα. Η πρόγνωση του καιρού για την Κυριακή.

Στα “λευκά” έχει ντυθεί η βόρεια Ελλάδα καθώς η κακοκαιρία που έρχεται από τα Βαλκάνια και πλήττει τη χώρα μας έφερε πυκνές χιονοπτώσεις το Σάββατο, δημιουργώντας σε περιπτώσεις προβλήματα στους δρόμους και την κυκλοφορία των οχημάτων.

Χιονοπτώσεις σημειώνονται τόσο στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όσο και στον κεντρικό δήμο της Θεσσαλονίκης.

Στην πόλη της Θεσσαλονίκης πυκνή χιονόπτωση σημειώθηκε στο Ωραιόκαστρο, σε περιοχές του Λαγκαδά, στα Πεύκα, στο Ασβεστοχώρι, τον Χορτιάτη και στο Δερβένι, ενώ το χιόνι πέφτει πυκνό και στα δυτικά, σε Κορδελιό, Μονόλοφο, Μελισσοχώρι, Λαγκαδά και Δρυμό. Χιονόπτωση σημειώθηκε και στις Συκιές και το Επταπύργιο, ενώ οι πρώτες νιφάδες άρχισαν να πέφτουν και στο κέντρο της πόλης.

ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ ΣΤΑ ΠΕΥΚΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ ΣΤΑ ΠΕΥΚΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ EUROKINISSI/ ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ ΣΤΑ ΠΕΥΚΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ ΣΤΑ ΠΕΥΚΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ EUROKINISSI/ ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

19:04 Επταπύργιο (Video από ακροατή του Ράδιο #Θεσσαλονίκη 94,5) https://t.co/TLuPz89XmJ pic.twitter.com/0Dx9kmek5e— Radio Thessaloniki (@RThessaloniki) January 20, 2024

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Χαράλαμπος Στεργιάδης, η χιονόπτωση είναι σε εξέλιξη στα ορεινά τμήματα των περιοχών της Πέλλας, του Κιλκίς και της Ημαθίας σε υψόμετρο άνω των τετρακοσίων μέτρων.

Την ίδια ώρα χιονίζει σε περιοχές όπως ο Λαγκαδάς, οι Σέρρες αλλά και παρακείμενες περιοχές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Μάλιστα στις Σέρρες, σύγκρουση εκχιονιστικού μηχανήματος με νταλίκα σημειώθηκε αργά το απόγευμα του Σαββάτου 20/1, λίγο μετά τα διόδια του Στρυμονικού στην Ε.Ο. Σερρών-Θεσσαλονίκης. Ο δρόμος έκλεισε για μια ώρα με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ουρά αυτοκινήτων και να υπάρξει ταλαιπωρία για τους οδηγούς. Λίγο μετά τις 7:00 το απόγευμα, δόθηκε στην κίνηση ένα ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη.

Χιονόπτωση σημειώθηκε και στον νομό Χαλκιδικής σε περιοχές με υψόμετρο μεγαλύτερο της πόλης του Πολυγύρου με τα εκχιονιστικά να έχουν βγει σε περιοχές όπως η Καρδία, η Περιστερά και το Λιβάδι.

 

ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ ΣΤΑ ΠΕΥΚΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ ΣΤΑ ΠΕΥΚΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ EUROKINISSI/ ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Η κατάσταση του οδικού δικτύου – πού χρειάζονται αλυσίδες

Λόγω της κακοκαιρίας που βρίσκεται σε εξέλιξη σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας συστήνεται στους πολίτες και ιδιαίτερα στους οδηγούς, οι οποίοι διαμένουν ή πρόκειται να κινηθούν προς τις εν λόγω περιοχές, ή σε περιοχές της επικράτειας όπου αναμένεται να επεκταθούν/ενταθούν τα καιρικά φαινόμενα, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους και να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή της ενημερώνει ότι από τις 20:30 του Σαββάτου (20/1) απαγορεύεται η κυκλοφορία στα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων σε όλο το οδικό δίκτυο του νομού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.:

Ανακοινώνεται ότι, λόγω έκτακτων δυσμενών καιρικών φαινομένων, σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης:

· Απαγορεύεται προσωρινά η κυκλοφορία παντός είδους φορτηγού αυτοκινήτου με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος άνω των 3,5 τόνων, σε όλο το οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης (Νομός Θεσσαλονίκης), της εδαφικής αρμοδιότητας της ανωτέρω Υπηρεσίας, από ώρα 20:30 του Σαββάτου (20-01-2024) έως την ύφεση των καιρικών φαινομένων.

Από τις εν λόγω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις εξαιρούνται:

τα οχήματα έκτακτης ανάγκης (Ε.Κ.Α.Β., Π.Υ. κλπ.)
τα οχήματα οδικής βοήθειας
τα οχήματα που μεταφέρουν αλάτι
τα εκχιονιστικά μηχανήματα.

Παρακαλούνται οι οδηγοί να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Λίγο μετά τις οκτώ το βράδυ, και η Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννινων ανακοίνωσε απόφαση απαγόρευσης κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων στα δύο ρεύματα της Εγνατίας λόγω της έντονης χιονόπτωσης σε Γρεβενά , Κοζάνη , Βέροια και Πολύμυλο.

Η αστυνομία σταματά τα φορτηγά πριν τα διόδια Δροσοχωριου όπου διακόπτεται η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων ως το Μαλακασι.

Ανακοίνωση για την κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ανά Διεύθυνση Αστυνομίας εξέδωσε το βράδυ του Σαββάτου η αστυνομία.
Συγκεκριμένα, στην περιοχή των Γρεβενών -σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας- η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται αποκλειστικά με τη χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων των οχημάτων στην Εγνατία Οδό, Εθνικό, Επαρχιακό και Δημοτικό οδικό δίκτυο της Π.Ε. Γρεβενών.

Εξάλλου, από τις 20:15 το Σάββατο ισχύει προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων μεικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας: στην Εγνατία οδό, από το 120,8 ο χλμ (Α/Κ Παναγιάς) έως το 181,1 ο χλμ. (Α/Κ Ανατολικός Σιάτιστας) και στην Εθνική οδό Γρεβενών – Τρικάλων, από το 5 ο χλμ έως το 40 ο χλμ. Εξαιρούνται τα οχήματα οδικής βοήθειας, εκχιονισμού και έκτακτης ανάγκης, εφόσον φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες ή ειδικού τύπου ελαστικά.

Στην περιοχή της Καστοριάς, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται αποκλειστικά με τη χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων: στην Επαρχιακή Οδό Καστοριάς-Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από το 18ο χλμ. έως το 28ο χλμ., στην Επαρχιακή Οδό Καστοριάς – Ιωαννίνων (μέσω Κοτύλης), από το 32ο έως το 48ο χλμ, στην Εθνική Οδό Καστοριάς – Ιωαννίνων, από το 97ο έως το 113,5ο χλμ, σε όλο το ορεινό επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο του Δήμου Καστοριάς και σε όλο το ορεινό επαρχιακό και ορεινό δημοτικό δίκτυο του Δήμου Άργους Ορεστικού.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στο τμήμα του κάθετου άξονα (Α-29) της Εγνατίας Οδού Σιάτιστας – Κρυσταλλοπηγής, καθώς και στο λοιπό Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.

Επίσης από τις 20:15 το Σάββατο ισχύει προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων μεικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας: στον κάθετο άξονα της Εγνατία Οδού Σιάτιστας – Κρυσταλλοπηγής (Α- 29), από το 17,5 ο χλμ. (Α/Κ Αλιάκμονα) έως το 69,3χλμ (Ι/Κ Κρυσταλλοπηγής).

Εξαιρούνται τα οχήματα οδικής βοήθειας, εκχιονισμού και έκτακτης ανάγκης, εφόσον φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες ή ειδικού τύπου ελαστικά.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Κοζάνη διεξάγεται αποκλειστικά με τη χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων των οχημάτων στην Εγνατία Οδό, στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού Κοζάνης – Πτολεμαΐδας, καθώς και σε όλο το Εθνικό, Επαρχιακό και Δημοτικό οδικό δίκτυο της Π.Ε. Κοζάνης.

Από τις 20:15 το Σάββατο ισχύει επίσης προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων μεικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας: στο Τμήμα της Εθνικής οδού Κοζάνης – Λάρισας, από το 25 ο χλμ έως το 51ο χλμ (όρια με Δ.Α. Λάρισας), στη Νέα Εθνική οδό Κοζάνης – Φλώρινας (από Α/Κ Κοίλων έως Α/Κ Φιλώτα, στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εγνατίας οδού (Α-2) από Α/Κ 9Β

Ανατολικό Σιάτιστας μέχρι τον Α/Κ 13 Πολυμύλου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας του κάθετου άξονα της Εγνατίας οδού (Α-29) από Α/Κ 9 Α Δυτικά Σιάτιστας μέχρι τον Α/Κ 2 Αλιάκμονα.

Εξαιρούνται τα οχήματα οδικής βοήθειας, εκχιονισμού και έκτακτης ανάγκης,

εφόσον φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες ή ειδικού τύπου ελαστικά.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Φλώρινα διεξάγεται αποκλειστικά με τη χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων:

– στην Εθνική οδό Φλώρινας – Συνοριακού Σταθμού Κρυσταλλοπηγής (μέσω Βίγλας), από το 15ο χλμ. έως το 52ο χλμ., – στην Επαρχιακή Οδό Φλώρινας – ‘Ανω Κλεινών – Ακρίτα (διασταύρωση με Εθνική Οδό Φλώρινας – Συνοριακού Σταθμού Κρυσταλλοπηγής), από το 1ο χλμ. έως το 22ο χλμ., – στην Παλαιά Εθνική οδό Φλώρινας – Κοζάνης ( μέσω Κλειδίου), από το 1 ο χλμ έως το 34 ο χλμ, – στην Εθνική οδό Φλώρινας – Κοζάνης, από το 1 ο χλμ. έως το 38 ο χλμ., – στον αυτοκινητόδρομο Α-27 Φλώρινας – Νίκης, – στην Επαρχιακή Οδό Φλώρινας – Καστοριάς (μέσω Βιτσίου), από το 18ο χλμ. έως το 30 ο χλμ., – σε όλο το οδικό δίκτυο (Εθνικό – Επαρχιακό – Δημοτικό) του Δήμου Αμυνταίου και – στο Επαρχιακό και Δημοτικό οδικό Δίκτυο των Δήμων Φλώρινας και Πρεσπών Π.Ε. Φλώρινας.

Και σε αυτή την περίπτωση, από τις 20.15 το Σάββατο ισχύει προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων μεικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας:

– στην Εθνική οδό Φλώρινας – Καστοριάς – Συνοριακού Σταθμού Κρυσταλλοπηγής,

– στην Νέα Εθνική οδό Φλώρινας – Κοζάνης, από το 1ο χλμ έως το 38ο χλμ,

– στην Παλαιά Εθνική οδό Φλώρινας – Κοζάνης, από το 1ο χλμ έως το 34ο χλμ,

– στην Επαρχιακή οδό Φλώρινας – ‘Ανω Κλεινών – Ακρίτα (διασταύρωση με Ε.Ο.2 Φλώρινας – Κρυσταλλοπηγής) και στον αυτοκινητόδρομο Α-27 Φλώρινας – Νίκης.

Εξαιρούνται τα οχήματα οδικής βοήθειας, εκχιονισμού και έκτακτης ανάγκης, εφόσον φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες ή ειδικού τύπου ελαστικά.

Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, πού θα χιονίσει

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε την Παρασκευή επικαιροποιήθηκε το Σάββατο  σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Επιδείνωση παρουσιάζει ο καιρός στη χώρα μας από το Σαββάτο από τα βόρεια με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας (της τάξεως των 8 – 10 βαθμών Κελσίου) και χιονοπτώσεις κυρίως στην κεντρική και τη βόρεια ηπειρωτική χώρα.

Παράλληλα θα επικρατήσουν θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο και θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα παραθαλάσσια.

Α. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:

α) Τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή θα χιονίσει και στα πεδινά της βόρειας Ελλάδος καθώς και στα ορεινά και ημιορεινά της Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της Στερεάς Ελλάδος.

β) Από τις πρωινές ώρες της Κυριακής (21-01-24) οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν στα ορεινά της Πελοποννήσου, της Εύβοιας και της Κρήτης ενώ θα σταματήσουν στη Θράκη και από το μεσημέρι στη Μακεδονία και την Ήπειρο.

γ) Τη Δευτέρα (22-01-24) ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Στερεάς, της Εύβοιας, της Πελοποννήσου και της Κρήτης, οι οποίες από το μεσημέρι σταδιακά θα σταματήσουν.

Β. Θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 8 και τοπικά 9 μποφόρ θα πνέουν:
α) Τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου (20-01-24) στο βόρειο και βαθμιαία στο κεντρικό και το νοτιοδυτικό Αιγαίο.
β) Την Κυριακή (21-01-24) οι θυελλώδεις βοριάδες θα επεκταθούν και στο υπόλοιπο Αιγαίο.
γ) Από τις μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας (22-01-24) οι θυελλώδεις βοριάδες θα περιοριστούν στα 8 μποφόρ, αρχικά στα βόρεια και από τις βραδινές ώρες και στο υπόλοιπο Αιγαίο. Εξασθένηση των ανέμων αναμένεται από τις πρωινές ώρες της Τρίτης (23-01-24).

Γ. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα προβλέπονται:
α. Από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου (20-01-24) στην Ήπειρο, την ανατολική Θεσσαλία, τη Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανώς τις Σποράδες.
β. Την Κυριακή (21-01-24) μέχρι τις πρωινές ώρες στην ανατολική Θεσσαλία και πιθανώς στις Σποράδες. Από την αρχή της ημέρας μέχρι αργά το απόγευμα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και μέχρι τη νύχτα στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Κακοκαιρία: Παρακολουθείστε live την εξέλιξή της

Αναλυτικά ανά περιοχές ο καιρός της Κυριακής (21/01)

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και πιθανώς νωρίς το πρωί μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα παραθαλάσσια. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές-ημιορεινές περιοχές καθώς και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Σταδιακή βελτίωση από το μεσημέρι.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο Θρακικό στα 8 και τοπικά έως 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από – 03 (μείον 3) έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και στη δυτική Πελοπόνησσο σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από τα βόρεια και από το μεσημέρι, σταδιακά θα εξασθενήσουν. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια από 3 έως 11 και εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές κατά διαστήματα ισχυρές στην ανατολική Στερεά, μέχρι τις πρωινές ώρες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της ανατολικής Στερεάς με εξασθένηση από το μεσημέρι.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 και στα ανατολικά έως 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Στις Κυκλάδες νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βρόχές. Στην Κρήτη, αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 8 με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 17 βαθμούς.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων από τα βόρεια και από το μεσημέρι.
Ανεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βορειοανατολικοί 7 με 8 και στα βόρεια τοπικά έως 9 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα αρχικώς νοτιοανατολικοί 5 με 7 που από το μεσημέρι θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων.
Θερμοκρασία: Στα βόρεια από 04 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στα νοτιότερα από 11 έως 17 και στα Δωδεκάνησα από 15 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Τα φαινόμενα που θα είναι κατά τόπους έντονα στην ανατολική Θεσσαλία και πιθανώς στις Σποράδες μέχρι το μεσημέρι θα εξασθενήσουν Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά μέχρι το απόγευμα.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από μείον δύο (-02) έως 07 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές μέχρι το απόγευμα.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 και στα ανατολικά έως 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά και τα βόρεια η θερμοκρασία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα γύρω ορεινά και ημιορεινά και τις πρώτες πρωινές ώρες πιθανώς μέσα στην πόλη. Σταδιακή βελτίωση από το μεσημέρι.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από μείον τρεις (-03) έως 08 βαθμούς Κελσίου.

Κακοκαιρία: Τι πρέπει να προσέξουν οι πολίτες

Συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την κακοκαιρία, απευθύνει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την κακοκαιρία.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή :

  • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
  • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων λόγω της κακοκαιρίας.

Παράλληλα τίθενται σε εφαρμογή τα επιχειρησιακά σχέδια, για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση χιονοπτώσεων και πλημμυρών καθώς και των συνοδών τους φαινομένων, ενώ οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα