Ρωσία: Βρέθηκαν ταυτότητες και ανθρώπινα μέλη στο σημείο συντριβής του αεροσκάφους

Διαβάζεται σε 4'
Ρωσικό μεταγωγικό αεροσκάφος (φωτογραφία αρχείου)
Ρωσικό μεταγωγικό αεροσκάφος (φωτογραφία αρχείου) (AP Photo/Darko Vojinovic)

Επιμένει στις κατηγορίες της κατά του Κιέβου η Ρωσία, για την πτώση του μεταγωγικού αεροσκάφους στο Μπέλγκοροντ. Τι ερευνούν οι ρωσικές Αρχές.

Η Μόσχα ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή (26/1), ότι ανέκτησε ταυτότητες Ουκρανών και ανθρώπινα μέλη με τατουάζ από το σημείο συντριβής του ρωσικού στρατιωτικού μεταγωγικού αεροσκάφους, στην  περιφέρεια Μπέλγκοροντ, κοντά στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.

Συγκεκριμένα, η Ρωσική Ανακριτική Επιτροπή ανέφερε ότι περισυλλέχθηκαν ανθρώπινα μέλη από το σημείο της συντριβής και στάλθηκαν για γενετικές αναλύσεις και ορισμένα από αυτά έφεραν διακριτικά τατουάζ, όπως αυτά που έχουν Ουκρανοί αιχμάλωτοι, που είχε ανακρίνει η Ρωσία.

Η Επιτροπή τόνισε ότι στα στοιχεία που συλλέχθηκαν, περιλαμβάνονταν επίσης “ταυτότητες Ουκρανών στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους στην συντριβή, που επιβεβαιώνουν την ταυτότητά τους, καθώς και συνοδευτικά έγγραφα από την Ρωσική Ομοσπονδιακή Σωφρονιστική Υπηρεσία”.

Σημειώνεται, βέβαια, ότι οι ρωσικές αρχές έχουν αποκλειστική πρόσβαση στο σημείο της συντριβής, με αποτέλεσμα οι ισχυρισμοί της Μόσχας να μην μπορούν να επαληθευτούν από ανεξάρτητες πηγές.

Μόσχα – Κίεβο ανταλλάσσουν κατηγορίες

Από την πρώτη κιόλας μέρα της συντριβής του Ilyushin Il-76 της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, η Μόσχα κατηγόρησε το Κίεβο για το δυστύχημα, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους και οι 74 επιβαίνοντες, με τη Ρωσική Ανακριτική Επιτροπή να ανακοινώνει χτες, Πέμπτη (25/1), ότι το μεταγωγικό αεροσκάφος χτυπήθηκε από πύραυλο εδάφους-αέρος, που εκτοξεύτηκε από την Ουκρανία.

Το Κίεβο, από την πλευρά του, ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τις εν λόγω κατηγορίες, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για τις ταυτότητες των επιβατών στο αεροπλάνο ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζήτησε διεξαγωγή διεθνούς έρευνας.

Ακόμα, η ουκρανική πλευρά απέρριψε τον ισχυρισμό της Ρωσίας, ότι είχε λάβει προειδοποίηση ότι ένα αεροπλάνο που μετέφερε Ουκρανούς αιχμαλώτους θα πετούσε πάνω από την περιφέρεια του Μπέλγκοροντ τη στιγμή της συντριβής. Επισήμανε επίσης ανακολουθίες σε μια φερόμενη λίστα με τα ονόματα των 65 Ουκρανών που δημοσιεύτηκε σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης, λέγοντας ότι ορισμένοι από αυτούς ήταν στρατιώτες είχαν ήδη επαναπατριστεί σε μια προηγούμενη ανταλλαγή αιχμαλώτων.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε σήμερα, Παρασκευή (26/1) ότι δεν γνωρίζει ότι είχε δημοσιευτεί κάποια επίσημη λίστα. Ερωτηθείς αν η Ρωσία θα παράσχει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς αποδεικτικά στοιχεία ότι η Ουκρανία κατέρριψε το αεροπλάνο, ο Πεσκόφ απάντησε: “Δεν έχω τίποτα να προσθέσω ακόμα. Οι ανακριτές εργάζονται, οι αποφάσεις θα ληφθούν αφού οι ανακριτές λάβουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες”.

Ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν επίσης ότι τα μαύρα κουτιά που ανακτήθηκαν από το αεροπλάνο παραδόθηκαν σε ειδικό εργαστήριο του υπουργείου Άμυνας στη Μόσχα και οι ανακριτές ήδη τα επεξεργάζονται.

Πούτιν: “Πρόκειται για έγκλημα”

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε σήμερα, Παρασκευή (26/1), ότι το ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος που συνετρίβη κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία καταρρίφθηκε από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα.

Τόνισε ότι το Κίεβο γνώριζε ότι στο αεροσκάφος επέβαιναν Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου, όπως έχει υποστηρίξει από την αρχή του συμβάντος η Μόσχα.

“Οι υπηρεσίες πληροφοριών του ουκρανικού στρατού γνώριζαν ότι μεταφέραμε 65 στρατιώτες στο αεροσκάφος. Το κατέρριψαν, κατά λάθος ή επίτηδες, αλλά αυτοί το έκαναν”, δήλωσε.

“Σε κάθε περίπτωση, αυτό που συνέβη είναι έγκλημα. Είτε από αμέλεια είτε επίτηδες, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι έγκλημα”. Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι το αεροπλάνο δεν θα μπορούσε να καταρριφθεί από ρωσικά “φίλια πυρά”, επειδή τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας της Ρωσίας διαθέτουν δικλείδες ασφαλείας που τα εμποδίζουν να επιτίθενται σε δικά τους αεροπλάνα ενώ πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας των ρωσικών αρχών θα δημοσιευθούν μέσα σε δύο με τρεις ημέρες, αλλά τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν, ότι οι πύραυλοι που κατέρριψαν το αεροσκάφος ήταν αμερικανικοί ή γαλλικοί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα