Το καπάκι της τουαλέτας δεν σε σώζει από τα μικρόβια που “εκτοξεύει” το καζανάκι

Διαβάζεται σε 2'
Το καπάκι της τουαλέτας δεν σε σώζει από τα μικρόβια που “εκτοξεύει” το καζανάκι
Δεν έχει νόημα να ασχολούμαστε με το καπάκι της τουαλέτας, πριν το καζανάκι. iStock

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε πως αν κλείσουμε το καπάκι της λεκάνης, πριν «τραβήξουμε» το καζανάκι, σωζόμαστε από την εξάπλωση των μικροβίων. Γράψτε λάθος.

Το καζανάκι της τουαλέτας είναι ίσως ο πιο εύκολος και σύντομος τρόπος που υπάρχει για να γεμίσει ο χώρος μικροσκοπικά ιικά σωματίδια (μικρόβια).

Εκτός και αν κλείσουμε το καπάκι, πριν το ‘τραβήξουμε’.

Σωστά;

Λάθος.

Ναι, υπάρχουν μελέτες που έχουν ενημερώσει πως το κλείσιμο του καπακιού μειώνει την εξάπλωση των μικροβίων.

Η τελευταία σχετική έρευνα ωστόσο, δείχνει ότι οι ‘εχθροί’ μας βρίσκουν τον τρόπο να εξαπλωθούν, είτε κλείνουμε το καπάκι πριν ‘τραβήξουμε το καζανάκι’, είτε όχι.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε την περασμένη Πέμπτη (25/1) στο American Journal of Infection Control αναφέρει ότι το κατέβασμα του καπακιού δεν μειώνει τη συνολική μόλυνση του μπάνιου. Αυτό που κάνει είναι να αλλάζει την τροχιά των μικροβίων.

Ο επικεφαλής ερευνητής, μικροβιολόγος και ανοσολόγος, Charles Gerba δήλωσε ότι «πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το μόνο που χρειάζεται για να σταματήσουμε τη διασπορά μικροβίων με το καζανάκι, είναι να κλείσουμε το καπάκι.

Διαπιστώσαμε ωστόσο, πως όλος αυτός ο αέρας που προκαλείται όταν χρησιμοποιούμε το καζανάκι πηγαίνει κάπου και μεταφέρει τους ιούς που βρίσκονται στη λεκάνη της τουαλέτας έξω από αυτόν».

Διευκρινίστηκε πως η μελέτη επικεντρώθηκε σε μεγαλύτερα ιικά σωματίδια.

Εργασία που δημοσιεύτηκε στο Antimicrob Resist Infect Control αποκάλυψε ότι οι συγκεντρώσεις βιοαερολύματος που προκύπτει από το καζανάκι (σε τουαλέτα νοσοκομείου όπου έγινε η μελέτη) μπορεί να επιβιώσει στις επιφάνειες του μπάνιου για 30 λεπτά.

Όταν έκλεισαν το καπάκι, υπήρχε ελαφρώς μεγαλύτερη μόλυνση στα αριστερά και μπροστά από την τουαλέτα και ελαφρώς χαμηλότερη μόλυνση στα δεξιά της τουαλέτας.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΩΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΑΛΕΤΑΣ;

Η νέα πρόταση είναι να μην ασχολούμαστε με το αν θα κλείσουμε το καπάκι ή όχι, πριν ‘τραβήξουμε’ το καζανάκι, αλλά να επικεντρωθούμε στην απολύμανση της τουαλέτας, του νερού που υπάρχει σε αυτήν και τις κοντινές επιφάνειες.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι το μπάνιο ήταν πιο καθαρό, όταν η λεκάνη της τουαλέτας τρίβονταν με μια βούρτσα και ένα απολυμαντικό υδροχλωρικού οξέος.

Άρα, έπειτα από κάθε χρήση πρέπει να καθαρίζουμε το κάθισμα της τουαλέτας, όλη τη λεκάνη, αλλά και τους χώρους που είναι κοντά σε αυτήν. Ολοκληρώνουμε με το πλύσιμο των χεριών μας με σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20’’.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα