Δωρεάν στην πόλη την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου – 4 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 7'
Έλλη Κουτσουκέλλη
Όνειρο στα δέντρα" της Έλλης Κουτσουκέλλη

Προτάσεις και εκδηλώσεις με δωρεάν είσοδο και ευκαιρίες για βόλτες στην Αθήνα χωρίς πορτοφόλι την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου.

Ενδιαφέρουσες βόλτες με ποικίλες δωρεάν εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα – που πραγματοποιούνται στην Αθήνα από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς.

Πρότάσεις που σου… “ανοίγουν την όρεξη” και δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό, να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου.

Παρουσίαση βιβλίου με δωρεάν είσοδο – Μετίν Αρντιτί – “Φονικό καρναβάλι”

Οι Εκδόσεις Πατάκη διοργανώνουν στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Μετίν Αρντιτί “Φονικό καρναβάλι” την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου στις 19:00. Ο Μετίν Αρντιτί (γαλλόφωνος συγγραφέας τουρκικής καταγωγής) γεννήθηκε στην Άγκυρα το 1945 και ζει στη Γενεύη.

 Το 1988 δημιούργησε το Ίδρυμα Αρντιτί, που χορηγεί υποτροφίες σε αποφοίτους του Πανεπιστημίου της Γενεύης, καθώς και βραβεία συγγραφής σε μαθητές. Παράλληλα με την πολιτιστική του δράση, αφοσιώθηκε στη συγγραφή μυθιστορημάτων και δοκιμίων· το 1998 κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα, Mon cher Jean… De la cigale à la fracture sociale, και ακολούθησαν βιβλία που τον καταξίωσαν ως συγγραφέα.

Με τον Μετίν Αρντιτί θα συνομιλήσει ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης, που είναι συγγραφέας, δημιουργός ραδιοφωνικών και  τηλεοπτικών εκπομπών τέχνης και πολιτισμού και η Ρίτα Κολαΐτη, που είναι μεταφράστρια του βιβλίου. Επίσης, θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία (γαλλικά-ελληνικά).

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Ιανουάριος 2012. Μια νεαρή φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Βενετίας βρίσκεται πνιγμένη. Πρόκειται για τον πρώτο από μια ακολουθία φόνων με αδιευκρίνιστο κίνητρο. Η διατριβή της κοπέλας είχε θέμα μία από τις σημαντικότερες αδελφότητες του 16ου αιώνα, η οποία αποτέλεσε τον στόχο σειράς εγκλημάτων που διαπράχθηκαν το 1575, την περίοδο του καρναβαλιού της Βενετίας, που οι ιστορικοί ονόμασαν “Φονικό καρναβάλι”.

Πέντε αιώνες αργότερα, οι ίδιοι σκοταδιστές που πίστευαν πως κάνουν το σωστό σπέρνοντας τον τρόμο θα δρούσαν άραγε πάλι; Θα καταφέρει ο Μπενεντίκτ Ουγκ, καθηγητής Λατινικών στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, να αποκαλύψει την ασύλληπτη ραδιουργία που φαίνεται να εξυφαίνεται από την αφύσικη συμμαχία μιας ακροδεξιάς ομάδας της ρωμαϊκής Κουρίας και των μισθοφόρων του ISIS, με σκοπό τη δολοφονία του Πάπα, τον οποίο θεωρούν υπερβολικά προσηνή απέναντι στους μετανάστες;

Η Ιστορία επαναλαμβάνεται, ο αγώνας μεταξύ φανατισμού και λογικής δεν τελειώνει ποτέ, η παραφροσύνη των ανθρώπων δε γνωρίζει όρια…

Σταύρος Ξαρχάκος: Άγνωστές πτυχές της ζωής και του έργου του δωρεάν στο YouTube

ΝΥΝ ΚΑΙ ΑΕΙ τιτλοφορείται η ολοκαίνουρια σειρά οπτικοακουστικής παραγωγής πολυμέσων που θα μπορεί κάποιος να δει ΔΩΡΕΑΝ στο Youtube μέσα από την οποία θα γνωρίσουμε εις βάθος τον Σταύρο Ξαρχάκο… και θα μας αποκαλυφθεί ο άνθρωπος πίσω από τον ιδιοφυή δημιουργό, ο οποίος με τη μουσική του όχι μόνο χαρακτήρισε μια ολόκληρη εποχή, αλλά εξακολουθεί «Νυν και αεί» να μας συνεπαίρνει και να μας συγκινεί.

O Σταύρος Ξαρχάκος VaGGiNet Evaggelia Thomakou

Η παραγωγή ΝΥΝ ΚΑΙ ΑΕΙ περιλαμβάνει συνολικά 20 επεισόδια, μέσα από τα οποία θα μάθουμε άγνωστες πτυχές της ιδιαίτερης αυτής προσωπικότητας που συνδυάζει μοναδικά τις ιδιότητες του ενορχηστρωτή, του συνθέτη και του μαέστρου και κυρίως θα εστιάσουμε στις επιρροές του και στους παράγοντες που συνετέλεσαν ώστε να παράξει το σπουδαίο του έργο. Όλες οι πληροφορίες και το υλικό της σειράς παρέχονται από τον ίδιον τον δημιουργό και το προσωπικό του αρχείο.

Δείτε τον Πρόλογο και αναμένουμε με ανυπομονησία τα επόμενα!

Αριστομένης Κατσούλας – Έκθεση “Εν σώματι”

Στο Κέντρο Τεχνών Μετς παρουσιάζεται η ατομική έκθεση ζωγραφικής του Αριστομένη Κατσούλα με τίτλο “Εν σώματι”.

Αριστομένης Κατσούλας
Αριστομένης Κατσούλας - Έκθεση "Εν σώματι" Κέντρο Τεχνών Μετς

Η επιμελήτρια της έκθεσης Νιόβη Κρητικού γράφει, μεταξύ άλλων: “Ο Αριστομένης Κατσούλας στην έκθεση “Εν σώματι” αναδεικνύει την ανθρώπινη μορφή με έντονη χειρονομία, ελευθεριακή θέαση και εκρηκτική διάθεση που προκύπτει μέσω της χρωματικής του παλέτας και της προσωπικής του γραφής. Γραφής που κινείται γύρω από το ρεύμα του εξπρεσιονισμού. Η έκθεση αποκρυσταλλώνει τον τρόπο με τον οποίο ο καλλιτέχνης ερεθίζει τις αισθήσεις μας μέσα από τον αισθησιασμό και την ευαισθησία των γυμνών σωμάτων.

Η χρήση των χρωμάτων στο έργο είναι σαν μια συμφωνία κοντράστων, όπου οι αντιθέσεις και οι έντονες αποχρώσεις συνδυάζονται. – για να δημιουργήσουν πλούσιες εικόνες με συναισθηματική φόρτιση, συγκινησιακή ατμόσφαιρα και την μυσταγωγία που διέπει τον ερωτισμό. Ο δημιουργός επιλέγει, συνειδητά, χρώματα που αντικατοπτρίζουν όχι μόνο την εξωτερική πραγματικότητα αλλά και την εσωτερική ψυχολογία των μοντέλων του.

Τα γυμνά του αντιμετωπίζονται, στο έργο, ως πορτραίτα. Κάθε σώμα φέρει τα δικά του χαρακτηριστικά που μας μεταδίδουν τον αυτόνομο χαρακτήρα τους. Βρίσκονται μόνα ή σε ζευγάρια και αποτυπώνουν την ελευθερία αλλά και την ευαισθησία που διακρίνει τον καλλιτέχνη. […]”.

H έκθεση “εν σώματι” θα λάβει χώρα από την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου, στις 19.00 με 22.00, στην οδό Ευγενίου Βουλγάρεως 6, στο Μετς. Είσοδος δωρεάν.

“Όνειρο στα δέντρα” της Έλλης Κουτσουκέλλη

Η αίθουσα τέχνης «εκφραση – γιαννα γραμματοπουλου», παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Έλλης Κουτσουκέλλη με τίτλο Όνειρο στα δέντρα.

Έλλη Κουτσουκέλλη
Όνειρο στα δέντρα" της Έλλης Κουτσουκέλλη

Η Έλλη Κουτσουκέλλη, παρουσιάζει δεκαπέντε μεγάλα έργα της με παστέλ και κάρβουνο σε χαρτί, με θέμα το δέντρο. Η εικόνα του δέντρου απασχολεί από καιρό τη ζωγραφική της, που κινείται πάντα ανάμεσα στο εικονικό και το ανεικονικό, με ένα ύφος ιδιαίτερα χειρονομιακό.

Στα έργα που παρουσιάζονται αυτή τη φορά ωστόσο, η περιγραφική αναπαράσταση έχει δώσει τη θέση της σε μια αφαιρετική προσέγγιση της απεικόνισης. Εκεί όπου κυριαρχεί το στοιχείο του λαμπερού χρώματος μέσα σε αυστηρές μονοχρωμίες του κόκκινου και του μπλε. Οι μορφές αποδίδονται μέσα στο φως που πηγάζει από το λευκό του χαρτιού, το οποίο αναδεικνύεται σε δομικό στοιχείο της σύνθεσης.

H επιμελήτρια της έκθεσης, Ελισάβετ Πλέσσα, σημειώνει στο προλογικό κείμενό της για τον κατάλογο ότι: «Σχηματίζοντας τα κλαδιά και τους κορμούς των δέντρων στις περιοχές όπου το χρώμα δεν έχει καλύψει το χαρτί, η Κουτσουκέλλη δημιουργεί τις μορφές της. Όχι με αυτό που υπάρχει αλλά με αυτό που δεν υπάρχει. Μέσα από τη ζωγραφική αντιστροφή θετικής και αρνητικής εικόνας προβάλλουν δέντρα αέρινα.

Τα οποία διαγράφονται άυλα μέσα σε φωτεινά αυλάκια του χαρτιού, κομμάτια φωτός ανάμεσα σε φυλλώματα χρώματος, σιλουέτες ντεκουπαρισμένες πάνω στο λευκό της πνευματικότητας, σαν όνειρα που αποτυπώθηκαν στο φως».

Έως 17 Φεβρουαρίου 2024. Είσοδος δωρεάν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα