Ρωσία: Η κατάρριψη του αεροσκάφους μπορεί να επηρεάσει τις ανταλλαγές αιχμαλώτων

Διαβάζεται σε 2'
O Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, με αξιωματικούς του ρωσικού στρατού
O Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, με αξιωματικούς του ρωσικού στρατού (Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

“Κανείς δεν μπορεί να πει ποιον αντίκτυπο θα έχει η κατάρριψη του ρωσικού μεταγωγικού αεροσκάφους στη διαδικασία ανταλλαγής αιχμαλώτων” δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Για “τερατώδη πράξη” του Κιέβου έκανε λόγο, σήμερα, Πέμπτη (25/1), το Κρεμλίνο αναφερόμενο στη συντριβή του μεταγωγικού αεροσκάφους της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, που μετέφερε Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου, χτες, Τετάρτη (24/1), στην πόλη Μπέλγκοροντ.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων RIA, ανασύρθηκαν και τα δύο μαύρα κουτιά του αεροσκάφους.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας από την πρώτη στιγμή κατηγόρησε την Ουκρανία για το εν λόγω συμβάν, με το Κίεβο να μην αποκλείει το ενδεχόμενο κατάρριψής του από ουκρανικές δυνάμεις.

“Το γεγονός ότι οι Ουκρανοί σκότωσαν τους δικούς τους αιχμαλώτους, τους δικούς τους πολίτες που θα επέστρεφαν στο σπίτι τους πρακτικά σε 24 ώρες, είναι βεβαίως μια απολύτως τερατώδης πράξη”, σημείωσε, σε νέα δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες για ανταλλαγές αιχμαλώτων θα πρέπει να παραμείνουν εμπιστευτικές.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, μεταγωγικό αεροσκάφος Ιλιούσιν Il-76 της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας καταρρίφθηκε την Τετάρτη (24/1), σε απόσταση 45 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Ουκρανία, στην περιφέρεια Μπέλγκοροντ, ενώ μετέφερε 65 Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου, οι οποίοι επρόκειτο να ανταλλαχθούν, 6 μέλη πληρώματος και 3 συνοδούς.

Και οι 74 επιβαίνοντες στο αεροσκάφος σκοτώθηκαν κατά την συντριβή του, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές.

“Κανένας δεν μπορεί να πει ποιον αντίκτυπο θα έχει αυτό στις προοπτικές παράτασης της διαδικασίας ανταλλαγής αιχμαλώτων”, σημείωσε επίσης ο Πεσκόφ.

Το Κίεβο δεν έχει επιβεβαιώσει -ούτε διαψεύσει- ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, όπως υποστηρίζει η Μόσχα. Όπως επίσης δεν έχει επιβεβαιώσει ότι Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου επέβαιναν σε αυτό.

Στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απαίτησε να διενεργηθεί διεθνής έρευνα για το συμβάν.

“Είναι προφανές ότι οι Ρώσοι παίζουν με τις ζωές των ουκρανών αιχμαλώτων, τα συναισθήματα των δικών τους και της κοινωνίας μας”, υποστήριξε, χωρίς να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει πως στο μεταγωγικό επέβαιναν Ουκρανοί στρατιωτικοί.

Η στιγμή της συντριβής του αεροσκάφους

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Telegram από το Baza, ένα κανάλι που συνδέεται με τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας, εικονίζεται ένα μεγάλο αεροπλάνο να πέφτει στο έδαφος, κοντά στο χωριό Γιαμπλόνοβο. Ακολουθεί μια έκρηξη και το αεροπλάνο τυλίγεται στις φλόγες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα