Δωρεάν στην πόλη την Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου – 7 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 10'
Δωρεάν στην πόλη την Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου – 7 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
PIXABAY

Προτάσεις και εκδηλώσεις με δωρεάν είσοδο και ευκαιρίες για βόλτες στην Αθήνα χωρίς πορτοφόλι την Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου.

Καλό μήνα με ποικίλες δωρεάν εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα – τα οποία πραγματοποιούνται στην Αθήνα από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς.

Ευκαιρίες για βόλτα στην πόλη, δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό, να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο την Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου.

“Feedback String Instruments” στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων

Με μακρά ακαδημαϊκή και μουσική πείρα, ο Scott McLaughlin και ο Θάνος Πολυμενέας Λιοντήρης διοργανώνουν στο ΚΕΤ ένα τριήμερο εργαστήρι αφιερωμένο στα ανατροφοδοτούμενα έγχορδα μουσικά όργανα. Τριήμερο το οποίο θα ολοκληρωθεί με μια συναυλία των συμμετεχόντων στο εργαστήρι.

Τα ανατροφοδοτούμενα έγχορδα μουσικά όργανα (feedback string instruments) παρέχουν νέους δρόμους στην παραγωγή ήχου και στη μουσική δημιουργία. Εισάγουν καινούργιες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό οργάνων και στην απόκτηση μουσικών δεξιοτήτων. Δημιουργούν προκλήσεις (ανάπτυξη νέων τεχνικών σύνθεσης, σημειογραφίας, εκτέλεσης, και δεξιοτεχνίας) και μπορούν να γίνουν ενδιαφέρον αντικείμενο μουσικής έρευνας.

‘Εγχορδα ανατροφοδοτούμενα όργανα όπως το halldorophone και το feedback augmented acoustic bass, αποτελούν μια υποκατηγορία των οργάνων ανατροφοδότησης. Το συγκεκριμένο εργαστήρι έχει ως στόχο να φέρει σε επαφή καλλιτέχνες και ερευνητές για να δοκιμάσουν, να εξετάσουν και να πειραματιστούν με αυτά τα όργανα.

Εργαστήριο: Πέμπτη 1η, Παρασκευή 2, Σάββατο, 3 Φεβρουαρίου 2024 (10:00 – 14:00). Συναυλία: Σάββατο (21:00, είσοδος 8€). Το εργαστήρι είναι ανοικτό στο κοινό. Κρατήσεις απαραίτητες στο [email protected]. Συναυλία: Σάββατο (21:00).

1st Athens – Iran Festival

Σε συνεργασία με το Μορφωτικό Κέντρο της Πρεσβείας της Ι.Δ του Ιράν διοργανώνεται στο Studio New Star Art Cinema το 1ο Athens – Iran Festival, παρουσιάζοντας ταινίες από το Ιράν σε Α’ προβολή για την Ελλάδα, από την 1η έως την 6η Φεβρουαρίου του 2024.

Την Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου θα προβληθεί η ταινία “Henas” του 2022 (1/2 – 19:00 – 21:00) σε σκηνοθεσία Hossein Darabi. Η ταινία Henas αφηγείται την ιστορία των προσπαθειών μιας γυναίκας να βγάλει τη ζωή της από την αναταραχή. Η ιστορία είναι μια αληθινή ιστορία της ζωής του πυρηνικού επιστήμονα και μάρτυρα, Dariush Rezainejad.

Ομιλία για τα “τοπία των σκουπιδιών” και τις υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων

Τα απορρίμματα είναι πανταχού παρόντα. Η διαδεδομένη, αναντίρρητα αποικιοκρατική πρακτική τού να θάβουμε αλλού τα σκουπίδια μας, να τα “απομακρύνουμε”, συναντά όλο και περισσότερες αντιδράσεις και προσκρούει στα φυσικά της όρια.

τοπία των σκουπιδιών
Ομιλία για τα "τοπία των σκουπιδιών" και τις υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων [Deponie der Worte, Isabel Peterhans & Bettina Knaup, Teil der Ausstellung Faults and Bridges, Tiroler Kunstpavillon, Innsbruck] Daniel Jarosch
Τα σκουπίδια δεν εξαφανίζονται, παραμένουν ή αναδύονται ξανά στην επιφάνεια, αναπάντεχα, σε όλο και μεγαλύτερες εκτάσεις (αν και πολύ άνισα κατανεμημένες στον κόσμο). Η πιο συχνά εφαρμοζόμενη μέθοδος διαχείρισης των απορριμμάτων παγκοσμίως εξακολουθεί να είναι η απόθεσή τους σε χώρους υγειονομικής ταφής.

Η Dr. Bettina Knaup, ανεξάρτητη επιμελήτρια και συγγραφέας με έδρα το Βερολίνο, έχει (συν-) επιμεληθεί πολλά φεστιβάλ, εκθέσεις και προγράμματα. Δημοσιεύει, διδάσκει και συνεργάζεται τακτικά με καλλιτέχνιδες/καλλιτέχνες και επιμελήτριες/επιμελητές.

Σε αυτή την ομιλία με δωρεάν είσοδο μιλά για τις έρευνές της σχετικά με ένα μακρόπνοο καλλιτεχνικό εγχείρημα, το οποίο ασχολείται με τα “τοπία των σκουπιδιών” και τις υποδομές απορριμμάτων. Στόχος της είναι να θέσει κρίσιμα ερωτήματα που αμφισβητούν τον μύθο της απομάκρυνσης, της τελικής διάθεσης και της οριστικής διαχείρισης. Καθώς και να προωθήσει μια θεώρηση αυτών των σκουπιδότοπων ως μιας μορφής δημόσια ιδιοκτησία, κοινού αγαθού, δηλαδή ως χώρων που έχουν δημιουργήσει, κατοικήσει και μοιράζονται οι άνθρωποι. Χώρων, δηλαδή, που χρειάζονται διαρκή μέριμνα, τόσο βρίσκονται σε λειτουργία όσο και αφού κλείσουν, χώρους που χρειάζονται νέα και διαφορετικά αφηγήματα και ιδέες.

Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου 2024, 19:30 –21:00. Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14–16, Τηλ. 210 36 61 000.

Ομιλία της Δρ. Kati Kivinen “Τέχνη πάνω σε ένα νησί. Ένα νησί ως καταφύγιο”

Τέχνη πάνω σ’ ένα νησί. Ένα νησί ως καταφύγιο: Προς μία πιο βιώσιμη επιμέλεια και παραγωγή Μπιενάλε. H Περίπτωση του Ελσίνκι. Η Μπιενάλε του Ελσίνκι, νέα στον χάρτη των Ευρωπαϊκών διοργανώσεων σύγχρονης τέχνης, οδεύει προς την τρίτη έκδοσή της.

ΕΜΣΤ
Janet Cardiff & George Bures Miller, FOREST (for a thousand years…), 2012, Μπιενάλε του Ελσίνκι ΕΜΣΤ

Το καλοκαίρι του 2025 η Μπιενάλε θα λάβει χώρα στο νησί Vallisaari, που μαζί με το Μουσείο Τέχνης του Ελσίνκι (Helsinki Art Museum) αποτελούν τους κύριους εκθεσιακούς χώρους της διοργάνωσης, καθώς και σε περιοχές γύρω από το Ελσίνκι. H 3η Μπιενάλε του Ελσίνκι σε επιμέλεια των Blanca de la Torre και Kati Kivinen θα παρουσιάσει περί τους 35 σύγχρονους καλλιτέχνες από τη Φινλανδία και το εξωτερικό.

Στην ομιλία της, η συν-επιμελήτρια της Μπιενάλε του Ελσίνκι 2025, Kati Kivinen, θα εξετάσει τις φιλοδοξίες της διοργάνωσης και θα μιλήσει για την οικολογική και κοινωνική ευθύνη στην επιμελητική εργασία, στην παραγωγή και σε ό,τι χτίζεται γύρω από αυτήν.

Η ομιλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Διεθνούς Προγράμματος Επίσκεψης Επιμελητών / ΕΜΣΤ International Curators Visiting Programme. Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά και θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση. Χώρος: Αίθουσα Προβολών – Μεσοπάτωμα.

Η Δρ Kati Kivinen (PhD) είναι ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια, η οποία σήμερα κατέχει τη θέση της επικεφαλής εκθέσεων στο Μουσείο Τέχνης HAM (Helsinki Art Museum) του Ελσίνκι. Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας με δελτία εισόδου που θα διανεμηθούν στο ΕΜΣΤ μισή ώρα πριν την εκδήλωση.

Διάλογος Ονείρων με τον Salvador Dali

Η γκαλερί Kapopoulos Fine Arts παρουσιάζει τα έργα που φιλοτέχνησε κατά τη διάρκεια των τα πέντε τελευταίων χρόνων ο συνεργάτης της και σημαντικός εκπρόσωπος του Ελληνικού σουρεαλισμού, Θεόδωρος Πανταλέων στην έκθεση με τίτλο “Θεόδωρος Πανταλέων, διάλογος Ονείρων με τον Salvador Dali“.

Ο Πανταλέων εξελίσσοντας εντυπωσιακά το προσωπικό του ύφος, παρουσιάζει μια σειρά έργων στα οποία τα μαγικά όντα, τα ιδιόμορφα αντικείμενα ή οι εξωτικοί καρποί και τα φαντάσματα της νεότητας του γίνονται εδώ οι φύλακες άγγελοι ενός πολύ προσωπικού παραδείσου.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΑΛΕΩΝ

Πρόκειται για έργα που ο καλλιτέχνης δημιούργησε στα δύσκολα χρόνια της κρίσης και του εγκλεισμού, σαν μια διέξοδο και για τον ίδιο και για τους θεατές του, στο φως, στη μαγεία και στο όνειρο. Είναι κοινός τόπος, και το έχουν υπογραμμίσει οι διάφοροι μελετητές της ζωγραφικής του Πανταλέοντα, πως η δημιουργική επίδραση του Dali στο έργο του είναι σταθερή και επαναλαμβανόμενη.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΑΛΕΩΝ

Είναι λοιπόν ευτυχής η σύμπτωση της συνύπαρξης έξι ιστορικών γλυπτών του μεγάλου Ισπανού δασκάλου με τα τελευταία έργα του Έλληνα βιρτουόζου. Πρόκειται για θέματα που πρωτοζωγραφίζει ο Dali από την δεκαετία του ’30, όταν βρισκόταν υπό την άμεση επήρεια των φίλων του Buñuel και Lorca, τα οποία πολύ αργότερα την δεκαετία του ’70 μεταφέρει στις τρεις διαστάσεις ως γλυπτά, πράγμα που έκαναν και άλλοι σουρεαλιστές όπως ο Marx Ernst και ο Giorgio De Chirico

Παράλληλα, στην γκαλερί θα παρουσιαστεί το πολυτελές λεύκωμα των εκδόσεων Καστανιώτη με τίτλο “Θεόδωρος Πανταλέων, 60 χρόνια ζωγραφική”. Εγκαίνια: Τρίτη 23  Ιανουαρίου (18:00 – 22:00) /Επιμέλεια: Μάνος Στεφανίδης, Καθηγητής Ιστορίας Τέχνης.

Έκθεση ζωγραφικής – χαρακτικής Τάνια Δρογώση- «Περιπλάνηση…»

 Σε μια συναρπαστική εικαστική αφήγηση με οδηγό τη φύση και το φυσικό τοπίο, μια γοητευτική περιήγηση στις διαφορετικές φάσεις και τις δημιουργικές εναλλαγές της, μας καλεί η Τάνια Δρογώση, με τη νέα της ατομική έκθεση με τίτλο «Περιπλάνηση…», που εγκαινιάζεται στην γκαλερί Αργώ την Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου 2024.

Τάνια Δρογώση
Έκθεση ζωγραφικής - χαρακτικής Τάνια Δρογώση- «Περιπλάνηση…»

Η δημιουργός παρουσιάζει μια σειρά νέων έργων ζωγραφικής και χαρακτικής που δημιούργησε τα τελευταία χρόνια. Στα έργα αυτά αφουγκράζεται τους κραδασμούς της φύσης, τους ψίθυρους, τα μηνύματα που στέλνει, τα οποία αποκωδικοποιεί στη συνέχεια με έναν εντελώς προσωπικό τρόπο. Έναν τρόπο που μας μεταφέρει σε μια νέα γη, γεμάτη εσωτερική διαύγεια και καθαρότητα.

Τάνια Δρογώση
Έκθεση ζωγραφικής - χαρακτικής Τάνια Δρογώση- «Περιπλάνηση…»

Όπως σημειώνει η ιστορικός τέχνης Λουίζα Καραπιδάκη, που έχει την επιμέλεια της έκθεσης: «Με τον μονολεκτικό τίτλο Περιπλάνηση η έκθεση της Τάνιας Δρογώση περικλείει ολάκερα σύμπαντα από τον κύκλο ζωής του φυσικού κόσμου, ενώ συνειρμικά η καλλιτέχνις υπαινίσσεται τις αέναες περιπλανήσεις στον εσωτερικό κόσμο του ανθρώπου και την επίπονη πορεία με τις συνεχείς συναισθηματικές μεταπτώσεις…»

Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024, 19:30-22:30. Γκαλερί Αργώ: Νεοφύτου Δούκα 5, Κολωνάκι Αθήνα, τηλ. 2107249333. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή: 10:00-14:00 & 17:00-20:00, Σάββατο: 11:00-15:00.

“Larissa mea dulcissima. Γλυκυτάτη μου Λάρισα”

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση επιθυμώντας να αναδείξει το πολιτιστικό απόθεμα της χώρας, υποδέχεται στους εκθεσιακούς χώρους της την έκθεση κειμηλίων και ιστορικού υλικού “Larissa mea dulcissima. Γλυκυτάτη μου Λάρισα“.

Η έκθεση από τις συλλογές του Νίκου Παπαθεοδώρου παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία τον προηγούμενο χρόνο στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα. Σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Λουΐζας Καραπιδάκη, αποτέλεσε σταθμό για την ευρύτερη επικοινωνία της διαχρονικής ταυτότητας της πόλης της Λάρισας σε ποικίλο κοινό. 

Η συλλογή του ιστοριοδίφη-γιατρού Νικολάου Αθ. Παπαθεοδώρου απαρτίζεται από σπάνια μουσειακά τεκμήρια και αντικείμενα, που αφορούν την πόλη της Λάρισας και τη Θεσσαλία.

Περιλαμβάνει χειρόγραφα, σπάνια βιβλία, χαρακτικά, επιστολικά δελτάρια, εφημερίδες, περιοδικά και αρχειακό υλικό, που συλλέχτηκαν με επιμονή, σύστημα και στοχοθέτηση. Ώστε να συμβάλλουν στην καλύτερη γνώση της Θεσσαλίας και ειδικότερα της Λάρισας και μαρτυρούν τη διαδρομή της πόλης από τον 16ο αιώνα έως τα μέσα του 20ού.

Έως 17/2/2024. Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 12:00-20:00, Σάββατο: 10:00-14:00, Είσοδος ελεύθερη, Γκαλερί Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22, 10680, Αθήνα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα