Το Μαξίμου καλύπτει Αυγενάκη και λέει στους αγρότες “ό,τι δώσαμε, δώσαμε”
Διαβάζεται σε 4'“Κάναμε αυτό που μπορούμε στο μέτρο του δυνατού” διαμήνυσε ο Π. Μαρινάκης στους αγρότες, ενώ δήλωσε ότι δεν υπάρχει θέμα για τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.
- 05 Φεβρουαρίου 2024 14:06
Την ώρα που οι αγρότες παραμένουν με αναμμένες τις μηχανές των τρακτέρ στα μπλόκα, η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο για νέα μέτρα.
“Οι πόροι που έχουμε στην διάθεσή μας δεν είναι ανεξάντλητοι για αυτό και δεν εξετάζονται επιπρόσθετα μέτρα”, τόνισε εκ νέου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης στο briefing.
Στο ερώτημα εάν θα συναντηθεί τελικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με αγρότες, ο κ. Μαρινάκης απάντησε ότι δεν γνωρίζει για κάποια προγραμματισμένη συνάντηση και πρόσθεσε: “Ως προς το σκέλος των παρεμβάσεων κάναμε αυτό που μπορούμε στο μέτρο του δυνατού”.
Επικαλέστηκε επίσης ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εργάζεται και εκτός συνόρων, για αλλαγή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κάλυψη σε Αυγενάκη
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλυψε μάλιστα απόλυτα τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, που έχει βρεθεί στο στόχαστρο των αγροτών, αλλά και βουλευτών της ΝΔ.
Ερωτηθείς εάν ο κ. Αυγενάκης θα… προλάβει την παρέλαση της 25ης Μαρτίου, ο κ.Μαρινάκης απάντησε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα. Εμμέσως δε άφησε να εννοηθεί ότι τα αγροτικά ζητήματα δεν είναι μόνο θέμα Αυγενάκη, επισημαίνοντας ότι και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου κάνουν προσπάθειες να λυθούν τα προβλήματα.
“Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης δεν ξεκίνησαν με αφορμή της κινητοποιήσεις των αγροτών”, υποστήριξε επίσης ο κ.Μαρινάκης. “Ο πρωθυπουργός έχει αποδείξεις με πράξεις και όχι με επικοινωνιακά σόου ότι είναι δίπλα σε όλους, πάντα με ρεαλισμό. Αυτά που λέει τα λέει γιατί ξέρει ότι μπορεί να γίνουν πράξη” πρόσθεσε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε άλλωστε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη. Τον κατηγόρησε ειδικότερα ότι “Ανέβηκε στα τρακτέρ, αλλά δεν έκατσε να ρωτήσει, δεν μίλησε με εκπροσώπους της αριστεράς σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Γιατί είναι γνωστή η στάση της αριστεράς στην Ευρωβουλή για την ΚΑΠ και τι επιπτώσεις είχε στο εισόδημα των αγροτών”.
Ο κ. Μαρινάκης ζήτησε επίσης: “Να μας πει ο κ. Κασσελάκης ποια είναι η στάση του κόμματος του για πιο ήπια προσαρμογή της ΚΑΠ υπέρ των αγροτών και ας αφήσει τα τρακτέρ”.
Σχολίασε επίσης αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα: “Ο τελευταίος αρχηγός της αντιπολίτευσης που ανέβηκε στα τρακτέρ, ως πρωθυπουργός φόρους έβαλε στους αγρότες. Κανένα πρόβλημα δε λύθηκε με επικοινωνιακά σόου”.
Η ΚΑΠ, το αγροτικό πετρέλαιο και τι θα κάνει η κυβέρνηση με τα τρακτέρ
Ο κ. Μαρινάκης πάντως δήλωσε ότι η κυβέρνηση δε διαφωνεί με την πράσινη μετάβαση. Τόνισε όμως ότι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει διαμορφωθεί μία πραγματικότητα που αφορά τον πρωτογενή τομέα σε όλη την Ευρώπη. Υπογράμμισε ότι “δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια” σε αυτή την πραγματικότητα. Ενώ έκανε λόγο για ανάγκη να υπάρξει μία “λελογισμένα ήπια προσαρμογή”.
Στην επισήμανση ότι οι αγρότες δεν ικανοποιούνται με την επιστροφή του ΕΦΚ, αλλά ζητούν αγροτικό πετρέλαιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε διπλωματικά.
“Είναι σημαντική η επιστροφή του ΕΦΚ για τρίτη χρόνια. Είναι 82 εκ ευρώ το δημοσιονομικό κόστος. Δεν είναι αμελητέο”, υποστήριξε ο κ. Μαρινάκης.
Παραδέχθηκε πάντως ότι “δεν λύνεται το πρόβλημα με μία μόνο παρέμβαση” και πρόσθεσε: “Ακούμε τις προτάσεις των αγροτών. Είναι γνωστή η συγκεκριμένη πρόταση. Είμαστε μία κυβέρνηση που καταργεί φορολογικούς συντελεστές, αλλά λελογισμένα αφού πρώτα έχει διασφαλίσει ότι όντως θα υπάρχουν άμεσα οφέλη στους ανθρώπους των προκειμέων του πρωτογενούς τομέα”.
Στο ερώτημα εάν η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα μιμηθεί την κυβέρνηση Σημίτη, η οποία ξεφούσκωνε τα λάστιχα των τρακτέρ για να σταματήσει τα αγροτικά μπλόκα το 1997, ο κ. Μαρινάκης απάντησε χαμογελώντας: “Προφανώς και όχι. Δεν εκπροσωπούν την κυβέρνηση πρακτικές αντιπαράθεσης με οποιαδήποτε επαγγελματική ομάδα”.
Έσπευσε δε να επαναλάβει ότι στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι να αυξάνεται η πίτα για να αυξάνονται οι δυνατότητες στήριξης επαγγελματικών ομάδων, χωρίς να χρεώνονται οι επόμενες γενιές. Ενώ δήλωσε: “Τα λεφτά δεν φυτρώνουν από πουθενά. Το είδαμε και το 2015-2019”.