Δωρεάν στην πόλη την Τρίτη 23 Ιανουαρίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 10'
Δωρεάν στην πόλη την Τρίτη 23 Ιανουαρίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΑΛΕΩΝ

Προτάσεις για όλους με δωρεάν είσοδο και ευκαιρίες για βόλτες χωρίς πορτοφόλι.

Ποικίλες δωρεάν εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα – τα οποία πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς – δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο την Τρίτη 23 Ιανουαρίου.

Έκθεση “Θεόδωρος Πανταλέων. Διάλογος Ονείρων με τον Salvador Dali”

Η γκαλερί Kapopoulos Fine Arts παρουσιάζει τα έργα που φιλοτέχνησε κατά τη διάρκεια των τα πέντε τελευταίων χρόνων ο συνεργάτης της και σημαντικός εκπρόσωπος του Ελληνικού σουρεαλισμού, Θεόδωρος Πανταλέων στην έκθεση με τίτλο “Θεόδωρος Πανταλέων, διάλογος Ονείρων με τον Salvador Dali”.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΑΛΕΩΝ

Ο Πανταλέων εξελίσσοντας εντυπωσιακά το προσωπικό του ύφος, παρουσιάζει μια σειρά έργων στα οποία τα μαγικά όντα, τα ιδιόμορφα αντικείμενα ή οι εξωτικοί καρποί και τα φαντάσματα της νεότητας του γίνονται εδώ οι φύλακες άγγελοι ενός πολύ προσωπικού παραδείσου. Πρόκειται για έργα που ο καλλιτέχνης δημιούργησε στα δύσκολα χρόνια της κρίσης και του εγκλεισμού, σαν μια διέξοδο και για τον ίδιο και για τους θεατές του, στο φως, στη μαγεία και στο όνειρο. Είναι κοινός τόπος, και το έχουν υπογραμμίσει οι διάφοροι μελετητές της ζωγραφικής του Πανταλέοντα, πως η δημιουργική επίδραση του Dali στο έργο του είναι σταθερή και επαναλαμβανόμενη.

Είναι λοιπόν ευτυχής η σύμπτωση της συνύπαρξης έξι ιστορικών γλυπτών του μεγάλου Ισπανού δασκάλου με τα τελευταία έργα του Έλληνα βιρτουόζου. Πρόκειται για θέματα που πρωτοζωγραφίζει ο Dali από την δεκαετία του ’30, όταν βρισκόταν υπό την άμεση επήρεια των φίλων του Buñuel και Lorca, τα οποία πολύ αργότερα την δεκαετία του ’70 μεταφέρει στις τρεις διαστάσεις ως γλυπτά, πράγμα που έκαναν και άλλοι σουρεαλιστές όπως ο Marx Ernst και ο Giorgio De Chirico. Πιο συγκεκριμένα, τα γλυπτά “Ο Χορός ή το Πρόσωπο του Χρόνου”, η “Επιμονή της Μνήμης”, τα “Λιωμένα Ρολόγια”, ή το “Σουρεαλιστικό Πιάνο”, πρωτοχυτεύονται ως πολλαπλά ήδη από το 1984. Μαγικός ρεαλισμός, ζωγραφική του φανταστικού και εικόνες του ονείρου συνυπάρχουν σε διάλογο.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΑΛΕΩΝ

Παράλληλα, στην γκαλερί θα παρουσιαστεί το πολυτελές λεύκωμα των εκδόσεων Καστανιώτη με τίτλο “Θεόδωρος Πανταλέων, 60 χρόνια ζωγραφική”. Εγκαίνια: Τρίτη 23  Ιανουαρίου (18:00 – 22:00) / Επιμέλεια: Μάνος Στεφανίδης, Καθηγητής Ιστορίας Τέχνης.

Laure Mary – “Spleen”

Η γκαλερί Δύο Χωριά παρουσιάζει την έκθεση “Spleen” της Laure Mary {Couégnias}, τη δεύτερη ατομική παρουσίαση της καλλιτέχνιδας στη γκαλερί. Στο “Spleen”, η Laure Mary καλεί τους θεατές να ξεφύγουν στιγμιαία από την πραγματικότητα και να βυθιστούν σε ένα ονειρικό τοπίο, σαν σε έναν ανέμελο περίπατο σε ένα φανταστικό και εξαιρετικά οικείο μέρος.

Δίνοντας τον τόνο της έκθεσης, η ίδια η καλλιτέχνιδα σημειώνει: Αυτή τη στιγμή ξεκινά ένας αντιφατικός και φευγαλέος περίπατος, σε έναν δρόμο που δεν οδηγεί πουθενά, σε αναζήτηση μιας απάτητης ακτής. Μπορεί κανείς να ακούσει τη διάφανη κραυγή –φίλη της σιωπής– που προστατεύει τους προσάνεμους χώρους.

Σε αυτόν τον μετέωρο και ακίνητο κατακλυσμό όπου εξατμίζεται η λήθη, οι ολισθηροί δρόμοι των συνομιλητών εξαντλούν τη φλογερή ενέργεια των ονειροπόλων. Το σημείο συνάντησης σε ένα μυστικό βασίλειο, όπου η ψυχή αναζητά μια υπέρτατη αλήθεια, δεν αφήνει ελεύθερο χρόνο για την ολοκλήρωση εκείνων που ανήκουν.

Laure Mary - "Spleen"

Η ζωή έχει μεθύσει με το νερό ενός ποταμού χωρίς μνήμη. Αυτή η στιγμή είναι τέλεια, μην ξυπνάς…

Η Laure Mary είναι μια καλλιτέχνιδα με ξεχωριστή προσέγγιση. Ξεκινά τη δημιουργική της διαδικασία γράφοντας ποιήματα και μεταφράζοντάς τα σε εικαστικά αριστουργήματα, ενσωματώνοντας με μαεστρία τεχνικές εμπνευσμένες από κλασικούς Ευρωπαίους ζωγράφους. Αντλώντας επιρροές από γνωστούς σουρεαλιστές, απεικονίζει αριστοτεχνικά καθημερινές σκηνές και τοπία μέσα από την αλληλεπίδραση φωτός και σκιάς, απηχώντας τις λεπτές αποχρώσεις που απαντώνται στην ολλανδική ζωγραφική. Πέρα από τα αισθητικά τους θέλγητρα, τα έργα της εμβαθύνουν με οξυδέρκεια στο θέμα της μοναξιάς του ατόμου και της αέναης αναζήτησης για εσωτερική γαλήνη και σύνδεση με τους άλλους.

Στο πλαίσιο του “Spleen”, οι ελαιογραφίες της LaureMary επιμένουν να ενσαρκώνουν την ξεχωριστή σουρεαλιστική προσέγγισή της, η οποία παραπέμπει στους αινιγματικούς γρίφους του Μαγκρίτ, όπου οικεία αντικείμενα και τόποι αναταξινομούνται σε αντισυμβατικές και προκλητικές συνθέσεις. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η καλλιτέχνιδα αποκλίνει από το καθιερωμένο στυλ της σε αυτά τα πρόσφατα έργα της, εισάγοντας ανθρώπινες μορφές και σχέδια οριγκάμι στις συνθέσεις της.

Η χρωματική παλέτα της έκθεσης περιλαμβάνει βαθιά γκρι, μπλε και ροζ, ανακαλώντας την ατμόσφαιρα των ταινιών του Στηβ Μακ Κουήν ή του Μάικ Λι και αναπαράγοντας την ατμόσφαιρα του “Spleen”, δηλαδή της μελαγχολίας. Παρότι ο αρχικός τόνος μπορεί να φαντάζει ζοφερός, η LaureMary επιλέγει να ατενίσει τη ζωή μέσα από ροζ γυαλιά, προσφέροντας μια ποιητική προοπτική που ανοίγει δρόμους προς ένα μαγικό βασίλειο γεμάτο ελπίδα και όνειρα. Για να καθοδηγήσει τους θεατές στην πραγμάτωση αυτού του απατηλού κόσμου, θέτει μια σειρά υπαρξιακών ερωτημάτων μέσα από τους τίτλους των έργων της: Συνέβη κάτι εδώ; Είχε στ’ αλήθεια σημασία; Βελτιώνεσαι; Είσαι έτοιμος;

Hλίας Βασιλός –  “Spatial Structures”

Ο Εικαστικός Κύκλος ΔΛ παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Ηλία Βασιλού με τίτλο “Spatial Structures”. 

Hλίας Βασιλός / "Spatial Structures"

Ο Ηλίας Βασιλός παρουσιάζει μία σειρά ζωγραφικών έργων που σχετίζονται με την έννοια του χώρου και της δομής. Η διαδικασία της επανάληψης της γραφής και των αλληλεπικαλυπτόμενων πλεγμάτων από χαρτοταινίες και στένσιλ κατά τη διαδικασία δημιουργίας των έργων, οδηγούν τον καλλιτέχνη σε μία στενή σχέση με το χώρο, το χρόνο και τη δομή. Μέσα από πίνακες ζωγραφισμένους με λάδια και σπρέι σε καμβά, ο καλλιτέχνης αναπτύσσει μία εικαστική πρόταση όπου η επανάληψη της χειρονομίας και η μαθηματικοποίηση της δημιουργικής διαδικασίας γίνεται κατά κάποιο τρόπο μία ‘‘ γραφή χρόνου ’’, που σε συνδυασμό με τη ρυθμικότητα των έργων επιτρέπουν τη δημιουργία ενός εικονικού χώρου ενατένισης και φιλοσοφικού αναστοχασμού.

Hλίας Βασιλός / "Spatial Structures"

Προκύπτουν έτσι πολυεπίπεδες συνθέσεις από χρώματα, σχήματα, πλέξεις σημείων και γραμμών, όπου ο καλλιτέχνης καλείται να διερευνήσει τις σχέσεις μεταξύ μονάδας και συνόλου, χώρου και χρόνου, μικρόκοσμου και μακρόκοσμου, αλλά και στη συνέχεια την τοποθέτηση του ίδιου του ανθρώπου στο χώρο. Καλεί έτσι τον θεατή, μέσω των έργων και των τίτλων τους, να περιπλανηθεί σε ένα αχανές ταξίδι οπτικής αντίληψης και θέασης των πραγμάτων που τον περιβάλλουν. Περισσότερα στο ikastikoskiklos.com.

Ireland Wisdom στην Breeder

Η γκαλερί The Breeder με χαρά υποδέχεται στο The Breeder Open Studio την ανερχόμενη αμερικανίδα καλλιτέχνιδα με το ιδιαίτερο εικαστικό ιδίωμα, Ireland Wisdom, για μια περίοδο δύο μηνών, αρχίζοντας τον Ιανουάριο του 2024.

Η πρωτοβουλία του The Breeder Open Studio έχει στόχο να προσφέρει την ευκαιρία στον καλλιτέχνη και τον επισκέπτη να συνομιλήσουν και να δημιουργήσουν μια σχέση εξελικτική με την πάροδο του χρόνου. Σε αυτό το πλαίσιο, η Wisdom θα εγκατασταθεί στον δεύτερο όροφο της γκαλερί και θα τον μετατρέψει σε στούντιο όπου φιλοδοξεί να αναβιώσει την παράδοση της ζωγραφικής με ζωντανά μοντέλα, εστιάζοντας κυρίως στο γυμνό.

Η Wisdom έλαβε κλασική εκπαίδευση στην αναπαραστατική ζωγραφική στην Ακαδημία Τεχνών της Φλωρεντίας, όπου για τρία χρόνια εξασκήθηκε στην ζωγραφική με ζωντανά μοντέλα. Πολλά από τα πρόσωπα που έχει φιλοτεχνήσει τα γνώρισε στο Zorthian Ranch – ένα ράντσο 48 στρεμμάτων που λειτουργεί για περισσότερα από 70 χρόνια στο βουνό της Altadena στην Καλιφόρνια, όπου διασημότητες όπως οι Andy Warhol, Bob Dylan, Charlie Parker, Segovia, Richard Feynman και πολλοί άλλοι συγκεντρώνονταν για να ανταλλάξουν ιδέες και να ζήσουν βακχικές στιγμές με τον τελευταίο ιδιοκτήτη του ράντσου, τον Αρμένιο καλλιτέχνη Jirayr Zorthian.

Οι επιρροές της Wisdom ποικίλλουν, από τον Boticelli, τον Albrecht Dürer και τον Velazquez έως την Dorothea Tanning. Η σύνθεση σε κάποια από τα έργα της θυμίζει τις κάρτες ταρώ και την επιπεδότητα των μωσαϊκών των βυζαντινών εκκλησιών ενώ ταυτόχρονα αντλεί τη θεματολογία της από την σύγχρονη εικονογραφία. Όλα τα πρόσωπα τοποθετούνται σε ένα σκοτεινό φόντο που θυμίζει Γκόγια και απογυμνώνονται από την αίσθηση του τόπου και του χρόνου, αποπνέοντας μια παρελθοντική ατμόσφαιρα συνδεδεμένη όμως πάντα με την σύγχρονη πραγματικότητα και επιδεικνύοντας εμμονή στην αποτύπωση της λεπτομέρειας. Για την Wisdom η ζωγραφική είναι η συνάντηση παλαιών αξιών, κλασικής εικονογραφίας και τεχνοτροπίας με την φρεσκάδα του νέου σε έναν νέο διαχρονικό τόπο όπου ένα νέο σύστημα αξιών μπορεί να γεννηθεί.

Γεννημένη το 1996, η Ireland Wisdom ζει και εργάζεται στο Λος Άντζελες, από όπου και κατάγεται. Ατομικές εκθέσεις της έχουν παρουσιαστεί στα Kontemporary Residency, Σεούλ, Κορέα, Bowlish House, Somerset, Ην Βασ., Carlye Parker, Λος Άντζελες. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στο Μαϊάμι, ΗΠΑ, τη Σεούλ, Κορέα, το Λος Άντζελες, ΗΠΑ, τη Φλωρεντία, Ιταλία, τη Σάντα Μόνικα, ΗΠΑ. Η δουλειά της έχει παρουσιαστεί σε εκδόσεις όπως το Artnews, το LA Weekly και το Cultured Magazine, ανάμεσα σε άλλα.

Οι επισκέπτες θα μπορούν να γνωρίσουν την καλλιτέχνιδα και να παρακολουθήσουν την δημιουργική διαδικασία από κοντά. Το επιστέγασμα αυτής της περιόδου θα είναι η παραγωγή ενός νέου έργου το οποίο θα εκτεθεί στην γκαλερί τον Μάρτιο του 2024. The Breeder, Ιάσονος 45, 10436 Αθήνα. www.thebreedersystem.com.

Αμφι-Θεατρικό Opening Δραματικής Σχολής

Η Δραματική Σχολή, σε συνεργασία με τις Σχολές Μουσικής του Ωδείου Αθηνών, γιορτάζει την πρώτη εμφάνισή της στο Κέντρο Τεχνών και στο Αμφιθέατρο Ιωάννης Δεσποτόπουλος του Ωδείου Αθηνών, με την παρουσίαση δύο παραστάσεων από τους τελειόφοιτους σπουδαστές της. Ο ΛΑΜΠΡΟΣ του Διονυσίου Σολωμού και Η Τραγωδία του Ανθρώπου (ΣΚΗΝΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ) του Imre Madách.

Περισσότερα στο athensconservatoire.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα