Δωρεάν στην πόλη το Σαββατοκύριακο: 8 προτάσεις χωρίς είσοδο 26 – 28/1

Διαβάζεται σε 10'
Δωρεάν στην πόλη
Βόλτα στην πόλη Εικόνα αρχείου / PEXELS

Δωρεάν εκθέσεις, εκδηλώσεις και ποικίλες ευκαιρίες για ψυχαγωγία αυτό το Σαββατοκύριακο.

Εκθέσεις τέχνης, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και όμορφες εκδηλώσεις για να περάσουμε ποιοτικές στιγμές με φίλους, με τα παιδιά και με τον εαυτό μας, πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο από διάφορους πολιτιστικούς οργανισμούς και φορείς, και δίνουν την ευκαιρία να βγούμε από το σπίτι, χωρίς να ξοδέψουμε ούτε… ευρώ.

Τι μπορείς να κάνεις εντελώς δωρεάν την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου και το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου;

27ο Παζάρι Βιβλίου 2024 στην Πλατεία Κλαυθμώνος

Το 27ο Παζάρι Βιβλίου 2024 ξεκινάει στην Πλατεία Κλαυθμώνος, προσφέροντας στο αναγνωστικό κοινό χιλιάδες τίτλους βιβλίων σε πολύ χαμηλές τιμές, που αρχίζουν από μόλις 1 ευρώ! Στο 27ο Παζάρι Βιβλίου 2024, όπως κάθε χρόνο, συμμετέχουν εκδότες από όλη την Ελλάδα (μέλη πρωτοβάθμιων σωματείων), προσφέροντας πάνω από 8.500 τίτλους βιβλίων, σε τιμές, που δεν ξεπερνούν το 30% της αρχικής τους λιανικής τιμής.

έκθεση βιβλίων
Βιβλία φωτό αρχείου / PIXABAY

Από την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου έως και την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιείται το μεγαλύτερο και πλέον οργανωμένο Παζάρι Βιβλίου στην πόλη των Αθηνών, σε μία σύγχρονη, υπαίθρια-στεγασμένη εγκατάσταση. Το αθηναϊκό, και όχι μόνο, αναγνωστικό κοινό έχει την ευκαιρία να προμηθευτεί βιβλία από μία μεγάλη ποικιλία τίτλων, όλων των κατηγοριών και για όλες τις ηλικίες.

Το 27ο Παζάρι Βιβλίου 2024, θα λειτουργεί καθημερινές με ελεύθερη είσοδο, Σάββατα και Κυριακές από τις 09:00 το πρωί έως και τις 21:00 το βράδυ, από 26 Ιανουαρίου έως και 18 Φεβρουαρίου 2024.

Συζήτηση με αφορμή την παράσταση «Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης και το φάσμα των φατριών»

Ο Θεατρικός Οργανισμός «Νέος Λόγος», παρουσιάζει, στο Studio Μαυρομιχάλη, το νέο έργο του Παντελή Μπουκάλα, «Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης και το φάσμα των φατριών» σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή, Στέλλας Κρούσκα και Κλεοπάτρας Τολόγκου, με τον Φώτη Μακρή στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Συζήτηση με αφορμή την παράσταση «Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης και το φάσμα των φατριών»

«Το θέατρο (και η λογοτεχνία γενικότερα) είναι τέχνη της απορίας και των ερωτημάτων, όχι των τελεσίδικων απαντήσεων, και μάλιστα σε ζητήματα για τα οποία η ιστοριογραφία δεν συμφωνεί στις προσεγγίσεις και τα συμπεράσματά της. Είναι τέχνη μέχρις ενός σημείου αρχαιολογική: δοκιμάζει να αναδείξει τις στρώσεις των συναισθημάτων και των σκέψεων των ηρώων της, αποφεύγει όμως να προσφέρει έτοιμη τη μία και μόνη ερμηνεία τους.»

Με βάση αυτή την ρήση του Παντελή Μπουκάλα, μετά από κάθε παράσταση, στο Studio Μαυρομιχάλη θα βρίσκεται μια προσωπικότητα από διαφορετικούς χώρους της δημόσιας ζωής, για να συζητήσουμε όχι μόνο για τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, αλλά και για την μεγαλειώδη στιγμή του Ελληνικού έθνους, την επανάσταση του 1821. Με τους ήρωές της, τους προδότες της, τα αμφιλεγόμενα πρόσωπα, τις αντιφάσεις της, τις προσδοκίες, τις διαψεύσεις, τα φωτεινά αλλά και τα σκοτεινά της σημεία.

Συζήτηση με αφορμή την παράσταση «Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης και το φάσμα των φατριών»

Η είσοδος στη συζήτηση είναι δωρεάν για το κοινό που θέλει να την παρακολουθήσει. Στις 26 Ιανουαρίου 2024 καλεσμένος είναι ο ιστορικός, μεταδιδακτορικός ερευνητής ΙΙΕ/ΕΙΕ Βαγγέλης Σαράφης.

Women On Top “Ισότητα και συμπερίληψη στις επιχειρήσεις: Πέρα από το HR”

Το μεγάλο διήμερο event του Women On Top που φέρνει την ισότητα και συμπερίληψη στις επιχειρήσεις και σε προετοιμάζει κατάλληλα για να επιτύχεις τους επαγγελματικούς σου στόχους, έρχεται στις 26 και 27 Ιανουαρίου στο Μηχανουργείο, στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων!

Η ετήσια ημερίδα του Women On Top που αναδεικνύει πρωτοβουλίες, στοιχεία και εργαλεία με άξονα την προώθηση της ισότητας, της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης σε επιχειρήσεις και οργανισμούς, φέτος προχωράει πέρα από το HR: συνεργάζεται με τον οργανισμό inc.lude και παρουσιάζει τις καλύτερες πρακτικές DEI στην επικοινωνία, την ανάπτυξη και πώληση προϊόντων, την εφοδιαστική αλυσίδα, την εξυπηρέτηση πελατών και τον τομέα της τεχνολογίας. Πώς θα προσεγγίσουμε την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, τις ευθύνες φροντίδας και το community engagement συμπεριληπτικά; Πώς συνδέεται η συλλογή και η ανάλυση δεδομένων με την ισότητα και τη διαφορετικότητα; Πώς θα εμπλουτίσουμε τις πολιτικές DEI των εταιρειών μας και ποιο είναι το κοινωνικό αποτύπωμα που αφήνουν αυτές οι πρακτικές;

Με 9 εργαστήρια, 2 συζητήσεις σε πάνελ και 1 διεθνή ομιλήτρια, οι συμμετέχουσες και οι συμμετέχοντες θα αναπτύξουν δεξιότητες που θα ξεκλειδώσουν το μέλλον του DEI στην Ελλάδα. Περισσότερα και δήλωση προεγγραφής στο athens-technopolis.gr.

Το Steinway Spirio στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Το Steinway Spirio πιάνο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Το κορυφαίο ακουστικό πιάνο με δυνατότητα ζωντανής αναπαραγωγής, playback και ηχογράφησης σε υψηλή ανάλυση. Ακούστε σπάνιες ηχογραφήσεις των κορυφαίων Χόροβιτς, Ρούμπινσταϊν, Όλγας Κερν, Γκλεν Γκουλντ κ.ά. να αναπαράγονται αυθεντικά από το SPIRIO | r, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Πρόγραμμα:

  • Σάββατο 27/1/24: 12:00 – 19:00 ανά μία ώρα (διάρκεια ενότητας 25′)
  • Κυριακή 28/1/24:
    – 13:00 – 16:30 Συναυλία νεαρών σολίστ
    – 17:00 – 19:00 ανά μία ώρα (διάρκεια ενότητας 25′)

Περισσότερα στο megaron.gr

Εδουάρδος Σακαγιάν – Έκθεση “Les Toits de Paris”

Οι Kalfayan Galleries παρουσιάζουν την ατομική έκθεση τoυ Εδουάρδου Σακαγιάν με τίτλο ‘Les Toits de Paris’. Η ζωγραφική του Εδουάρδου Σακαγιάν προκαλεί με την ειλικρίνεια και την ποιητικότητά της.

Edouard Sacaillan
Edouard Sacaillan, Viewers, 2023, acrylic on canvas, 150 x 130 cm.

Με το χαρακτηριστικό ζωγραφικό του ιδίωμα το οποίο διερευνά και διαρκώς πειραματίζεται με τα όρια της παραστατικότητας, ο διεθνώς αναγνωρισμένος ζωγράφος με έδρα στην Αθήνα και το Παρίσι, προσκαλεί τους θεατές να περιηγηθούν στον δικό του μοναδικό ονειρικό κόσμο όπου  παρελαύνουν θεατές, κλόουν, οδηγοί αυτοκινήτων και κολυμβητές.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του καλλιτέχνη βρίσκεται όπως πάντα η μελέτη του φωτός, γεγονός που αποτυπώνεται με γλαφυρό τρόπο και στη νέα σειρά με τίτλο “Les toits de Paris” (Οι Στέγες του Παρισιού) που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην γκαλερί Καλφαγιάν.

Edouard Sacaillan πίνακας
Edouard Sacaillan, Bishops, 2022, acrylic on canvas, 200 x 155 cm

-Εκ του φυσικού ζωγραφίζοντας το παράθυρό μου στο Παρίσι. Ημερολογιακές σημειώσεις της ρευστότητας του φωτός και των εναλλαγών του κατά την διάρκεια της ημέρας. Έργα παρατήρησης ως εξισορρόπησης με τα φανταστικά έργα του “Πανηγυριού”, των “Δεσποτών” και γενικότερα των “Θεατών”. Ύστερα είναι οι καθημερινές σκηνές από τους δρόμους όπου οι άνθρωποι περπατούν και από τους κολυμβητές όπου υπάρχει η αντίθετη συνθήκη, όπου οι γεωμετρίες από τις θέσεις αντικαθιστώνται από την ρευστότητα της θάλασσας. Επίσης ο μαριονετίστας, τα αυτοκίνητα με τα ζευγάρια, τα λεωφορεία με τους ανθρώπους, οι διάφοροι χώροι ως τοπία. Και τα αυτοπορτραίτα. Τέλος το έργο “Ηφαίστειο” αντιπροσωπεύει ένα θεμελιώδες κεφάλαιο της ζωγραφικής μου” λέει ο ίδιος ο καλλιτέχνης.

Eγκαίνια: Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2024, 19.00-22.00, είσοδος δωρεάν. Χάρητος 11, Αθήνα 106 75. Τηλέφωνο: 21 0721 7679. Περισσότερα στο kalfayangalleries.com.

De Profundis Ensemble στην Γερμανική Εκκλησία Αθηνών

Ο κύκλος ‘Abendmusik’ συνεχίζεται κάθε τελευταία Κυριακή του μήνα στη Γερμανική Εκκλησία Αθηνών, στις 18:30. Στις 28 Ιανουαρίου θα παρουσιαστούν έργα του F.B. Mendelsohn σε συνεργασία με τον καταξιωμένο σολίστ Γιώργο Παναγιωτόπουλο, ενώ η συναυλία στις 25 Φεβρουαρίου αποτελεί αφιέρωμα στη μουσική του H. Purcell.

De Profundis Ensemble
De Profundis Ensemble

Peter Katshihtis έκθεση “Ζωγραφική διαδρομή, Νέα Υόρκη-Αθήνα”

Το Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων φιλοξενεί τηνέκθεση ζωγραφικής του επιφανούς επιχειρηματία Peter Katsihtis “Ζωγραφική διαδρομή, Νέα Υόρκη-Αθήνα”, από τον Δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα.

Πρόκειται για την πρώτη ατομική του έκθεση μετά από σαράντα χρόνια επίμονης ενασχόλησης με τη ζωγραφική που αποκαλύπτει το έργο μιας μακράς καλλιτεχνικής διαδρομής. Εξήντα και πλέον πίνακες, μεγάλων και μεσαίων διαστάσεων, από ακρυλικό σε καμβά, αποκαλύπτουν τη ζωγραφική του αναζήτηση και περιπέτεια στην τωρινή του έκθεση.

Peter Katshihtis - "Ζωγραφική διαδρομή, Νέα Υόρκη-Αθήνα"

Όπως γράφει, μεταξύ άλλων, ο επιμελητής της έκθεσης Τάκης Μαυρωτάς:

Ο Κατσίχτης ζωγραφίζει αδιάλειπτα τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, χωρίς την πίεση της επιτυχίας και της αναγνώρισης. Δούλεψε για πολλά χρόνια στο ατελιέ του στη Νέα Υόρκη και τις τελευταίες δύο δεκαετίες στο ατελιέ στη Γλυφάδα, δημιουργώντας έργα με ρέουσα ζωγραφικότητα που διευρύνουν τη φαντασία.”[…] Η τέχνη για τον Κατσίχτη καθρεφτίζει την εποχή και τα χρόνια διαμονής του κυρίως στη Νέα Υόρκη τα οποία αποδείχτηκαν εξαιρετικά καρποφόρα για τον ίδιο σε δύο άξονες.

Ο πρώτος αναπτύσσεται γύρω από τη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας της προσωπικής του συλλογής σύγχρονων έργων τέχνης και ο δεύτερος στην επιμονή του απέναντι στη ζωγραφική δράση για τη χάραξη του ζωγραφικού του δρόμου, της ψυχικής και πνευματικής έκφρασης […] Ο Κατσίχτης εκείνη την εποχή ολοκλήρωνε το δικό του “φανταστικό” μουσείο συλλέγοντας σημαντικά έργα καταξιωμένων καλλιτεχνών που ζούσαν στην Αμερική όπως των Μπαζιώτη, Στάμου, Chryssa, αλλά και όλων εκείνων που θαύμαζε τη δουλειά τους, όπως των Μυταρά, Καρά, Θεοφυλακτόπουλου, Σόρογκα, Παρμακέλη, Ψυχοπαίδη και Σακαγιάν μεταξύ των άλλων[…]”. Η έκθεση μετά το πέρας της θα παρουσιαστεί στις Βρυξέλλες και τη Νέα Υόρκη.

Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας, Tηλ: 2107232604. Σαβ. και Κυρ.: 10 π.μ.-3 μ.μ. Έως 4/2.

“Σπίτι” – Έκθεση έργων των 20 νικητών του Διαγωνισμού Παιδικής Ζωγραφικής της «σχεδίας»

Έκθεση ζωγραφικής Σχεδία

Με την αγάπη και τη συμμετοχή 3.134 μικρών καλλιτεχνών από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, πλημμυρίσαμε για άλλη μια χρονιά από σπίτια στη «σχεδία» μας !  Χιλιάδες δημιουργοί από 5 ώς 12 ετών μας έδωσαν τη δική τους οπτική για το «σπίτι» στο διαγωνισμό Παιδικής Ζωγραφικής της «σχεδίας», που φέτος διοργανώθηκε σε συνεργασία με το WWF Greece και εμπνεύστηκε από τη Γη,  ως το κοινό σπίτι όλων μας.

Την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024, στις 11:00, στο σπίτι της «σχεδίας», το «σχεδία home» (Κολοκοτρώνη 56 & Νικίου 2) στην καρδιά της Αθήνας!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα