Υπεύθυνη μεταλλευτική δραστηριότητα με βέλτιστη περιβαλλοντική διαχείριση, διαφάνεια και λογοδοσία
Διαβάζεται σε 4'Ο μεταλλευτικός κλάδος, ως βασικός μοχλός ανάπτυξης της βιομηχανίας, παρέχει τις πρώτες ύλες που είναι απαραίτητες για την εξέλιξη της ανθρωπότητας. Από τους δρόμους, τα σπίτια και τα αυτοκίνητά μας, μέχρι τους υπολογιστές, τα ηλεκτρικά οχήματα και τους ηλιακούς συλλέκτες, τα μέταλλα και τα ορυκτά αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας και της εξέλιξής της.
- 18 Φεβρουαρίου 2024 08:08
Η σύγχρονη μεταλλευτική βιομηχανία δε, είναι αφοσιωμένη στο να παρέχει τις πρώτες ύλες που καθιστούν δυνατή τη σύγχρονη ζωή, με τέτοιο τρόπο ώστε να προστατεύει παράλληλα το περιβάλλον που τη φιλοξενεί. Πλέον, βλέπουμε διεθνώς μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων του κλάδου, να ενσωματώνουν τη βιωσιμότητα ως έννοια και κουλτούρα σε κάθε πτυχή των δραστηριοτήτων τους, αλλά και να λειτουργούν με μεγαλύτερη διαφάνεια, αυξάνοντας έτσι την κοινωνική αποδοχή και μειώνοντας ταυτόχρονα τους κινδύνους και τα όποια ρίσκα. Πρόκειται αναμφίβολα για μια ορθή στρατηγική προσέγγιση που συν τοις άλλοις βοηθά στο να γνωρίσει καλύτερα το ευρύ κοινό τη μεταλλευτική του 21ου αιώνα, καταρρίπτοντας ταυτόχρονα στρεβλές αντιλήψεις και στερεότυπα του παρελθόντος σχετικά με την εν λόγω δραστηριότητα.
Στη Βορειοανατολική Χαλκιδική για παράδειγμα, σε μια περιοχή με πλούσια μεταλλευτική ιστορία 25 αιώνων, οι κάτοικοι γνωρίζουν ανά πάσα ώρα και στιγμή, την ποιότητα του νερού που πίνουν, του αέρα που αναπνέουν, μέχρι το εάν υπάρχει ακουστική όχληση ή ατμοσφαιρική ρύπανση από τη μεταλλευτική δραστηριότητα που υλοποιείται στην περιοχή. Εύλογα θα αναρωτιέστε «μα πως γίνεται αυτό;».
Η Ελληνικός Χρυσός, η εταιρεία που δραστηριοποιείται στην περιοχή, έχει δημιουργήσει μια δημοσίως προσβάσιμη διαδικτυακή πλατφόρμα, διαθέσιμη στο environmental.hellas-gold.com, στην οποία παρουσιάζονται αναλυτικά όλα τα δεδομένα που συλλέγονται από το Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης που η εταιρεία έχει αναπτύξει και εγκαταστήσει, μέσα, αλλά και γύρω από τον περιβάλλοντα χώρο των εγκαταστάσεών της στα Μεταλλεία Κασσάνδρας.
Πρόκειται για ένα από τα πιο σύγχρονα, εξελιγμένα και ολοκληρωμένα συστήματα παρακολούθησης περιβάλλοντος διεθνώς, μέσω του οποίου, η εταιρεία με σεβασμό στη μακραίωνη μεταλλευτική παράδοση του τόπου και τις τοπικές κοινότητες του δήμου Αριστοτέλη, εκσυγχρονίζει και εξελίσσει τις μεταλλευτικές της δραστηριότητες, επιβεβαιώνει την αριστεία στην ασφάλεια και την περιβαλλοντική προστασία, ενώ εντοπίζει και τυχόν σημεία προς βελτίωση.
Για τις ανάγκες του ολοκληρωμένου Προγράμματος Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης, η Ελληνικός Χρυσός έχει εγκαταστήσει ένα δίκτυο 500 σταθμών, οι οποίοι διαθέτουν σύγχρονο εξοπλισμό, μέσω του οποίου καταγράφονται, ελέγχονται, εξετάζονται ποιοτικά και μετρούνται ποσοτικά 13 συγκεκριμένες περιβαλλοντικές παράμετροι. Ενδεικτικά, οι παράμετροι αυτοί αφορούν την ποιότητα των υδάτων, του αέρα και του εδάφους, την οικολογική κατάσταση της βιοποικιλότητας της περιοχής, τα επίπεδα θορύβου, δονήσεων, και εκπομπών σκόνης, κ.α.
Το εν λόγω πρόγραμμα είναι μία επένδυση με αρχικό κόστος εγκατάστασης άνω των 4 εκατ. ευρώ και ετήσιο κόστος λειτουργίας και συντήρησης που αγγίζει τα 2 εκατ. ευρώ. Σε συνδυασμό με το μεγάλο πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης της περιοχής από την προγενέστερη μεταλλευτική δραστηριότητα, που έχει αναλάβει η εταιρεία από την αρχή της δραστηριοποίησής της και αποτελεί το μεγαλύτερο αντίστοιχο πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα, συνολικού κόστους άνω των 120 εκατ. ευρώ, εγγυάται την τήρηση των πλέον αυστηρών περιβαλλοντικών όρων που διέπουν το έργο, με ταυτόχρονη ελαχιστοποίηση του συνολικού περιβαλλοντικού του αποτυπώματος.
Όπως έχει τονίσει άλλωστε ουκ ολίγες φορές η εταιρεία, στόχος της είναι, μετά το πέρας της μεταλλευτικής της δραστηριότητας, να αποδοθεί στις τοπικές κοινωνίες και τις μελλοντικές γενιές ένα καλύτερο περιβάλλον, από αυτό που συνάντησε στην αρχή της δραστηριοποίησής της στην περιοχή.