Μαξίμου προς Βορίδη: Το νομοσχέδιο για το γάμο ομοφύλων είναι συνταγματικό

Διαβάζεται σε 3'
Μαξίμου προς Βορίδη: Το νομοσχέδιο για το γάμο ομοφύλων είναι συνταγματικό
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης SOOC

Τον υπουργό Επικρατείας άδειασε ο Π. Μαρινάκης για τα περί αντισυνταγματικότητας του γάμου ομόφυλων ζευγαριών. Επέμεινε πάντως ότι “δεν υπάρχει θέμα με Βορίδη”.

Η δημόσια εσωκομματική αντιπαράθεση για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών έχει σχετικά κοπάσει, μετά τα φροντιστήρια στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και την παρουσίαση του νομοσχεδίου στο υπουργικό συμβούλιο. Κάτω από την επιφάνεια της γαλάζιας λίμνης όμως εξακολουθεί ο αναβρασμός.

Το Μαξίμου εξακολουθεί επίσης από την πλευρά του να συνεχίζει την προσπάθεια με μασάζ και πίεση να πείσει όσο περισσότερους βουλευτές της ΝΔ να υπερψηφίσουν στα μέσα Φεβρουαρίου ή έστω να επιλέξουν αποχή και όχι καταψήφιση.

Τα νερά βέβαια τάραξε εκ νέου ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, με δηλώσεις του μετά το υπουργικό συμβούλιο. Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Βορίδης έθεσε και δημοσίως ζήτημα αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας ότι είναι σαφής ο ορισμός της οικογένειας και του γάμου. Τις ενστάσεις αυτές φέρεται να είχε εκφράσει και μέσα στο υπουργικό.

Ο κ. Βορίδης επιπλέον δήλωσε ότι δεν του ζήτησε ποτέ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, να παραιτηθεί. Δήλωση η οποία προκάλεσε δυσφορία καθώς εμφανίζει τον πρωθυπουργό να μην τολμά να τα βάλει με τη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, επανέλαβε ότι: “Δεν υπάρχει κάποιο θέμα με Βορίδη”. Επικαλέστηκε εκ νέου άλλωστε ότι ο κ.Βορίδης “διατυπώνει απόψεις του, γνωστές πριν καν γίνει υπουργός Επικρατείας αυτή την τετραετία”.

“Δεν έχουν ακουστεί αντιδράσεις από το σύνολο του νομικού κόσμου”

Ο κ. Μαρινάκης δήλωσε επίσης: “Το νομοσχέδιο για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών είναι απολύτως συνταγματικό”.

Υπενθύμισε ότι πολλές φορές είχε ερωτηθεί και στο briefing μήπως η κυβέρνηση θα έφερνε το νομοσχέδιο μετά τις ευρωεκλογές και τόνισε: “Ο πρωθυπουργός τηρεί το λόγο του. Είναι ένα σημαντικό νομοσχέδιο από τα πολλά και όλα έρχονται στο χρόνο τους, χωρίς να συναρτάται η σειρά με ορόσημα εκλογών”.

Όσον αφορά στη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι εξετάστηκε προφανώς από τις αρμόδιες υπηρεσίες και συνυπογραφη από το σύνολο των αρμόδιων υπουργείων, ενώ στο υπουργικό πέρασε με μία μόνο διαφωνία από τον κ.Βορίδη.

“Δεν έχουν ακουστεί αντιδράσεις από σχεδόν το σύνολο του νομικού κόσμου”, επισήμανε επίσης ο κ.Μαρινάκης. Ενώ υπενθύμισε ότι αντίστοιχα έχουν νομοθετήσει για την ισότητα στο γάμο πάνω από 30 χώρες και ακόμη περισσότερες για την τεκνοθεσία. Επανέλαβε δε ότι είναι μία προεκλογική δέσμευση της ΝΔ η ισότητα στο γάμο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε πάντως το ερώτημα εάν μπορούν να ακολουθήσουν τον κ.Βορίδη στην οδό της αποχής χωρίς συνέπειες και άλλα μέλη της κυβέρνησης. Ιδίως από τη στιγμή που υπάρχουν υφυπουργοί που έχουν εκφράσει σχετική πρόθεση (Γιάννης Μπούγας, Μαρία Κεφάλα).

“Ας δούμε πως θα τοποθετηθούν τα μέλη της ελληνικής Βουλής, κάποια εκ των οποίων είναι υπουργοί και υφυπουργοί. Να δούμε την ψηφοφορία. Ας μην προδικάζουμε”, είπε ο κ. Μαρινάκης και πρόσθεσε:

“Ο πρωθυπουργός έχει δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις ως προς την αυξημένη θεσμική υποχρέωση όσων μετέχουν στο υπουργικό. Είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτό το νομοσχέδιο θα γίνει νόμος του κράτους και θα προχωρήσουμε παρακάτω.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα