Νικόλας Πλυτάς: όλα όσα θέλεις να μάθεις για τον Έλληνα παγκόσμιο πρωταθλητή του surf foil

Διαβάζεται σε 6'
Νικόλας Πλυτάς: όλα όσα θέλεις να μάθεις για τον Έλληνα παγκόσμιο πρωταθλητή του surf foil

Αν και είναι μόλις 28 ετών, μετρά ήδη 11 χρόνια στον πρωταθλητισμό, με αξιοζήλευτες διακρίσεις σε Πανελλήνιες, Πανευρωπαϊκές και Παγκόσμιες διοργανώσεις κυρίως στο θαλάσσιο σκι, αλλά και το wakeboarding, skateboarding, snowboarding και surfing.

Ο Νικόλας Πλυτάς σε αριθμούς:

  • 28 χρονών
  • 5 ετών ξεκίνησε τα water sports
  • 11 χρόνια στον πρωταθλητισμό
  • 1ος αθλητής παγκοσμίως που προσγείωσε backflip στο νερό χωρίς βοήθεια μηχανής, κύματος ή αέρα!!!
  • 5 – 6 σπασμένες σανίδες μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια
  • 15 χρόνια ανήκει στην ομάδα αθλητών της Red Bull

Αμέτρητες συμμετοχές σε αγώνες… και φυσικά πολλοί-πολλοί κερδισμένοι αγώνες! Μάλιστα, για δύο συνεχόμενες χρονιές (2018 – 2019) εκπροσώπησε τη χώρα μας στο ISA World Surfing Games στην Ιαπωνία, ένα από τα κορυφαία πρωταθλήματα στον χώρο του.

Ο Νικόλας Πλυτάς ξεκίνησε να ασχολείται με τα water sports σε ηλικία 5 ετών, στον Ναυτικό Όμιλο της Βουλιαγμένης, εκεί όπου μεγάλωσε. Είτε πρόκειται για αθλήματα του νερού, είτε του βουνού, μιλάμε για ένα μοναδικό ταλέντο που έχει ο Νικόλας και μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι πλέον Νικόλας και σανίδα είναι σχεδόν συνώνυμες λέξεις.

Συναντηθήκαμε μαζί του για να τον γνωρίσουμε καλύτερα και για να ικανοποιήσουμε την περιέργειά μας για τα watersports και την αγάπη του για αυτά. Έτσι προέκυψε μια συζήτηση γεμάτη από ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

Εξήγησέ μας με δικά σου λόγια τι είναι foil.

Η δυνατότητα να τσουλάς πάνω στο νερό με κάποιο «όχημα» με υπερβολικά μειωμένη τριβή. Αυτό το πετυχαίνεις χρησιμοποιώντας κάτω από το όχημα ένα πόδι που στο τέλος του έχει ένα φτερό παρόμοιο με του αεροπλάνου. Πηγαίνοντας πάνω από κάποια ταχύτητα δίνεται η δυνατότητα να ξεκολλήσει το όχημα από το νερό και να ξεκινήσεις να στηρίζεσαι μόνο πάνω στο foil. Το foil θα το δούμε κάτω από σανίδες παρόμοιες με του surf, κάτω από windsurf, wing foil, κάτω από ιστιοπλοϊκά αλλά και επίσης κάτω από σκάφη. Αυτό που θα δείτε εμένα να κάνω είναι το πρώτο, το surf foil.

Τι σε έχει τραβήξει τόσο σε αυτό το άθλημα;

Μου έχει δώσει την δυνατότητα να εξελίξω τους ορίζοντες μου στο τι είναι πιθανό στα αθλήματα στην θάλασσα. Ένα καλό παράδειγμα είναι ότι κατάφερα να προσγειώσω το πρώτο backflip παγκοσμίως που έχει γίνει πάνω στο νερό χωρίς την βοήθεια μηχανής, κύματος ή αέρα. Αυτό δεν θα ήταν δυνατό με κανένα άλλο άθλημα.

Τι εξάσκηση και προετοιμασία χρειάζεται σε καθημερινή βάση για να αποδίδεις στο foil;

Το πιο σημαντικό για εμένα είναι να περνάω όσο πιο πολύ χρόνο γίνεται στο νερό. Όμως τον χειμώνα θα είμαι συχνά στο γυμναστήριο ώστε να γίνομαι πιο δυνατός και να αντέχω δυνατές πιέσεις στις προσγειώσεις μου. Παράλληλα κάποια διαστήματα θα κάνω λίγο ενόργανη γυμναστική για να νιώθω καλύτερα στον αέρα.

Ποια είναι η πιο εντυπωσιακή και ποια η πιο δύσκολη τοποθεσία στην οποία έχεις κάνει ποτέ κάποιο από τα water sports που κάνεις;

Το πιο τρομακτικό σημείο που έχω κάνει surf είναι στην Nazare της Πορτογαλίας. Εκεί μπορείς να βρεις τα μεγαλύτερα κύματα στον κόσμο. Δεν ήταν τόσο δύσκολο, απλά δεν συγχωρούνταν λάθη.

Ποια είναι η πιο ανατρεπτική ή και αστεία στιγμή που έχει ζήσει κάνοντας foil ή wakeboard;

Οι πιο ανατρεπτικές στιγμές είναι όταν προσπαθώ να κάνω κάτι για πολύ καιρό και τελικά το πετυχαίνω. Υπάρχουν στιγμές που για έναν μήνα προσπαθώ ένα καινούριο κόλπο. Νιώθω ότι δεν θα βγει και απογοητεύομαι. Όταν όμως το καταφέρνω ανθίζει ένα υπέροχοσυναίσθημα.

Εάν θα μπορούσες να κάνεις οπουδήποτε στον κόσμο κάποιο water sport, ποιό θα ήταν το τέλειο μέρος και γιατί;

Η αλήθεια είναι ότι είμαι πολύ χαρούμενος με τις συνθήκες που προσφέρει η Ελλάδα αρκετές φορές. Τα υπόλοιπα μέρη που θα ήθελα να κάνω watersports είναι άπειρα. Υπάρχουν τόσα απίστευτα μέρη στον κόσμο. Ένα από αυτά είναι η Γαλλική Πολυνησία.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζεις κατά τη γνώμη σου στο foil;

Να καταφέρω να κάνω πιο εξελιγμένο το foil σαν άθλημα «προσγειώνοντας» κόλπα που δεν έχουν ξαναγίνει.

Αν επέλεγες ένα διαφορετικό άθλημα, ποιο θα ήταν αυτό και γιατί;

Δεν θα επέλεγα κάτι άλλο, σίγουρα.

Αν έπρεπε να επιλέξεις ένα τραγούδι που θα έπαιζε κάθε φορά που κάνεις foil ή wake, ποιο θα ήταν αυτό και γιατί;

Οποίο τραγούδι παίζει συνέχεια όσο πολύ και να σου αρέσει κάποια στιγμή σε κουράζει. Για αυτό προσπαθώ τα τραγούδια που μου αρέσουν πολύ να τα ακούω επιλεκτικά. Επίσης αναλόγως την ημέρα ή τις συνθήκες αλλάζει η όρεξη μου για το τι θέλω να ακούσω.

Τι έχεις μάθει για τον εαυτό σου μέσα από αυτό το άθλημα; Ή αντίστοιχα τι σε έχει διδάξει το άθλημα.

Να εμπιστεύομαι την διαδικασία. Όπως ανέφερα και πιο πάνω, ένα καινούριο κόλπο θα περάσει από πολλά στάδια μέχρι να βγει, εκεί πρέπει κάποιος να εμπιστευτεί τη διαδικασία και να συνεχίσει να πιστεύει στον στόχο του.

Περιέγραψε μας ένα ιδανικό water sports project για εσένα.

Συνέχεια εξελίσσετε το τι είναι ιδανικό για εμένα. Συνέχεια ανεβαίνει ο πήχης που βάζω. Το πιο σημαντικό είναι να έχεις ένα όραμα και να καταφέρεις να το κάνεις πραγματικότητα.

Ποια είναι τα πλάνα σου για το 2024; Θα επικεντρωθείς σε κάποιο άθλημα περισσότερο;

Έχω σκοπό να πιέσω τα όρια μου στο foil, αλλά και ταυτόχρονα να κάνω και κάποιες άλλες ιδέες μου πραγματικότητα. Θα τις δείτε μέσα στο 2024.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα