Χαρίτσης σε Μητσοτάκη: Οι κάτοικοι της Θεσσαλίας περιμένουν πειστικές και ολοκληρωμένες απαντήσεις

Διαβάζεται σε 6'
Ο Αλέξης Χαρίτσης
Ο Αλέξης Χαρίτσης EUROKINISSI

Επίκαιρη ερώτηση για τους πληγέντες της Θεσσαλίας από τις πλημμύρες κατέθεσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρόεδρος της ΚΟ “Νέα Αριστερά”, Αλέξης Χαρίτσης. “Τι θα κάνει η κυβέρνηση για να θωρακίσει την περιοχή;”.

Επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατέθεσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας “Νέα Αριστερά”, Αλέξης Χαρίτσης.

Η ερώτηση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε θέμα και τίτλο “Το παρόν στη Θεσσαλίας απαιτεί άμεση αποκατάσταση για τους πληγέντες. Το μέλλον της Θεσσαλίας απαιτεί ολιστικό σχέδιο ανασυγκρότησης”.

“Είναι θετικό ότι έρχεστε εδώ για να απαντήσετε σε αυτή την ερώτηση. Όταν η αντιπολίτευση πιέζει και οι πολίτες κινητοποιούνται, η κυβέρνηση αναγκάζεται να εμφανιστεί”, είπε αρχικά ο Αλέξης Χαρίτσης για να προσθέσει:

“Επισκεφτήκαμε τις περιοχές που επλήγησαν σφοδρά από την κακοκαιρία και στις οποίες το πολυδιαφημισμένο επιτελικό κράτος πνίγηκε στη λάσπη. Αποκαλύφθηκε η ολοκληρωτική απουσία κυβερνητικού σχεδίου για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Τέσσερις μήνες μετά την καταστροφή διαπίστωσα ότι οι πληγές παραμένουν ανοιχτές. Άκουσα τους κατοίκους και τους αγρότες να διαμαρτύρονται απελπισμένοι και να αγωνιούν. Θεωρώ ότι ήταν το λιγότερο που μπορούσα να κάνω, να δεσμευτώ απέναντί τους ότι το θέμα θα έρθει στη Βουλή.

Όμως οι εξελίξεις μας προλαβαίνουν. Οι αγρότες είναι στα μπλόκα, διεκδικώντας πρόσθετα μέτρα. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι ειδικά της Θεσσαλίας, όμως, έχουν να αντιμετωπίσουν και άλλα προβλήματα που αφορούν την ίδια την επιβίωσή τους. Πώς έχει απαντήσει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση σε αυτό; Με τα ΜΑΤ, με χημικά και κρότου λάμψης και με τον Υπουργεό Αγροτικής Ανάπτυξης να μιλά για κομματικά υποκινούμενες κινητοποιήσεις“.

“Επικοινωνιακή διαχείριση”

Εν συνεχεία, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας “Νέα Αριστερά” ανέφερε: “Για μία ακόμη φορά φοβάμαι ότι θα μπούμε στον δρόμο της επικοινωνιακή διαχείρισης. Ο πρώτος κύκλος αρωγής 2-4 χιλιάδες ευρώ δεν έχει δοθεί ακόμη σε δικαιούχους. Τι θα κάνετε για να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι έλεγχοι; Λέτε στους πληγέντες, αφού αναγκάστηκαν πρώτα να βγουν στους δρόμους, ότι θα τους δώσετε χρήματα παραπάνω ως έναντι, αλλά το ποσό που δικαιούνται συνολικά δεν μπορείτε να τους το πείτε ακόμα. Πώς θα μπορέσει να δει ο αγρότης αν μπορεί να ανταπεξέλθει; Μήπως τελικά ανοίγει αυτός ο δεύτερος κύκλος για να κατευνάσετε πρόσκαιρα την οργή των αγροτών και να δείξετε γενναιοδωρία χωρίς κανένα αντίκρισμα;”.

Ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι “χρειάστηκαν τρεις μήνες για μία ρύθμιση, το ακριβές περιεχόμενο της οποίας είχε συμφωνηθεί από τις αρχές Νοεμβρίου. Χρειάστηκε να βγουν οι αγρότες στους δρόμους για να έρθει το αυτονόητο στη Βουλή” και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό να πει: “Λυπάμαι αλλά όλα αυτά δεν είναι απάντηση στα προβλήματα των αγροτών”.

Και τόνισε: “Αυτή τη στιγμή οι αγρότες που μας ακούν από τα μπλόκα, περιμένουν ξεκάθαρες απαντήσεις. Σας καλώ να απαντήσετε για τον ρυθμό καταβολής των αποζημιώσεων. Υπάρχουν κάτοικοι δικαιούχοι που δεν έχουν λάβει το ποσό της αρωγής”.

“Έχει ολοκληρωθεί η καταβολή επιδόματος ενοικίου σε όλους τους δικαιούχους; Τι θα γίνει με αυτό; Οφείλετε να απαντήσετε και για τις άμεσες παρεμβάσεις που πρότειναν οι Ολλανδοί εμπειρογνώμονες. Δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική παρέμβαση για την αποκατάσταση των αναχωμάτων. Τι θα γίνει σε περίπτωση νέας έντονης νεροποντής; Πώς θα προστατευτούν αυτές οι περιοχές; Χιλιάδες στρέμματα είναι ακατάλληλα για καλλιέργεια. Πού είναι το πρόγραμμα του Υπουργείου για την απομάκρυνση των φερτών υλικών; Έχει ξεκινήσει; Σε ποιο στάδιο υλοποίησης βρίσκεται; Οι αγρότες καταγγέλλουν ότι δεν έχει γίνει καμία απολύτως παρέμβαση”.

“Η αγωνία των κατοίκων είναι πώς θα ορθοποδήσουν. Τι θα κάνει η κυβέρνηση;”

Μάλιστα, ο Αλέξης Χαρίτσης ζήτησε από τον πρωθυπουργό: “Να απαντήσετε αν θα υπάρχει διευκόλυνση των πλημμυροπαθών και να απαντήσετε τι θα γίνει και με τη λειτουργία των σχολείων. Θα υπάρξει πρόνοια για τους μαθητές που προέρχονται από τις πληγείσες περιοχές;”.

Πέρα από τα “άμεσα, τα επείγοντα, τα πιεστικά”, ο Αλέξης Χαρίτσης ρώτησε “τι θα κάνει η Κυβέρνηση για να θωρακίσει τη Θεσσαλία; Η κακοκαιρία άλλαξε άρδην τον χάρτη μίας ολόκληρης περιοχής. Η αγωνία των κατοίκων είναι πώς και αν η περιοχή της Θεσσαλίας θα μπορέσει να ορθοποδήσει”.

Στάθηκε στην “κατάσταση ανασφάλειας στην οποία ζουν οι πολίτες στη Θεσσαλία” και στην αδυναμία της κυβέρνησης να “καθησυχάσει την αγωνία τους”. Ρώτησε “ποιο είναι το σχέδιο για τη Θεσσαλία;” και ξεκαθάρισε πως “περιμένουν οι ίδιοι οι κάτοικοι της Θεσσαλίας πειστικές και ολοκληρωμένες απαντήσεις”.

“Δεν μας δώσατε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα”

Για «ομολογία αποτυχίας» έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης κατά τη δευτερολογία του, ασκώντας έντονη κριτική στον πρωθυπουργό ότι προσπάθησε να περιγράψει μια «εικόνα» για την κυβέρνηση ότι «τα έχει κάνει όλα καλά».

Όπως σχολίασε, «οι αγρότες προφανώς ψεύδονται ή είναι αχάριστοι» ενώ υπογράμμισε πως δεν άκουσε ένα «ολοκληρωμένο σχέδιο» αποζημιώσεων για τις καταστροφές και θωράκισης της Θεσσαλίας για το μέλλον.

Ο Αλ. Χαρίτσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «δεν έδωσε σαφές χρονοδιάγραμμα» για τις αποζημιώσεις και διερωτήθηκε αν οι αγρότες της Θεσσαλίας θα αφεθούν να γίνουν οι «πρώτοι κλιματικοί μετανάστες στη χώρα». Τόνισε, μάλιστα , ότι η «κλιματική αλλαγή» και η «κλιματική κρίση» δεν είναι «έννοιες αφηρημένες» προκειμένου να χρησιμοποιούνται ως «δικαιολογίες» για την «ανεπάρκεια» ή την «κατάρρευση» του κρατικού μηχανισμού. «Είναι μια σκληρή πραγματικότητα που απαιτεί εγρήγορση και ολιστική στρατηγική» είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για «ένα κράτος με εντελώς διαφορετικές δομές και πόρους», ένα «αναπτυξιακό κράτος» που θα προχωρήσει αφενός με την «ενίσχυση της ανθεκτικότητας των υποδομών» ενόψει των ακόμα πιο ακραίων φαινομένων αλλά και με τον «παραγωγικό ανασχεδιασμό» στη βάση των νέων «κλιματικών δεδομένων» αλλά και των αναγκών της εθνικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε την ανάγκη να υπάρχει «διαφάνεια» και «δημοκρατική συζήτηση» μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων και των κομμάτων προκειμένου να επιτευχθεί η απαραίτητη «συναίνεση» και παρουσίασε τέσσερις προϋποθέσεις: μια νέα διαχειριστική αρχή που σε βάθος δεκαετίας θα υλοποιήσει όλα τα έργα, την αναγνώριση ότι υπήρχαν «δομικά προβλήματα» στον θεσσαλικό κάμπο και πριν την καταστροφή, την εφαρμογή μακροπρόθεσμων λύσεων που είναι βασισμένες στη φύση και όχι «σεναρίων φαραωνικών έργων» και τέλος, την εφαρμογή βραχυπρόθεσμων παρεμβάσεων που θα είναι «απολύτως ενταγμένες στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό» προκειμένου στηριχτούν οι παραγωγοί της περιοχής και οικονομικά και τεχνικά, στα πρώτα χρόνια.

Εξάλλου, ο Αλ. Χαρίτσης έθεσε το ζήτημα και της εν εξελίξει «εκποίησης» των περιουσιών των αγροτών από μεγάλες επιχειρήσεις και του εξωτερικού, απευθύνοντας έκκληση στην κυβέρνηση να μην μένει «απαθής» και να μην «διευκολύνει» αυτή την διαδικασία προς όφελος «ξένων κερδοσκοπικών συμφερόντων». «Όσο οι κάτοικοι δεν είναι συμμέτοχοι σε αυτήν τη διαδικασία οικονομικού, χωροταξικού, αναπτυξιακού σχεδιασμού του τόπου τους, τόσο θα φουντώνουν οι ανησυχίες ότι η καταστροφή της Θεσσαλίας είναι μια κρίση που κάποιοι επιτήδειοι θα τη μετατρέψουν σε ευκαιρία κερδοσκοπίας σε βάρος μιας κοινωνίας» κατέληξε ο Αλ. Χαρίτσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα