Ρωσία: Γιατί είναι δύσκολο να πούμε τι προκάλεσε τη συντριβή του αεροσκάφους
Διαβάζεται σε 3'Χωρίς την ύπαρξη βίντεο που να αποδεικνύει το αφήγημα της Ρωσίας, όλα τα ενδεχόμενα για τη συντριβή του αεροσκάφους παραμένουν ανοιχτά. Ποια στοιχεία υπάρχουν μέχρι τώρα.
- 24 Ιανουαρίου 2024 16:23
Διαφορετικές είναι οι εκδοχές της Ρωσίας και της Ουκρανίας για το μεταγωγικό αεροσκάφος Ilyushin-76, το οποίο συνετρίβη νωρίτερα σήμερα, Τετάρτη (24/1), στην περιφέρεια Μπέλγκοροντ, με τη Μόσχα να “δείχνει” το Κίεβο ως υπαίτιο για την κατάρριψη του αεροσκάφους, το οποίο από την πλευρά του αρνείται κάθε σχέση με τη συντριβή.
Σύμφωνα με την εκδοχή της Ρωσίας, το IL-76 καταρρίφθηκε από ουκρανικά συστήματα αεράμυνας.
Μια τέτοια θεωρία θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί σε περίπτωση ύπαρξης βίντεο που δείχνει το ίχνος του πυραύλου ή την πραγματική στιγμή που χτυπήθηκε το αεροσκάφος.
Ωστόσο, όπως σημειώνει το BBC, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποιο τέτοιο βίντεο και, με βάση το διαθέσιμο υλικό, είναι δύσκολο να πει κανείς με βεβαιότητα τι προκάλεσε τη συντριβή του αεροσκάφους.
Σε βίντεο που έχει δει το φως της δημοσιότητας, φαίνεται το αεροσκάφος να κατεβαίνει προς το έδαφος. Κάποια στιγμή, ένα μεγάλο θραύσμα αποκολλάται από αυτό και πιθανολογείται ότι στη συνέχεια ξεσπούν φλόγες γύρω από το αριστερό φτερό.
Ωστόσο, το παραπάνω βίντεο δεν μπορεί να θεωρηθεί αδιάσειστη απόδειξη ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε, ούτε όμως και να διαψεύσει αυτή την εκδοχή.
Τα ενδεχόμενα για τους πυραύλους
Το σημείο της συντριβής βρίσκεται περίπου 90-100 χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα, κάτι που σημαίνει ότι η Ουκρανία έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει κάποια αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα μεσαίου βεληνεκούς.
Για παράδειγμα, θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί το Patriot SAM. Το IRIS-T SLM, το οποίο είναι γνωστό ότι υπάρχει στο οπλοστάσιο της Ουκρανίας, έχει βεληνεκές 40 χλμ. και είναι απίθανο να φτάσει σε τέτοια απόσταση.
Εάν η Ουκρανία, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι στη Ρωσία, χρησιμοποιούσε το Patriot SAM, τότε το βεληνεκές της οικογένειας πυραύλων PAC 2 είναι 160 χλμ. Από τη μία πλευρά, με αυτό το βεληνεκές, δεν υπάρχει λόγος να τοποθετηθεί κοντά στα σύνορα, με κίνδυνο να εκτεθεί σε ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή πλήγματα πυροβολικού.
Από την άλλη πλευρά, η αξία του για την υπεράσπιση στρατηγικά σημαντικών αντικειμένων είναι σημαντική. Δεν είναι σαφές εάν η Ουκρανία θα διακινδύνευε να χρησιμοποιήσει ένα τόσο κρίσιμο όπλο για την κατάρριψη ενός αεροσκάφους, όταν θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει εναντίον των ρωσικών πυραύλων Kinzhal αντί αυτού.
Οι νέοι ισχυρισμοί της Ρωσίας
Η Μόσχα κατηγόρησε νωρίτερα το Κίεβο για την κατάρριψη του αεροπλάνου, χωρίς ωστόσο να παρέχει αποδείξεις.
Τώρα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας προβάλλει τον ίδιο ισχυρισμό, λέγοντας ότι το ραντάρ του εντόπισε την εκτόξευση δύο ουκρανικών πυραύλων.
Η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει ότι το αεροπλάνο πετούσε από το Τσκαλόφσκι κοντά στη Μόσχα στο Μπέλγκοροντ για να μεταφέρει ουκρανικό στρατιωτικό προσωπικό για ανταλλαγή.
“Το αεροπλάνο καταστράφηκε από τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις από την περιοχή Lyptsi, στην περιοχή του Χάρκοβο, με τη χρήση αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος. Ο εξοπλισμός ραντάρ των ρωσικών αεροδιαστημικών δυνάμεων παρατήρησε την εκτόξευση δύο ουκρανικών πυραύλων”, αναφέρει η ανακοίνωση.
Κατηγορώντας την Ουκρανία ότι “παραμελεί τις ζωές των πολιτών της”, το υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι η ανταλλαγή συμφωνήθηκε για το απόγευμα στο σημείο ελέγχου Kolotilovka στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.
Η ουκρανική ηγεσία γνώριζε ότι το ουκρανικό στρατιωτικό προσωπικό θα μεταφερόταν με στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη, προσθέτουν οι Ρώσοι.
Υπενθυμίζεται ότι το BBC δεν μπορεί ακόμη να εξακριβώσει ποιοι επέβαιναν στο αεροπλάνο – ή γιατί συνετρίβη.