POS: Μήνυμα ΜμΕ για μειώσεις στις χρεώσεις των τραπεζών

Διαβάζεται σε 5'
Τερματικό POS
Τερματικό POS ISTOCK

Να υπάρξουν σημαντικές μειώσεις των χρεώσεων στην εκκαθάριση καρτών που σήμερα στη χώρα μας είναι από τις υψηλότερες της Ευρώπης, ζητούν εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, θα πρέπει χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες για να προμηθευτούν τερματικά POS.

Επίσης, μέχρι την ίδια ημερομηνία θα πρέπει όσοι διαθέτουν ταμειακή μηχανή και POS να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες της διασύνδεσής τους.

Σημειώνεται ότι το οικονομικό επιτελείο έχοντας, ως βασικό στόχο την ομαλή ολοκλήρωση της διαδικασίας, παρακολουθεί δυναμικά την όλη εξέλιξη καθώς μάλιστα, η διασύνδεση ταμειακών – POS αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης.

“Έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη φοροδιαφυγή και θα το εφαρμόσουμε φέτος, το 2024: Επεκτείνονται τα POS σχεδόν παντού. Διασυνδέονται οι ταμειακές μηχανές με τα POS στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Επεκτείνονται τα POS σχεδόν παντού. Μόνο τα παγκάρια των εκκλησιών θα μείνουν απ’ έξω ανέφερε, χαρακτηριστικά, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Τik – Τοk) ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

“Σήμα” στις τράπεζες για τις χρεώσεις

Στο μεταξύ, στο φόντο αυτό, εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θέτουν επί τάπητος την ανάγκη καλύτερης συνεργασίας με τις τράπεζες, “Με αφορμή την προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, μέσω του περιορισμού της χρήσης μετρητών, ο εμπορικός κόσμος αντιδρά θετικά. Δεν μπορεί όμως να μην διαπιστώσει πως, συνολικά ο εκσυγχρονισμός της οικονομίας, περνά και μέσα από την στενή συνεργασία των Τραπεζικών ιδρυμάτων με τις επιχειρήσεις, ώστε να εξομαλυνθούν τα σοβαρά προβλήματα που εντοπίζονται” αναφέρει ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, που θέτει μια σειρά από ζητήματα, που χρήζουν επίλυσης, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, με κύριο αυτό της μείωσης των χρεώσεων.

“Το Υπουργείο σωστά προχωρά σε παράταση προθεσμίας εγκατάστασης POS σε μια σειρά επαγγέλματα” αναφέρει ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά που σημειώνει ότι το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, “θα πρέπει να προχωρήσει και σε ουσιαστικές πρωτοβουλίες ώστε:

  • Να υπάρξουν σημαντικές μειώσεις των χρεώσεων στην εκκαθάριση καρτών που σήμερα στη χώρα μας είναι από τις υψηλότερες της Ευρώπης.
  • Μείωση, έως μηδενισμός του κόστους απόκτησης και χρήσης του τερματικού μηχανήματος POS και γρήγορη προμήθειά του στις επιχειρήσεις.
  • Δημιουργία, επιτέλους, ενός ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού συνδεδεμένου με τα μέσα ηλεκτρονικής είσπραξης που διαθέτει η επιχείρηση.
  • Πρόβλεψη για αντικατάσταση των τερματικών παλαιάς τεχνολογίας από τις τράπεζες χωρίς έξτρα χρεώσεις.

Συχνά αναφέρεται η ευρωπαϊκή πρακτική της ελάχιστης χρήσης μετρητών, που μας βρίσκει σύμφωνους. Πουθενά όμως δεν αναφέρεται η σαφέστατα μεγαλύτερη επιβάρυνση στην ελληνική επιχειρηματικότητα από την χρήση του πλαστικού χρήματος που, το μόνο που κάνει, είναι να αυξάνει κι άλλο το δικό μας κόστος λειτουργίας και τα δικά του κέρδη .

Είναι καιρός να εναρμονιστούμε με τις ευρωπαϊκές καλές πρακτικές και για το τραπεζικό σύστημα παράλληλα με αυτές για τις επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα:

  • οι μηδενικές διατραπεζικές χρεώσεις
  • οι μηδενικές χρεώσεις σε εμβάσματα του εξωτερικού σε Ευρώ και
  • τα πολύ χαμηλά έξοδα δημιουργίας φακέλου, που πληρώνονται ανάλογα με το ύψος της χρηματοδότησης, ενώ δεν υφίστανται έξοδα ανανέωσης φακέλου χρηματοδότησης.”

Σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιά, “πολλές φορές δεχόμαστε οχλήσεις από συναδέλφους για εναρμονισμένες πρακτικές, που αποτελούν τροχοπέδη στην επιβίωση και ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Θα ήταν ωφέλιμο να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα στα πρότυπα του e- Καταναλωτής, ώστε να καταγράφονται προβλήματα και αστοχίες.

Το τραπεζικό σύστημα, που σήμερα υπάρχει και ευημερεί και με τη δική μας συνεισφορά, οφείλει να είναι «συμπαίκτης» στην προσπάθεια των επιχειρήσεων για ανάπτυξη, αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους και φυσικά στην προσπάθεια περιορισμού της φοροδιαφυγής και της διακίνησης «μαύρου χρήματος».”

Το σήμα του Ε.Ε.Α

Απαιτείται άμεση παρέμβαση της Πολιτείας για το θέμα των POS, ανέφερε, επίσης, πριν λίγες μέρες, σε δήλωση του ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ε.Ε.Α.) & Επίτιμος Διδάκτορας Πανεπιστημίου Πειραιά, Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου.

“Από τη στιγμή που η κυβέρνηση -και ορθά- αποφάσισε να περιορίσει τη φοροδιαφυγή μέσω και της αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών με την υποχρεωτική χρήση των POS, υποτίθεται ότι θα έπρεπε να είχε διασφαλίσει τη δυνατότητα της προμήθειας τους για όλους τους υπόχρεους. Όμως διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν ακόμα σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή των συναλλαγών μέσω POS, κυρίως εξαιτίας της στάσης των τραπεζών τόνισε και ο πρόεδρος του Ε.Ε.Α. και προσέθεσε:

“Για να λειτουργήσει το τερματικό αποδοχής καρτών θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία με τον τραπεζικό τομέα. Όμως, όπως ήδη αναφέρουν μέλη μας, για να δώσει η τράπεζα τέτοια άδεια σε μία επιχείρηση, είναι απαραίτητη προϋπόθεση η επιχείρηση αυτή να μην έχει οφειλές. Μα η οικονομία μας δεν λειτουργεί σε ένα καθεστώς κανονικότητας, αλλά συνεχίζει την προσπάθεια της να αντιμετωπίσει διάφορες κρίσεις, με κυριότερη την ακρίβεια. Επίσης ενημερωνόμαστε ότι υπάρχουν τράπεζες που απαιτούν τριετή δέσμευση με τον υπόχρεο της χρήσης του POS, κάτι που θεωρούμε ανεπίτρεπτο για ένα καθεστώς ελεύθερης οικονομίας” ανέφερε ο κ. Χατζηθεοδοσίου. που υπογράμμισε ότι “πολλές τράπεζες θέτουν ως προϋπόθεση από επιχειρήσεις που θέλουν να εγκαταστήσουν τερματικά αποδοχής καρτών, συγκεκριμένους τζίρους.

“Είναι αναγκαίο να παρέμβει η Πολιτεία προκειμένου να δώσει τη λύση. Δεν είναι δυνατόν από τη μία να ζητάμε από επιχειρήσεις να εγκαταστήσουν τα POS και από την άλλη να έρχεται ο τραπεζικός τομέας και επί της ουσίας να δυναμιτίζει αυτόν τον σχεδιασμό.

Δε φτάνει που οι επιχειρήσεις υποχρεώνονται να καταβάλουν στις τράπεζες τις υψηλότερες προμήθειες στην Ε.Ε., έχουμε και τα επιπλέον εμπόδια που βάζει ο τραπεζικός τομέας στο επιχειρείν. Ποιος άραγε τους δίνει αυτό το δικαίωμα; Και γιατί δεν έχει επιληφθεί η κυβέρνηση πριν καν ξεκινήσει η περίοδος εφαρμογής των νέων μέτρων; Ελπίζουμε να μας δοθούν άμεσα πειστικές απαντήσεις και κυρίως να επιλυθούν τα νέα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχειρηματική κοινότητα” κατέληξε ο κ. Χατζηθεδοσίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα