Η ΝΔ φοβάται “μπλόκο” από τους αγρότες στις ευρωεκλογές

Διαβάζεται σε 3'
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με αγρότες
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με αγρότες Eurokinissi

Το μήνυμα Μητσοτάκη στους αγρότες για τις ευρωεκλογές συνοψίζεται στη λογική: “Ψηφίστε ΝΔ, αλλά δεν έχει νέα μέτρα”.

Την απόφαση που θα λάβουν οι αγρότες σήμερα στη Λάρισα αναμένουν και στο Μαξίμου, ανησυχώντας για νέα μπλόκα και κυρίως για τις ευρωεκλογές.

Η κυβέρνηση πάντως επιμένει στο δικό της “μπλόκο” στα αιτήματα των αγροτών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης επανέλαβε χθες ότι δεν εξετάζονται επιπρόσθετα μέτρα.

Κάναμε αυτό που μπορούμε στο πλαίσιο του δυνατού”, υποστήριξε ο κ. Μαρινάκης. Ενώ επί της ουσίας δεν απάντησε στο βασικό αίτημα των αγροτών για αφορολόγητο πετρέλαιο.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του στενού του συνεργάτη (και όπως όλα δείχνουν, υποψήφιου ευρωβουλευτή) Δημήτρη Τσιόδρα με τίτλο “Ευρωπαϊκή Ενοποίηση”, αναφέρθηκε στις αγροτικές κινητοποιήσεις και έστειλε μήνυμα στους αγρότες, αλλά και γενικότερα στους δυσαρεστημένους δεξιούς εν όψει ευρωεκλογών.

Ο κ.Μητσοτάκης ειδικότερα επικαλέστηκε ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά έδωσε μάχη για να διατηρήσει η Ελλάδα τους ίδιους πόρους από την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Αλλά και ότι η ΝΔ στο πλαίσιο του ΕΛΚ έβαλε φραγμούς στις υπερβολικές απαιτήσεις των Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων για την ΚΑΠ στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης.

Στη συνέχεια υποστήριξε με νόημα ότι οι ευρωεκλογές “δεν προσφέρονται μόνο για κομματική καταγραφή ισχύος, ούτε για αποστολή ανέξοδων μηνυμάτων διαμαρτυρίας προς εσωτερική κατανάλωση”.

Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε μάλιστα “την πολιτική του πολυδύναμου εκσυγχρονισμού, που επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά στις κάλπες του περασμένου Μαϊου και Ιουνίου”.

Απάντησε έτσι εμμέσως πλην σαφώς και σε όσους στο εσωτερικό της ΝΔ θεωρούν ότι το κυβερνών κόμμα στρέφεται περισσότερο στο κέντρο και κινδυνεύει να έχει απώλειες εκ δεξιών, με αφορμή και θέματα όπως ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών.

Οι αγρότες θέλουν συνάντηση με Μητσοτάκη

Στο Μαξίμου ωστόσο ανησυχούν περισσότερο για “μπλόκο” από τους δεξιούς αγρότες στις ευρωεκλογές. Διότι τα ιδεολογικά ζητήματα μπορεί να υποχωρήσουν, αλλά η τσέπη των ψηφοφόρων είναι ένα βασικό κριτήριο σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.

Την ίδια στιγμή, όμως, ο πρωθυπουργός φαίνεται πως έχει αποφασίσει ότι δεν μπορεί να δώσει περισσότερα στους αγρότες, καθώς έτσι θα φανεί ότι η κυβέρνηση υποχωρεί σε κινητοποιήσεις. Από την άλλη όμως δεν θέλει και να τραβήξει το σκοινί και αναζητεί τρόπους να πείσει τους αγρότες να αποχωρήσουν από τα μπλόκα χωρίς νέα μέτρα.

Μάλιστα, ενώ κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι δεν είχε προγραμματιστεί κάποια συνάντηση του πρωθυπουργού με αντιπροσωπεία αγροτών στο Μαξίμου ή στη Λάρισα, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης δεν ήταν κάθετος συνομιλώντας με δημοσιογράφους μετά τη χθεσινή εκδήλωση.

Καθίστε πρώτα να πάρουν αποφάσεις οι αγρότες”, είπε ο πρωθυπουργός και στις επίμονες ερωτήσεις για το ενδεχόμενο συνάντησης απάντησε: “Δεν αποκλείουμε τίποτα”.

Η κυβέρνηση παίζει καθυστερήσεις

Το ζήτημα είναι βέβαια με ποιους αγρότες από ποια περιοχή θα μπορούσε να συναντηθεί ο κ.Μητσοτάκης. Δεδομένου ότι τα αιτήματα ανάλογα με την περιοχή και την καλλιέργεια ποικίλουν και το πρόβλημα είναι πως η κυβέρνηση δύσκολα μπορεί να τα ικανοποιήσει όλα.

Ενώ τα δυο αιτήματα που είναι κοινά για όλους τους αγρότες, δηλαδή αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο και πλαφόν 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα στο ηλεκτρικό ρεύμα, θα είχαν σημαντικό δημοσιονομικό κόστος.

Προς το παρόν, λοιπόν, η κυβέρνηση φαίνεται να παίζει καθυστερήσεις ελπίζοντας ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις θα ατονήσουν από Μάρτιο, όπως έχει συμβεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα