Πόσο συχνά προκαλεί τριχοφάγο η νόσηση με Covid
Διαβάζεται σε 4'Η συχνότητα εμφάνισης γυροειδούς αλωπεκίας μετά την νόσηση με Covid-19 αυξάνεται σημαντικά σε όλες τις ομάδες άνω των 20 ετών και ανεξαρτήτως φύλου.
- 22 Ιανουαρίου 2024 12:36
Η λοίμωξη Covid-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος), η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες.
Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και επανεμφάνιση της γυροειδούς αλωπεκίας μετά τη νόσηση με Covid-19.
Ωστόσο, τα στοιχεία που υποστηρίζουν τη συσχέτιση μεταξύ Covid και γυροειδούς αλωπεκίας ήταν περιορισμένα μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στο JAMA Dermatology στις 10 Ιανουαρίου 2024, και συνοψίζουν η pαθολόγος Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και η bιολόγος Παναγιώτα Ζαχαράκη, σε σύγκριση 259.369 ασθενών με Covid-19 με αντίστοιχους υγιείς (μάρτυρες) που δεν είχαν νοσήσει, βρέθηκε ότι η επίπτωση της γυροειδούς αλωπεκίας σε ασθενείς με Covid ήταν αναλογικά υψηλότερη από την επίπτωση στην ομάδα ελέγχου.
Κατά τη μελέτη αυτή, η συχνότητα εμφάνισης γυροειδούς αλωπεκίας μετά την νόσηση με Covid-19 αυξήθηκε σημαντικά σε όλες τις ομάδες άνω των 20 ετών, ανεξαρτήτως φύλου.
Αυτή η σημαντική αύξηση της επίπτωσης και του επιπολασμού της γυροειδούς αλωπεκίας μετά τη νόσηση με κορονοϊό, υποστηρίζει τον πιθανό ρόλο του ιού στην εμφάνιση και έξαρση της γυροειδούς αλωπεκίας, αν και άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες επίσης, όπως το ψυχολογικό στρες, μπορεί να έχουν συμβάλει στην εμφάνιση της γυροειδούς αλωπεκίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Οι πιθανοί μηχανισμοί της γυροειδούς αλωπεκίας μετά την Covid-19 περιλαμβάνουν αντιγονική μοριακή μίμηση μεταξύ του SARS-CoV-2 και των αντιγόνων του θύλακα της τρίχας, ενεργοποίηση κυτταροκινών και ακολούθως ενεργοποίηση της φλεγμονώδους απόκρισης.
Αυτή η μελέτη αναδεικνύει την επιδημιολογική συσχέτιση μεταξύ της Covid-19 και της γυροειδούς αλωπεκίας, και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επικυρώσουν την συσχέτιση μεταξύ διαφόρων ανοσολογικών νοσημάτων και της νόσησης από Covid-19.
Τι είναι η γυροειδής ασλωπεκία
Η γυροειδής αλωπεκία ή τριχοφάγος είναι μία διαταραχή που χαρακτηρίζεται από απώλεια τριχών και επηρεάζει περίπου το 2% του πληθυσμού.
Τυπικά προκαλεί πλάκες με απώλεια τριχών, το μέγεθος των οποίων μπορεί να κυμαίνεται από μία μικρή περιοχή στρογγυλού σχήματος στο μέγεθος ενός νομίσματος μέχρι ολική απώλεια τριχών στο κεφάλι.
Πως εξελίσσεται η νόσος
Στη γυροειδή αλωπεκία, το ανοσοποιητικό ουσιαστικά επιτίθεται στους θυλάκους των τριχών (τις δομές που είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη των τριχών), με αποτέλεσμα την απώλεια μαλλιών ή ακόμη και την αποτροπή της εκ νέου ανάπτυξής τους.
Η απώλεια τριχών μπορεί να είναι μόνιμη, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η νόσος μπορεί να υποχωρήσει από μόνη της.
Η γυροειδής αλωπεκία μπορεί να επηρεάσει διάφορες περιοχές του σώματος.
Τα μαλλιά μπορεί να πέσουν δημιουργώντας στο κεφάλι περιοχές χωρίς τρίχες με στρογγυλό ή ωοειδές σχήμα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι ασθενείς μπορεί να έχουν απώλεια μαλλιών σε ολόκληρο το τριχωτό της κεφαλής.
Επιπλέον, μπορεί να επηρεαστούν περιοχές του προσώπου όπως τα φρύδια, οι βλεφαρίδες ή τα γένια (στους άνδρες).
Σε κάποιες περιπτώσεις, η γυροειδής αλωπεκία μπορεί να οδηγήσει σε ολική απώλεια τριχών σε ολόκληρο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων της βουβωνικής χώρας και των μασχαλών.
Πόσο θα διαρκέσει η απώλεια τριχών
Η γυροειδής αλωπεκία δεν καταστρέφει τους θυλάκους των τριχών, επομένως η τρίχα μπορεί να αναπτυχθεί ξανά.
Ωστόσο, πολύπλοκα σήματα του ανοσοποιητικού συστήματος μπορούν να εμποδίσουν τον κύκλο ανάπτυξης της τρίχας.
Μερικοί ασθενείς μπορεί να ανακτήσουν μερικά ή όλα τα μαλλιά τους, ακόμη και χωρίς θεραπεία, σε άλλες περιπτώσεις, η απώλεια τριχών μπορεί να είναι μόνιμη, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που οι ασθενείς έχουν επαναλαμβανόμενους κύκλους απώλειας και αναγέννησης μαλλιών.