Ο Κασσελάκης στο κατώφλι της Βουλής και ο υπουργός που δεν είναι εκεί

Διαβάζεται σε 4'

Μια απουσία καταγράφεται μέχρι στιγμής από την κυβέρνηση στην “μάχη της επιστολικής ψήφου” ενώ συνειρμούς δημιουργεί η παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έξω από την αίθουσα της Ολομέλειας

Αυτός που λείπει

Χαμός γίνεται, ήδη, δύο μέρες στην Βουλή με το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο και την τροπολογία της Νίκης Κεραμέως. Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας όλοι είναι εκεί (πλήν του πρωθυπουργού που ασθένησε φυσικά) εκτός από έναν…

Ο λόγος για τον Μάκη Βορίδη που έχει πάνω από ένα λόγους να είναι όχι απλά παρών, αλλά καθοριστικός παράγοντας των εξελίξεων.

Αρχικά γιατί είναι ο υπουργός ο οποίος έχει επιφορτιστεί με το κοινοβουλευτικό έργο. Δηλαδή τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς και τις ψηφοφορίες, ότι ακριβώς γίνεται αυτές τις μέρες.

Επίσης γιατί είναι πρώην υπουργός Εσωτερικών και από τα πρόσωπα που χειρίστηκαν το θέμα της ψήφου των απόδημων και της ψήφου γενικώς. Πώς είναι δυνατόν να λείπε (έως τώρα) από το «πάρτι»;

Στελέχη της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν πως όσα γίνονται αυτές τις μέρες στην Βουλή είναι μέρος του «σχεδίου Βορίδη» για την αλλοίωση του εκλογικού σώματος. Η απουσία του υπουργού άραγε αποτελεί διάψευση η επιβεβαίωση αυτού του ισχυρισμού; Και τα δύο μπορεί να συμβαίνουν.

Στο κατώφλι

Η εικόνα του Στέφανου Κασσελάκη να στέκεται στο …κατώφλι της Αίθουσας της Ολομέλειας της Βουλής ενώ ο Σωκράτης Φάμελλος ετοιμάζονταν να εκφράσει την θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την επιστολική ψήφο έχει πολλές αναγνώσεις.

Η πρώτη (κι αυτή που μάλλον θέλησε να συμβολίσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ) είναι το ενδιαφέρον του για τους ομογενείς. Άλλωστε λίγο νωρίτερα στην ομογενειακή καταγωγή του είχε αναφερθεί η Νίκη Κεραμέως προκαλώντας τον να ψηφίσει το νομοθέτημα και την τροπολογία της.

Η δεύτερη όμως αφορά έναν πολιτικό αρχηγό που …δεν μπορεί να μπει στην αίθουσα της Βουλής. Μία συνθήκη την οποία ο ίδιος έχει επιλέξει. Διαλέγοντας – όπως ο ίδιος έχει πει- να μεταθέσει την απόκτηση της κοινοβουλευτικής ιδιότητας για αργότερα.

Αξίζει πάντως κανείς να αναρωτηθεί σε τέτοιες καταστάσεις αν η παρουσία του στο κοινοβούλιο θα ήταν ωφέλιμη ή όχι για τον ΣΥΡΙΖΑ. Μια και ήδη η κυβέρνηση τον έχει στοχεύσει ως «αδύναμο κρίκο» στην αντιπολίτευση.

Αντανακλαστικά

Αν πάντως σε αυτή την κοινοβουλευτική συγκυρία της κατάθεσης τροπολογίας για την επέκταση της επιστολικής ψήφου των απόδημων θελήσουμε να κρίνουμε τα … αντανακλαστικά της αντιπολίτευσης είναι σαφές πως το ΠΑΣΟΚ νίκησε κατά κράτος τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όταν εξελίχθηκε η κοινοβουλευτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης σε πολύ λίγο χρόνο το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη πήρε τις αποφάσεις του και «έστησε» τον αντιπολιτευτικό του λόγο. Αυτόν τον οποίο επισφράγισε και η χθεσινή ομιλία του προέδρου του.

Είναι χαρακτηριστικό πως λίγη ώρα μετά την κατάθεση της τροπολογίας από την Νίκη Κεραμεώς ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, είχε ήδη εκφράσει την κριτική του κόμματος προϊδεάζοντας για την στάση του. Την ίδια στιγμή η γραμματέας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Θοδώρα Τζάκρη από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολιτευσης  συνεχώς έσκυβε προς τα έδρανα του ΠΑΣΟΚ για να πληροφορηθεί τι πρόκειται να κάνει.

Όπως εύλογα άλλωστε αντιλαμβάνεται κανείς και στην συνέχεια η στάση του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτή που καθόρισε την στάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αποτελέσματα

Παρότι η Νέα Αριστερά καταγράφεται γενικά στις δυνάμεις …διαμαρτυρίας στο κοινοβούλιο, όπως φαίνεται καταφέρνει ήδη να επιτυγχάνει άμεσα και απτά αποτελέσματα.

Αυτό τουλάχιστον δείχνει η ερώτηση που απεύθυνε η Μερόπη Τζουφη στον υπουργό Περιβάλλοντος Θόδωρο Σκυλακάκη, σχετικά με το φαινόμενο της αιθαλομίχλης στο νομό Ιωαννίνων. Ζητώντας την λήψη συγκεκριμένων μέτρων.

Στην απάντησή του ο Θόδωρος Σκυλακάκης ανέλαβε δέσμευση αναφέροντας πως «σε σχέση με το αν θα μπορούσαμε στο επόμενο «Εξοικονομώ» να δούμε, ειδικά στα Γιάννενα, μία αυξημένη επιδότηση στο θέμα των αντλιών θερμότητας, είναι κάτι στο οποίο είμαι θετικός για να το εξετάσουμε ως Υπουργείο, μια που, πράγματι, το φαινόμενο αυτό των μικροσωματιδίων και υπαρκτό είναι και δύσκολο να αντιμετωπιστεί με άλλα μέσα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα